"Mai mult nu se poate"

"Mai mult nu se poate"
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Un șir întreg de tragedii a marcat în ultima perioadă România. De la dramele individuale ale unor pacienți care au murit cu zile în spitale sau ale unor tineri făcuți zob cu mașina de alți tineri, aflați sub influența drogurilor, până la dramele din azilele groazei sau catastrofa de proporții de la Crevedia.

Toate acestea reflectă profunde vicii în funcționarea sistemului de protecție a "simplului cetățean", fie că e vorba de sănătate, de legislație, de asistență socială sau siguranță publică.

Însă ițele tuturor acestor tragedii par a mai scoate la iveală un lucru: că România a fost făcută bucăți, după interesele unor întregi rețele ce pleacă de la vârful puterii până la angajații care, complice, te lasă să mori fără aer sau fac un "ciubuc" la pompele de GPL prin periculoasa manipulare a unor butelii. Pentru toți aceștia, legea... pur și simplu nu există! Cum să vii să te justifici, ca instituție, că "ți-ai făcut datoria" și ai dat o amendă de o mie de euro unui individ care face milioane de euro din manipularea ilegală și periculoasă a GPL-ului în mijlocul târgului? Cum poți să spui că "n-ai văzut", că "n-ai știut", să te ascunzi în spatele unor hârtii și al "procedurilor legale"?

Ei bine, răspunsul l-a dat chiar președintele Klaus Iohannis: "Nu se putea face mai mult". Da, acesta a fost răspunsul când președintele a fost întrebat de ce, la atâția ani de la o altă tragedie, cea de la "Colectiv", nu avem încă suficiente dotări pentru tratarea marilor arși, dotări de care, iată, după un caz precum cel la Crevedia, ar fi fost mare nevoie.

Așadar, cazul "Colectiv" a fost bun pentru a fi manipulat politic, dar sistemul în sine nu s-a schimbat aproape cu nimic. Și atunci totul a fost acoperit cu un val heirupist de controale, cu prea puțină dreptate în instanță și "inițiative" post-factum. Acum descoperim alte rețele, ce s-au dezvoltat aproape în stil mafiot, care au acaparat spitale, centre de bătrâni, au dezvoltat o industrie a șpăgii la drumul mare, care folosesc influența politică pentru a câștiga contracte publice, pentru a se îmbogăți chiar cu riscul de a călca pe cadavrele semenilor!

"Se va face dreptate!", ni se promite. Dar ce dreptate va fi, când, iată, unii sunt mai presus de lege! Ce dreptate va fi când vinovații se consideră deopotrivă cu "baronii" sau cu "voievozii", mai presus de "oamenii de rând". În această stare de neo-feudalism, nu-i de mirare că unii încep să creadă că "au sânge albastru". Pentru noi, ceilalți, sângele rămâne roșu, vărsat, adesea, în numele lăcomiei și al parvenitismului cu orice preț. Pentru că "mai mult nu se poate"...

Citit 994 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2023 14:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.