Cine găsește 1000 de euro pentru Policlinica cu Plată

Cine găsește 1000 de euro pentru Policlinica cu Plată
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Policlinica cu Plată din Galați ar urma să fie închisă începând de la 1 octombrie anul acesta – este decizia Direcției de Sănătate Publică Galați despre care puteți citi pe larg în „Viața liberă”.

Motivul care stă la baza închiderii acestei unități medicale vechi de peste trei decenii îl reprezintă, conform celor de la DSP, datoriile. Într-o economie de piață, să oprești o activitate care dă cu minus este ceva normal. Numai că ceea ce a făcut și face Policlinica cu Plată de pe strada Domnească nu ar trebui să fie perceput ca o afacere, ci ca o prestare de servicii sociale. Într-un oraș care îmbătrânește accentuat, un oraș în care sunt cel puțin zece mii de persoane fără locuri de muncă – asta dacă-i luăm în calcul numai pe șomerii declarați oficial la AJOFM, iar media salariilor este sub cea națională, Policlinica cu Plată este (era?) un colac de salvare pentru mii de gălățeni.

Peste 11.000 de consultații au fost acordate de medicii de acolo, anul trecut, unor persoane pentru care o diferență de câteva zeci sau sute de lei în minus contează enorm. La prețuri de 70-80 de lei consultația, Policlinica cu Plată era mult mai accesibilă celor cu venituri modeste decât multe dintre zecile de centre medicale din Galați, la care te costă de la 150-200 de lei în sus numai să bagi capul pe ușă și să-ți răspundă cineva la salut. Degeaba te primesc unii cu leduri pe tavan și în pereți sau cu marmură pe jos, dacă tu nu mai rămâi cu bani de pâine după ce ieși din cabinet.

La Policlinica cu Plată (încă) se pot solicita consultații pentru oftalmologie, ecografie, medicină internă, radiologie, neuropsihiatrie, dermatologie și psihiatrie, iar toate cabinetele sunt dotate cu aparatură de specialitate funcțională, spun reprezentanții policlinicii. Nu sunt de specialitate, nu știu ce înseamnă „funcționale”, dar știu că un medic „slab” rămâne la fel de „slab” chiar dacă are numai „lasere” și „avioane” în cabinet. Oricât de performant ar fi un aparat medical, tot medicul „bun” trebuie să știe să pună un diagnostic și să facă în mod corect ceea ce trebuie făcut.

În al doilea rând, surprinde suma datoriilor pentru care se va închide Policlinica cu Plată. Cei de la DSP spun că acestea totalizau 31.500 de lei la sfârșitul lunii iunie, contabila policlinicii spune că mai sunt de plată doar 6.000 de lei la furnizori. 6.000 de lei, adică vreo mie de euro! Este ridicol! Probabil că nouă din zece gălățeni au datorii mai mari de atât - rate la telefoane, plasme, frigidere, aparate de aer condiționat, vacanțe și așa mai departe.

Avem instituții puternice în Galați, avem oameni de afaceri, există fonduri europene și naționale pentru aproape orice și nu se pot găsi o mie de euro pentru o policlinică?

Alții au construit un ateneu dând câte un leu! Oare la noi nu s-ar putea să păstrăm, astfel, o policlinică?

Citit 2346 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2023 00:22

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de Oana
    Sâmbătă, 12 August 2023 00:24
    82.79.100.***
    Există un cont în care se pot dona bani? La policlinica cu plată alergăm toți când e ceva urgent și se poate rezolva acolo. La un moment dat rămăsesem fără ochelari în urma unui accident și singurii care m-au primit pe loc pentru un consult, fără programare peste n zile au fost ei.
    0
    0
  • postat de Un potențat, dorește clădirea.
    Joi, 10 August 2023 15:10
    109.166.132.***
    Treaba este simplă, cineva cu relații pe plan local și potențat financiar, a pus ochii pe clădire, renovată cu banii gălățenilor de către Primărie și profită de mica restanță financiară, să ia cu japca clădirea, că-i arătoasă. DSP-ul nu are treabă cu sănătatea gălățenilor.
    0
    0
  • postat de winn
    Joi, 10 August 2023 15:02
    5.13.239.***
    În 2016 primaria voia să evacueze policlinica din cauza riscului seismic. Apoi să renoveze clădirea, dar nici gând să mute policlinica la loc, voia să amenajeze "un birou de informare europeană în privinţa Strategiei Dunării".

    https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/76724-primaria-galati-vrea-s
    0
    0
  • postat de pro
    Joi, 10 August 2023 11:56
    5.13.208.***
    Din spitale au fost scoase toate asistentele care aveau contract de voluntariat direct cu spitalul. E un plan mai mare ca sa nu mai aiba acces la servicii de sanatate romanii fara bani de mita sau cei care nu-si permit asigurari private?
    0
    0
  • postat de noi
    Joi, 10 August 2023 10:06
    81.12.148.***
    deschisa actiune in justitie ... cu materiale si probe unde DSP nu intervine ca sa nu calce pe picior alte institutii, gen Primarie, ... unde prejudiciul masurilor neluate ale DSP ului impacteaza viata si sanatatea major a oamenilor. Str Domneasca ofera probe destule dar lipsa de autosesizari DSP...
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 10 August 2023 07:58
    86.124.201.***
    Prestari sociale in Romania nu mai vrea sa faca nimeni!Vedeti va rog ce avocat doreste cladirea!Si nici cele 11000 de consultatii nu sunt de colea!Strica piata!Omul si necajit se va imprumuta va vinde ce mai are pentru a merge la doctor!Notarii ne-au lasat fara policlinica stomatologica cu plata!!!
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Joi, 10 August 2023 07:11
    89.137.225.***
    puteti sa va dati voi peste cap ca Fat-Frumos!....DSP si-a luat spaga de rigoare si daca e cu eticheta sa fie inchisa...asa va fi. Este un jaf imobiliar pe fata si fara rusine.Cui sa spui?!...justitiei?!...ha,ha,ha,haaaaa. Deci stil mafiot clar....au platit exact pe cei care trebuie sa decida...DSP!
    0
    0
  • postat de Simona
    Joi, 10 August 2023 01:42
    89.136.3.***
    As contribui cu niste banuti, daca s-ar colecta!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.