Transformers: Rise of the South East

Transformers: Rise of the South East
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

De vreo 15 ani încoace, suntem cunoscuţi în ţară ca Silicon Valley a videochatului. Degradare de înţeles, într-un fel, în condiţiile în care tinerii Galaţiului nu au mai deloc alternative. Cine nu şi-a luat lumea-n cap către unde-a văzut cu ochii a profitat de tehnologie şi a "adus" ochii străinilor pe nurii frumuseţilor dintre ciulinii Bădălanului. Totul părea să meargă din rău în mai rău, iar Jalea Viului, aşa cum i-a spus un confrate cunoscutei zone miniere, distruse de habarniştii pe care i-am ales cu ochii închişi să ne conducă, nu era deloc departe. Şi totuşi...

Mai întâi, Europa s-a decis să schimbe paradigma în ceea ce priveşte dezvoltarea, punând accentul pe reducerea emisiilor cu efect de seră, pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice. Obiectiv îndrăzneţ, dar iarna nu-i ca vara, iar ţările dezvoltate din Vest nu sunt dispuse să asiste cu mâinile-n sân la distrugerea unor industrii care le-au adus supremaţia globală. Aşa că totul a fost privit iniţial ca o utopie, realizabilă eventual într-un viitor dincolo de timp.

Mai apoi, a început războiul din Ucraina, un conflict zonal cu implicare şi implicaţii mondiale. Şi, volens-nolens, a apărut necesitatea eliminării dependenţei de resursele ruseşti. A trecut mai bine de un an şi de-acum e clar că bătălia pentru Donbas va dura mult şi bine. Iar schimbările tehnologice despre care spuneam nu mai sunt privite ca emanaţia unor minţi ecoînfierbântate, ci au devenit prioritate continentală. Fabrici de hidrogen, baterii pentru maşini electrice, panouri fotovoltaice, siderurgie nepoluantă, minunăţii care mai de care, acum câţiva ani. Dacă se va implica şi China în conflict, ceea ce nu e deloc exclus, vor trebui relocate în Europa multe alte industrii de vârf, în special din zona tehnologiei.

Şi cum este nevoie de o zonă virgină în care să fie construite toate astea, investitorii şi decidenţii de la nivelul UE s-au uitat pe hartă şi au descoperit... România de Sud-Est, zona cel mai puţin competitivă şi printre cele mai sărace din Uniunea Europeană, numai bună de transformat în paradis, cu drumuri şi aeroport obligatoriu incluse. Aşa că vor veni încoace. Mulţi. Şi repede. Şi asta se va întâmpla chiar dacă politicienii şi funcţionarii din administraţie vor încerca să le pună beţe-n roate, din instinct, că aşa-s obişnuiţi.

Iar conceptul de Galaţi Hydrogen Valley nu va fi, în viitorul apropiat, deloc de luat în râs şi nici privit ca o glumă de 1 Aprilie, chiar dacă multora dintre noi, amăgiţi şi minţiţi continuu vreme de 30 de ani, încă nu le vine să creadă.

Citit 1722 ori Ultima modificare Vineri, 31 Martie 2023 21:08

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 21:33
    86.124.202.***
    --- " investitorii şi decidenţii de la nivelul UE s-au uitat pe hartă şi au descoperit... România de Sud-Est ..." ---

    Asta suna ca un Deja-Vu cu "sa vina Americanii " din alte vremuri ...hoardele de investitori care stau sa vina , si nu mai vin NICIODATA . O sa cred cand o sa vad ...pana una-alta , Astea-s Vise. Avem conturile pline de ...Promisiuni.
    (si nu , cu o fabrica de ulei elvetiana nu faci primavara).

