Pericolul despre care nimeni nu (mai) vorbește

Pericolul despre care nimeni nu (mai) vorbește
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Catastrofa care a zguduit la începutul acestei săptămâni o bună parte din Turcia și Siria ne aduce din nou aminte un adevăr despre care, în ultimii ani, s-a vorbit tot mai puțin, spre deloc. Un cutremur major ar prinde acum Galațiul total nepregătit, iar consecințele ar fi dezastruoase.

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut urmări grave nu doar în București, ci și în municipiul Galați. Multe clădiri șubrezite în seismul de acum aproape cinci decenii sunt încă în picioare, în Galați, și continuă chiar să fie locuite. Aproape tot centrul istoric al orașului, unde sunt concentrate zeci de clădiri mai vechi de un secol, dar și sute de blocuri construite înainte de momentul 1977, s-ar face una cu pământul aproape sigur, în cazul unui cutremur de proporții.

Un mare semn de întrebare planează și asupra blocurilor ridicate mai recent, unde, teoretic, au fost aplicate reguli mai stricte de construcție. Renovările constante prin care apartamentele din aceste imobile au trecut, de-a lungul anilor, au afectat în multe cazuri structura de rezistență a clădirilor, din moment ce fiecare a dărâmat pereți după bunul plac și nederanjat de nimeni.

Iar dacă autoritățile au făcut prea puțin pentru a mai reduce din aceste riscuri, pregătirea populației pentru a face față în cazul unui eventual seism important a fost și este practic inexistentă. Astfel de informații ar trebui predate încă din școală, dar programele educaționale de profil lipsesc cu desăvârșire, la fel cum lipsesc și cursurile de deprindere a tehnicilor de prim ajutor.

Atât instruirea populației, cât și consolidarea cât mai rapidă a clădirilor cu risc seismic ar putea salva nenumărate vieți, în cazul producerii unui eveniment atât de imprevizibil. Tot în strânsă legătură cu educația deficitară este și apetitul inconștient al multor gălățeni de a modifica structura apartamentelor pentru a scoate cât mai mult spațiu util din cei câțiva zeci de metri pătrați disponibili. Structura de rezistență a blocurilor are astfel de suferit, fără a se ști exact în ce măsură. Majoritatea gălățenilor sunt astfel expuși unor riscuri suplimentare, având în vedere proporția mare a populației care locuiește la bloc.

Citit 1915 ori Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2023 16:31

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de marr
    Vineri, 10 Februarie 2023 21:51
    86.124.201.***
    Am o intrebare ...
    Astia ..de zbarnaie cu bormasina prin pereti - sparg / taie / decupeaza cum vor si cum ii taie capu' ..pe EI cine ii Controleza/Verifica/trage la raspundere ?? Exista echipa( primarie ? ) Constata Politia ? Se dau amenzi ?
    Adica om pe teren sa aplice Legea ...e ? Ca de frica
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 10 Februarie 2023 09:24
    86.124.203.***
    Nu suntem pregatiti!Punct!Ca sa fii pregatit nu iti trebuie doar doua containere pe judet cum spunea acum doua zile ministrul de interne!Intrebare;Daca miine Doamne fereste ar fi un cutremur cite automacarale de 32 de tone ar fi disponibile de mobilizat pe raza judetului Galati???Cite buldozere???Ca
    0
    0
  • postat de eu
    Vineri, 10 Februarie 2023 08:45
    86.124.201.***
    Mă bucur că ați adus în discuție aspectul, că asta e problemă de discutat nu fulgi ăla de 30 kg de la pagina anterioară, care vindea nu știu ce insecticid proștilor care cred că se cheamă consumatori de droguri...Să ne ferească Dumnezeu pe toți să fim pe aici când o iau la vale blocurile construite
    0
    0
  • postat de Simona
    Vineri, 10 Februarie 2023 03:13
    89.136.3.***
    Ar fi jale, fereasca Dumnezeu!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.