Policlinica cu Plată din Galați ar urma să fie închisă începând de la 1 octombrie anul acesta – este decizia Direcției de Sănătate Publică Galați despre care puteți citi pe larg în „Viața liberă”.
Motivul care stă la baza închiderii acestei unități medicale vechi de peste trei decenii îl reprezintă, conform celor de la DSP, datoriile. Într-o economie de piață, să oprești o activitate care dă cu minus este ceva normal. Numai că ceea ce a făcut și face Policlinica cu Plată de pe strada Domnească nu ar trebui să fie perceput ca o afacere, ci ca o prestare de servicii sociale. Într-un oraș care îmbătrânește accentuat, un oraș în care sunt cel puțin zece mii de persoane fără locuri de muncă – asta dacă-i luăm în calcul numai pe șomerii declarați oficial la AJOFM, iar media salariilor este sub cea națională, Policlinica cu Plată este (era?) un colac de salvare pentru mii de gălățeni.
Peste 11.000 de consultații au fost acordate de medicii de acolo, anul trecut, unor persoane pentru care o diferență de câteva zeci sau sute de lei în minus contează enorm. La prețuri de 70-80 de lei consultația, Policlinica cu Plată era mult mai accesibilă celor cu venituri modeste decât multe dintre zecile de centre medicale din Galați, la care te costă de la 150-200 de lei în sus numai să bagi capul pe ușă și să-ți răspundă cineva la salut. Degeaba te primesc unii cu leduri pe tavan și în pereți sau cu marmură pe jos, dacă tu nu mai rămâi cu bani de pâine după ce ieși din cabinet.
La Policlinica cu Plată (încă) se pot solicita consultații pentru oftalmologie, ecografie, medicină internă, radiologie, neuropsihiatrie, dermatologie și psihiatrie, iar toate cabinetele sunt dotate cu aparatură de specialitate funcțională, spun reprezentanții policlinicii. Nu sunt de specialitate, nu știu ce înseamnă „funcționale”, dar știu că un medic „slab” rămâne la fel de „slab” chiar dacă are numai „lasere” și „avioane” în cabinet. Oricât de performant ar fi un aparat medical, tot medicul „bun” trebuie să știe să pună un diagnostic și să facă în mod corect ceea ce trebuie făcut.
În al doilea rând, surprinde suma datoriilor pentru care se va închide Policlinica cu Plată. Cei de la DSP spun că acestea totalizau 31.500 de lei la sfârșitul lunii iunie, contabila policlinicii spune că mai sunt de plată doar 6.000 de lei la furnizori. 6.000 de lei, adică vreo mie de euro! Este ridicol! Probabil că nouă din zece gălățeni au datorii mai mari de atât - rate la telefoane, plasme, frigidere, aparate de aer condiționat, vacanțe și așa mai departe.
Avem instituții puternice în Galați, avem oameni de afaceri, există fonduri europene și naționale pentru aproape orice și nu se pot găsi o mie de euro pentru o policlinică?
Alții au construit un ateneu dând câte un leu! Oare la noi nu s-ar putea să păstrăm, astfel, o policlinică?