    *User-ul Florin observa bine realitatea prezentului (ne)facut .
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 20:17
    5.13.195.***
    Cum sa ceri simtul masurii, unui prim-ministru plagiator dovetit si scapa de KKRAU! Un presedinte plimbaret si ATAT mascota, sefi de partid cloaca mafiota ce vana cu prietenul lui homar hapsan mistreti illegal! BAI romanii cu R MIC parca au memorie de peste! Au traverstat acvariul la 4 ...5 ani AU UITAT TOT! Pai de aia se psha cuver nan tii pe NOI BAAA! Ca le permitem!
    0
    0
  • postat de La mai mare ....
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 20:00
    108.245.201.***
    Nu v-ati dat seama ca sunt doua categorii : UE -clasa A si UE -clasa B. Noi si alte cateva state foste comuniste ( mai sunt si azi -sa fie primit la Galati ) suntem -state VASAL , apartinand clasei B . Si avem caracter de COLONIE UE . Asta e societate de consum , societate categoria a 2-a. Primim ordine si : Da sa traiti . Asta e , asta suntem , asta meritam . Tot inainte tovarasi cu " dulapul" de la Bucuresti si cale batuta .
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 08:01
    86.124.201.***
    ,,Dacă se va implica şi China în conflict, ceea ce nu e deloc exclus, vor trebui relocate în Europa multe alte industrii de vârf, în special din zona tehnologiei.,,
    Ce va face sa credeti ca aceasta zona a tarii este pregatita sa reloce industrii de virf ?A pregatit invatamintul romanesc oameni care sa poata lucra in aceste industrii de virf?????Gasiti in Galati ,in Moldova in Romania oameni pregatiti sa reloce aceste industrii?Pai China in ultimii 20 de ani a muncit frate!A ajuns de pe locul 13 pe locul 2 la putere economica!!!In acest timp in ultimii 20 de ani din Romania au disparut industrii intregi!Galatiul acum arata mai rau ca in perioada de dupa razboi!In timp ce in China se muncea in ultimii 20 de ani in Romania nu s-a construit o autostrada care sa uneasca Banatul de Moldova!Si venim acum cu denumiri ca Galaţi Hydrogen Valley!!!!Pai partidul lui Nica care a venit cu aceasta prostie nu a pus pe picioare un parc industrial!Ne laudam cu o fabrica de imbuteliere ulei care va veni in zona libera!Nu dragam Dunarea si ne laudam ca apare o insula din cauxa lenei noastre in mijlocul Dunarii si ne vrem centrul universului in producerea de hidrogen!Romania este pe primul loc in Europa la emigrare si ne vrem centrul universului!Noi am inchis Parcul de Soft dar ne dorim sa relocam industrii de virf!Am distrus institute de proiectari dar de dorim sa fim partasi la industrializarea acestei zone a tarii cu industrii de virf!!!!Pregatim ingineri in facultati care nu stiu sa deseneze o piulita in sectiune la locul de munca dar ne vrem buricul pamintului!Ar trebui sa avem simtul masurii cind venim cu asemenea idei!
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 07:42
    86.124.201.***
    Relocarea industriei din vest in China s-a facut pentru a avea acces mai usor la resursele Chinei !Resurse umane si materiale!Regiunea din sud est este saraca si in resurse materiale cit si umane!Hai sa discutam de exemplu de producerea bateriilor electrice .
    Principalele materii prime folosite în industria electromobilității sunt cobaltul, cuprul, litiumul, cadmiul .
    Unde gasim aceste resurse?
    În general, rezervele de materie primă necesara bateriilor sunt concentrate în procente semnificative în anumite regiuni sau țări. Spre exemplu, 64% din rezervele mondiale de cobalt se afla pe teritoriul Republicii Democrate Congo. Peste 50% din rezervele de litiu se regăsesc în „triunghiul litiului“, în lacurile saline situate la frontiera triplă Argentina-Bolivia-Chile, de o parte şi de cealaltă a Anzilor Cordilieri. China deține per total cele mai mari rezerve de metale și minereuri din lume, iar Africa de Sud deține peste 70% din rezervele de iridiu și paladiu.
    Dupa cum se vede in Europa nu prea gasim resurse necesare pentru industria electromobilității!!!!Si cum China si Argentina fac parte din BRICS putem spune ca va fi foarte greu ca noi in Galati sa vedem vreo fabrica de bateriii auto!
    ,,Mai întâi, Europa s-a decis să schimbe paradigma în ceea ce priveşte dezvoltarea, punând accentul pe reducerea emisiilor cu efect de seră, pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice.,,
    Eu ramin la parerea ca UE este condusa cu buna stiinta spre dezastru!Daca tot globul ar fi luat deciziile care se iau acum in UE intelegeam!Dar cum tari uriase ca SUA,China sau Rusia ori continente ca America de Sud sau Africa nu marseaza in aceeasi directie ca UE sa devenim doar noi europenii salvatorii planetei murind de foame mi se pare o PROSTIE!!!!
    Conceptul de Galaţi Hydrogen
    Valley cind tu in Galati nu mai ai industrie ,nu mai ai resursa umana ,nu ai nici un fel de infrastructura moderna mi se pare o bataie de joc la adresa noastra!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.