Suficienţa prezidenţială

Suficienţa prezidenţială
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Mărturisesc cinstit, de o bună bucată de vreme am obosit să mai "urmăresc cu atenţie şi îngrijorare" manifestările prezidenţiale. Fie că-s declaraţii, replici, gesturi, acte sau fapte, le iau pe toate aşa cum vin direct de la preşedinte. Cu suficienţă. Cu blazare. Cu un anume plictis domol şi flegmatic, pigmentat pe alocuri cu sclipiri de falsă ironie. Aşa a fost şi cea mai recentă ieşire prezidenţială, în Delta Dunării.

"Vizita dumneavoastră de astăzi a avut scopul de a contribui la găsirea unor soluţii pentru provocările cu care se confruntă Delta. Vă rog să ne daţi câteva exemple concrete de soluţii şi să ne spuneţi în ce a constat şi în ce va consta contribuţia dumneavoastră", a fost întrebarea jurnalistului Paul Angelescu, de la "România, te iubesc!", Pro Tv. "Contribuția mea constă în faptul că am venit aicea și am atras atenția asupra acestor chestiuni, că am discutat cu autoritățile centrale și locale, iar soluțiile foarte concrete o să le prezinte ministerul, județul, primăria, administratorul Deltei, atunci când se pun în practică", a fost răspunsul preşedintelui.

Un răspuns pe măsura "prezidenţială" a preşedintelui. Cu o oarecare acreală, cu falsă ironie şi multă, chiar prea multă suficienţă. Nu că ar fi prima dată când preşedintele răspunde unui jurnalist în doi peri. Şi nici ultima… cel puţin până la prezidenţialele de la anul. Când actualul preşedinte nu mai are de ce să-şi facă griji pentru un nou mandat.

Mai trist este că nu văd soluţii mai fericite pentru succesorul prezidenţial. Oferta prezidenţiabilă ce ni se-arată e vai şi-amar, săracă şi proastă! Sau de-a dreptul de "Doamne, fereşte-ne!".

Aş îndrăzni să spun că suntem oarecum căliţi prezidenţial. Am avut de patru ori un "preşedinte pentru liniştea noastră", o dată un preşedinte "învins de sistem" şi de alte două ori un "preşedinte (mult prea) jucător".

Ce avem de două mandate încoace? Un preşedinte-spectator, urmărind cu atenţie şi îngrijorare. Multă răceală şi înstrăinare prezidenţială. O inerţie de stat. Ceva aroganţă turistică şi multă suficienţă.

Şi-mi vine amar în minte replica şoferului constănţean de pe un autobuz City Tour, care ar fi trebuit să ducă turiştii la manifestările de Ziua Marinei şi a fost nevoit să se strecoare prin zona industrială a oraşului - pe la silozuri, șine de cale ferată, depozite, munți de gunoaie și de fier vechi. De ce? Din cauza protocolului prezidenţial, traficul spre mare şi spre faleză fusese blocat. "A ajuns «iohannosul»?", întrebase şoferul. Mda, un cuvânt nou, la fel de bun ca "ficusul", "dulapul" sau "robo" - "iohannosul". Când președintele țării ajunge substantiv comun, n-aș zice că e de bine. Dar e suficient.

Citit 1484 ori Ultima modificare Duminică, 03 Septembrie 2023 17:56

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de marr
    Luni, 04 Septembrie 2023 22:34
    86.124.201.***
    Cine stie ...la ce mare caracter/personalitate e o sa-si faca o Fundatie ceva - Primul Calator al Tarii - eventual o agentie de Turism . Plimbat pe banii statului/ai nostri a fost . Are suficienta experienta pentru postul de Ghid Turistic . Urmeaza alte Catastrofe de Presedinti .
    0
    0
  • postat de eu
    Luni, 04 Septembrie 2023 17:41
    86.124.202.***
    Deturnarea voinței populare prin aruncarea tutei absolute în cursa prezidențială, ca și Momentul 2000:Iliescu-Vadim,a fost posibilă exclusiv datorită faptului că la vot ies maxim 45-50% dintre cetățeni. Serviciile știu asta și vor repeta cu simianul,peste câteva luni. Ați învățat ceva până acum? Mu!
    0
    0
  • postat de ICTosca
    Luni, 04 Septembrie 2023 13:17
    5.13.143.***
    ...Presedintele jucator..de golf, presedintele meditator..de fizica, presedintele aranjor...de licitatii BMW, presedintele voiajor...majestate, hai in state, presedintele posesor...de ravasitoare plimbatoare, presedintele tembelizor...Cel mai iubit dintre nepamanteni...
    0
    0
  • postat de pro
    Luni, 04 Septembrie 2023 09:03
    82.208.137.***
    Romanii sunt greu de multumit in aparenta.
    In conditii de alegeri libere au oferit 2,5 mandate unui comunist bolnav dupa putere.
    Au mai oferit 2 mandate unui securist cu apucaturi mafiote.
    "Ficusul" nu le place desi nu e securist, nu e mafiot .
    0
    0
  • postat de mda
    Luni, 04 Septembrie 2023 08:36
    5.2.209.***
    l-au votat diaspora si "intelectualii" societatii, deh Dancila era mult sub demnitatea lor, Dancila "nu stia sa vorbesca"..dar sunt sigura ca Dancila ar fi fost de 100 de ori mai constiinciosa si mai implicata. Asa va trebuie! Dar uite ca penga voi suferim si noi cei cu un dram de conoastere la om!
    0
    0
  • postat de Ivan
    Luni, 04 Septembrie 2023 07:56
    82.79.117.***
    Este, ca si ceilalti alesi, imaginea celor care l-au ales si promovat in functiile anterioare si actuale. Nimic mai mult -nimic mai putin. Un exemplar pur romanesc, cu nume /eticheta de brand strain... au ales cum fac zi de zi. Forme fara fond.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.