Corupția, mama puterilor în statul român

Corupția, mama puterilor în statul român
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

După ani de amânări repetate, toți inculpații implicați în dosarul Hexi Pharma au scăpat de posibilele condamnări, după ce faptele de care erau acuzați s-au prescris. Sentința aparține Curții de Apel București și este definitivă. Între timp, nici până în prezent nu există o estimare a pierderilor în vieți omenești cauzate de acțiunile de corupție ale acestei societăți.

În urmă cu șase ani, după o investigație jurnalistică a GSP, Hexi Pharma era trimisă în judecată pentru săvârșirea a sute de infracțiuni, de la înșelăciune și uz de fals până la zădărnicirea combaterii bolilor. Anchetatorii spuneau că, între 1 iunie 2010 și 16 mai 2016, reprezentanții Hexi Pharma au păcălit sute de spitale mari și foarte mari din România să cumpere substanțe dezinfectante diluate și de sute de ori față de concentrațiile de substanțe biocide trecute pe etichete.

Lăsăm la o parte faptul că reprezentanții spitalelor nu ar fi putut fi atât de mult timp ”păcăliți”, fără voia lor. Pronunțarea unei sentințe definitive în dosarul Hexi Pharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel București încă de acum doi ani, dar judecătorii au repus atunci cauza pe rol, în noiembrie 2020. Procesul a cunoscut apoi amânări după amânări, în așteptarea unei ”expertize”, care nu a adus însă nimic nou în dosar. Avocaţii au solicitat acum încetarea procesului penal, pe motiv că faptele de care sunt acuzaţi cei doi directori inculpaţi în acest dosar, Flori Dinu şi Mihai Leva, s-au prescris, fiind necesară aplicarea în acest sens a deciziei Curţii Constituţionale.

Chiar în timp ce reprezentanții Hexi Pharma făceau profituri de milioane de euro din dezinfectanți puternic diluați, vânduți către spitale, zeci de mii de pacienți care treceau prin acele spitale se infectau cu bacterii deosebit de periculoase, mortale chiar, în unele cazuri. Nu trebuie să uităm nici că mulți dintre tinerii răniți în incendiul din Colectiv au murit în spitalele din România tot din cauza microbilor pe care i-au luat de acolo și nu ca urmare a rănilor produse de arsuri. Se întâmpla în toamna lui 2015, când afacerile dintre Hexi Pharma și spitalele de stat din România erau încă în floare.

Mesajul dat acum de Justiție, prin achitarea inculpaților din dosarul Hexi Pharma, este unul de puternică încurajare a corupției, pe principiul că, dacă știi pe cine trebuie, poți deveni imun în fața legilor din România.

Citit 1357 ori Ultima modificare Duminică, 05 Martie 2023 17:02

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Singura productivitate a munci, corupția
    Luni, 06 Martie 2023 01:47
    109.166.129.***
    Dacă pe timpul comunismului, corupția, mita era o sămânță prin și țigări, băuturi fine, cafea și ceva sute de lei ''propagată'', azi, după 33 de ani, corupția este la rang înalt, prin sute și milioane de valută forte, euro ''moneda națională'', acoperită de o legislație pentru a fraudă încurajare și
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.