Globalizare, dar tot pe banii noștri

Globalizare, dar tot pe banii noștri
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Începând de astăzi, vreme de nouă zile, președintele Klaus Iohannis se află într-un turneu sud-american, vizitele oficiale ale șefului statului urmând a avea loc în Brazilia, Chile și Argentina, cu cheltuieli ținute la secret. Conform Administrației Prezidențiale, printre obiectivele vizitei se numără prezentarea pozițiilor şi evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei şi contracararea efectelor acestuia, care au proiecţii la nivel global care se resimt şi în America Latină, dar și creşterea profilului politic şi economic al României în acest spaţiu, prin dezvoltarea unor proiecte bilaterale concrete în domeniul economic și nu numai. 

În acest context, trebuie spus că, de la zeci de mii de kilometri, președintele brazilian Lula da Silva a declarat recent că a discutat cu China şi Emiratele Arabe Unite despre o mediere comună în războiul ruso-ucrainean şi a acuzat SUA şi Europa că prelungesc conflictul. De altfel, Brazilia nu a impus niciun fel de sancțiuni comerciale asupra Rusiei și transmite semnale clare că este un fan al modelului economic chinezesc. La rândul său, Argentina nu este un model pentru nimeni, poate doar în fotbal. În urmă cu nici trei ani, "țara tangoului" a intrat într-un nou default, cu datorii neachitate de aproximativ 66 miliarde de dolari. Rata sărăciei a crescut cu 42% în al doilea semestru al anului 2020, în timp ce aproape 60 la sută dintre minorii de sub 14 ani se confruntă cu masive lipsuri economice, potrivit datelor propriului institut de statistică argentinian. Ceva mai bine se prezintă situația în Chile, acolo unde, pe fondul protestelor din perioada 2019-2021, la putere a ajuns un tânăr politician în vârstă de doar 37 de ani, ce-i drept și cu susținerea Partidului Comunist. În plus, din Piața Centrală din Galați am cumpărat, vineri, nectarine cultivate în această țară ce se întinde ca o fâșie, de la nord la sud, pe malurile Pacificului.

Oricum, noi nu avem nicio gaură la buget, iar austeritatea nu este o soluție, ne-a transmis, înainte de sărbătorile pascale, șeful statului. De fapt, gaura e acolo, nu știm exact cât de mare, România nu este capabilă să colecteze TVA așa cum trebuie, ne așteptăm la o depășire a deficitului bugetar, iar kilogramul de nectarine din Chile costă 25 de lei. "Să dea Dumnezeu să avem o rectificare pozitivă", spune ministrul de Finanțe, iar globalizarea merge înainte, prin America Latină, dar tot pe banii noștri. Vamos, señor!

Citit 1226 ori Ultima modificare Luni, 17 Aprilie 2023 14:33

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de Cetitor
    Marți, 18 Aprilie 2023 22:44
    86.124.201.***
    Ce faceți măi băieți? Vă luați de comandantul acțiunii? Nu va mai miluit cu bani ca în pandemie și acum ați sărit la gâtul lui? Curat presă independentă!
    0
    0
  • postat de marr
    Marți, 18 Aprilie 2023 19:44
    86.124.202.***
    Ce v-am Zis .... Gata , Primu' Turist al Tarii a pornit in Turneu ...sa-l convinga pe Lula da Silva ! :)))
    "Voyage - Voyage " !
    0
    0
  • postat de Remember!
    Marți, 18 Aprilie 2023 15:51
    5.13.209.***
    Klaus Johannis e cel mai putin toxic presedinte roman: nu a pornit mineriade, nu a avut angajamente cu Securitatea (nici implicare in scandaluri de coruptie) si nici relatii nepotrivite in timpul mandatului. Cand statul a fost sub asaltul infractorilor din Parlament a venit in strada alaturi de noi,
    0
    0
  • postat de Gigel
    Marți, 18 Aprilie 2023 13:40
    5.13.130.***
    Dulapul plimbaret loveste din nou.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 18 Aprilie 2023 11:19
    5.13.195.***
    Sud-Americanii au fabrica de ceva auto? Poate face un viitor contract gen BMW... in care conditiile licatiei sa fie FIX doar cu dedicatie!
    Mai vindem niste paduri... iar aurul de la rosia montana... pleaca vrac ca si pana acum doi ani... ca bolonavi ramasite constructii in saci de rafie!

    Romanul
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 18 Aprilie 2023 09:35
    86.124.200.***
    De evaluările României nu tine nimeni seama!Hai sa fim serioși!Avem o atitudine de slugi și de sugaci cum spunea fostul nostru președinte !Mai ales în Brazilia care face parte din BRICS!Și unde deja se vorbește sa se renunțe la dolar și sa-si facă o moneda comuna!România nu exista în politica exter
    0
    0
  • postat de Ivan
    Marți, 18 Aprilie 2023 07:43
    82.79.117.***
    Le va explica si la argentinieni ca nici ei nu au o gaura la buget - si gata - alta intrebare! Li se vindeca instantaneu criza si lor. Sa vina oficialii lor la noi sa vada si sa invete cum se cheltuie banul public, sa ia notite pe genunchi! Ori le trimite Romania ajutoare - mancare, haine, etc, poat
    0
    0
  • postat de paloma
    Marți, 18 Aprilie 2023 00:32
    5.13.196.***
    S-a dus ca nu cumva sa ramana banii necheltuiti !!! Cei din America(Nord, Centrala, Sud), habar n-au unde-i Europa, daca-i tara sau continent, basca n-au auzit de Romania !!!

    Cel mai slab presedinte al Romaniei, Iohannis Klaus Werner !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.