Țara în care suntem carne de tun

Țara în care suntem carne de tun
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Cu numai câteva zile în urmă, scriam, tot aici, că statul nu ne mai poate salva și asta după tragedia de la 2 Mai, când un puști de bani gata și plin de droguri a spulberat, mortal, un grup de pietoni după ce a scăpat de mai multe controale ale poliției. Din nefericire, o nouă dramă vine să reconfirme ceea ce bănuiam demult, dar tot trăgeam speranța că ni se pare.

Speranța că, undeva, pe fundul sacului, mai e un dram de conștiință în felul în care statul cu ale lui instituții își face treaba sau se preface că veghează la interesul public, general. Degeaba. Interesul public, general, se termină acolo unde începe interesul de grup, de partid, de clică. Ochii se închid automat, indiferența în a avea inițiativă, în a pune mâna și a remedia, uneori cu forța, devenind un reflex intrat automat în mentalitatea noilor generații de funcționari de orice fel.

Să explicăm puțin. În atribuțiile oricărei instituții de forță, de control, intră un drept și o obligație: aceea a autosesizării. Este, să zicem, un fel de bun-simț al autorității de a semnala și îndrepta un lucru atunci când observă că ceva nu este în regulă. Mâncarea stricată din magazine, gunoaiele de pe străzi sau restaurante, traficanții de orice fel de pe străzi, șoferii nebuni sau afacerile periculoase. Asupra acestui din urmă aspect trebuie să ne oprim, pentru că face obiectul titlurilor zilei. O catastrofă este rezultatul unei înlănțuiri de multiple interese, bani, autorități și măsuri luate pe minim. Mai revoltător este faptul că, până la momentul zero, buba care a explodat la propriu a copt în văzul lumii, sub ochii oricui ar fi trecut prin zonă. Stația de cisterne nu a fost ascunsă, problema ei nu era neștiută, diverse nereguli, precum mirosul persistent de gaz resimțit de toată lumea nu era nici el un mister, deși, oficial, porțile erau închise prin decizia unor autorități. Mai mult, stația de cisterne s-a născut și a rămas așa, bine-mersi, cu toate neregulile, chiar și după amenzi și închidere, tot acolo, lângă grădinița unde în mod normal intrau, zilnic, o sută de copii. Vă dați seama dacă deflagrația nu se petrecea într-un weekend de vacanță?

Crevedia devine un simbol nu doar al unei mari nenorociri, al unuia dintre cele mai grave accidente care ne-au marcat în ultimii 30 de ani, ci și al neputinței statului de a lupta cu el însuși. A miza forțat pe noroc numai pentru că este mai convenabil să nu deranjezi pe cutare fiu sau cutare patron sau cutare primar este aproape crimă cu premeditare. La fel ca bețivul sau drogatul care se urcă la volan și seamănă moarte pe șosele. Cu experiența "Colectiv" în spate, poate că ar fi momentul să se nască o nouă lege "Anastasia", dublată de confiscarea averilor, pentru cei implicați în cazuri precum cel de la Crevedia. Și poate atunci ochii s-ar deschide.

Citit 1403 ori Ultima modificare Luni, 28 August 2023 17:46

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de marr
    Marți, 29 August 2023 19:41
    86.124.201.***
    Vin Alegerile ...vin alte valuri de Nesatui gata de orice Compromis-Combinatie ptr. Bani .
    Da da ...vin Alegerile , vin sa ne 'salveze'(ingroape) De Tot !
    0
    0
  • postat de Vi se pare România, guvernată ?
    Marți, 29 August 2023 12:56
    109.166.134.***
    Ucrainenii au un război, știu cine le sunt dușmanii, noi avem un ''război'' timp de 33 de ani, intern, pe timp de pace, dar cu pierderi umane, financiare, pierderi de vieți omenești, plecați în afară, la fel ca-n Ucraina, dar pe alt model pe timp de pace, numit ,,democrația originală''.
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 29 August 2023 09:50
    86.124.201.***
    Dacă mai crede cineva ca prin alegeri in actualul cadru legislativ se poate schimba ceva este infantil!
    0
    0
  • postat de magis
    Marți, 29 August 2023 08:23
    89.121.200.***
    Corect, doamna, felicitari pentru articol. Dar raminem doar cu el, aici, la Galati. Centura in lucru a fost si este un pericol pentru circulatia automobilelor, mai ales pe timp de noapte. Politia s-a autosesizat? Nu. DNA Galati exista oare? S-a autosesizat vreodata? Nu stim, se pare ca nu. etc, etc.
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 29 August 2023 08:03
    86.124.201.***
    Pentru cei tineri și destepti România este o cauza pierduta!Viata este prea scurta sa te bati cu politicienii romani!Dacă unul ca mine care are o virsta asteapta clipa ca sotia sa iasă la pensie și sa plece din zona asta de tara cel puțin dacă nu chiar din tara pentru tineri ............
    0
    0
  • postat de Ion
    Marți, 29 August 2023 07:58
    82.79.117.***
    Vin alegerile! Se poate rezolva totul prin alegeri. Alesii si "specialii" nu au aparut din spuma marii! "Autoritatile" nu sunt altii decat rudele noatre, vecinii nostrii, prietenii nostri, cunostintele noastre. Este alegerea noastra.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.