Corupția ca brand de țară

Corupția ca brand de țară
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Chiar și cu o justiție din ce în ce mai obedientă, spațiul public românesc este un izvor nesecat de noi și noi cazuri de corupție. Fie că vorbim de sistemul sanitar, de vămi sau de administrațiile publice, România pare să facă tot posibilul pentru a menține corupția la rangul de brand de țară. Grave nu sunt doar faptele în sine și efectele lor asupra societății, ci și toleranța generoasă sau chiar indiferența românilor atunci când vine vorba de corupție și de corupți.

Vom lua ca exemplu sistemul de sănătate. În ciuda ”reformelor” anunțate în ultimii ani, sistemul medical din România rămâne încă unul extrem de corupt. Bineînțeles, neregulile din spitale merg mână în mână cu implicarea politicului în numirea persoanelor cu putere de decizie în acest domeniu. Nu vorbim, însă, doar despre cazurile de mare corupție, existente în contractele importante de atribuiri din bani publici, ci și despre cancerul mitei la cel mai mic nivel. Cazul doctoriței de la Spitalul din Suceava, care a luat mită de zeci de ori în doar câteva zile pentru a le prescrie tratamentele necesare bolnavilor de cancer este doar cel mai recent exemplu din această serie.

În ciuda faptului că au beneficiat de măriri substanțiale ale salariilor, la începutul lui 2018, mulți angajați din spitale nu au renunțat la primirea atențiilor sau chiar la solicitarea lor de la pacienți sau de la rudele bolnavilor. Drept urmare, nu doar că imaginea medicului în spațiul public rămâne puternic afectată, ceea ce este total nedrept pentru profesioniștii onești din Sănătate, dar serviciile medicale s-au păstrat la același nivel care lasă încă mult de dorit.

Condiționarea dreptului pacienților la tratament, mai ales a bolnavilor de cancer, arată nu doar cinism și desconsiderarea propriei profesii, ci și o totală dezumanizare a respectivilor medici. Și mai trist este că vorbim uneori de medici încă tineri, care nu au cunoscut condiția de a fi doctor în perioada comunistă sau imediat după Revoluție.

Singura noastră speranță, destul de modestă, de altfel, vine poate odată cu noile generații de medici, mulți dintre ei având șansa să vadă cum funcționează lucrurile și în spitalele din lumea civilizată. Chiar și în aceste situații însă, un sistem medical putred și profund corupt, cum este cel românesc, are toate șansele să frângă până și cele mai bune intenții.

Citit 1004 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2023 07:51

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de cetatean ingrijorat
    Marți, 31 Ianuarie 2023 22:32
    109.98.162.***
    Ceea ce se intimpla acum in spitalele galatene poate fi numita "spaga generalizata conditionata". Iti este mare teama sa te imbolnavesti, ca nu prea stii incotro sa pornesti. Si totusi, daca nu e prea grav, mergi la medicul de familie, primesti trimitere la specialist si de aici incepe nebunia, ca sa nu spun umilirea. Sa faci analize medicale, greu gasesti o programare la un laborator de stat. Cu perseverenta, daca prinzi o programare intr-o saptamana, esti norocos. In functie de rezultatul analizelor, primesti una, doua, trei trimiteri la medici specialisti. Incepi sa faci programari si constati ca la spitalele si policlinicile de stat, greu ai vreo sansa: un RMN, daca il prinzi in 8-9 luni esti fericit(daca mai apuci), un CT, la fel, si tot asa. Intr-un final, sansa de a-ti rezolva problemele in baza asigurarii de sanatate la care ai contribuit cu un pumn de bani este aproape nula. Toate drumurile duc la cabinetele particulare, unde, in mare parte calitatea serviciilor platite este sub asteptari: 3-4 cabinete intr-un apartament de bloc, consultatii superficiale, ca este coada, holuri inguste in loc de sali de asteptare, consultatii finalizate cu retete pe care trebuie sa le platesti. Ai in mana fluturasul de salariu, te uiti cat ti se opreste pentru asigurarea de sanatate, te intrebi pentru ce, ridici din umeri si pleci la farmacie. Sunt multe de aratat despre statutul de bolnav in orasul nostru. In acest moment si probabil si maine si poimane si in fiecare zi, ma tot gandesc la fluturasul de salariu de luna viitoare. Oare cat se mai opreste si pentru ce?
    0
    1
    Raportează
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 31 Ianuarie 2023 18:40
    5.13.195.***
    Nemernica aia merita sa manance glutamat pe paine, sa i se conviste venuturile pana la salariul minim, si apoi sa i se ceara LAFEL SPAGA! In ce tara cu oameni de rahat neturcesc au ramas sa traiasca unii!
    0
    1
    Raportează
  • postat de Bună productivitate a munci, șpaga.
    Marți, 31 Ianuarie 2023 08:25
    93.122.250.***
    Da, doamna doctor oncolog de la Suceava, nesătulă, a luat șpagă la prima consultație unde s-a descoperit cancerul, apoi, același pacient, după un timp, a mai descoperit un alt organ afectat de cancer, aceluiași pacient și a mai cerut și luat, altă șpagă. Rezulta, la câte organe interne a a aceluiași pacient, erau afectate de boală, doctorița lua șpagă. Deeci, cum ar fi șpagă să iasă, la câte organe interne afectate de boala cencerului găsea la controlul medical. Ce-i mai duce capul, te doare capul. Empatia costă, prin șpagă la mai mare, fără număr, fără număr.
    2
    8
    Raportează
  • postat de paloma
    Marți, 31 Ianuarie 2023 00:39
    5.13.144.***
    Zona balcanica in care traim isi pune amprenta si asupra sistemului sanitar !!!

    Scoala ar trebui sa minimalizeze acest lucru dar din nefericire, exista o singura educatie in ziua de astazi, cea a banului !!!
    3
    12
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.