În pragul unui nou război

În pragul unui nou război
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Atacul Hamas asupra Israelului a deschis un nou conflict, într-o lume care stă de ani buni pe un butoi cu pulbere. Miile de rachete lansate cu succes asupra unor oraşe importante şi asaltul terestru soldat cu mii de prizonieri demonstrează o pregătire minuţioasă, nu doar o acţiune de comando, aşa cum palestinienii au mai avut în ultima vreme. Au început deja lupte şi în Cisiordania, iar atacurile din Liban ale Hezbollah au blocat şi ele o parte a armatei israeliene. Iar o dovadă cât de mică a implicării Iranului în acest conflict va da legitimitate Israelului să atace capacităţile militare iraniene, iar de aici până la un război regional de amploare nu mai este decât un pas.

Dincolo de asta, la nivel global, este evident că se încearcă divizarea forţelor americane pe mai multe fronturi, ceea ce SUA nu îşi doresc deloc, mai ales în condiţiile problemelor politico-economice interne cu care se confruntă. De altfel, retragerea precipitată din Afganistan, când era destul de previzibil războiul din Ucraina, demonstrează faptul că americanilor nu le place să lupte pe mai multe fronturi. Iar implicarea SUA în Israel este certă, astfel că ar putea slăbi ajutorul american pentru Ucraina. Într-o astfel de situaţie, statele europene, care par din ce în ce mai divizate de câteva luni încoace, cu probleme interne legate de migranţi sau recesiune, nu vor reuşi să facă faţă singure maşinii de război ruseşti, mai ales că în curând începe iarna, iar ofensiva ucraineană se va stinge natural.

O privire şi mai de ansamblu a situaţiei ne arată o situaţie mult mai complicată. Coreea de Nord a început să trimită artilerie şi muniţie în Rusia, China se "joacă" militar în jurul Taiwanului de o bună bucată de vreme, iar statele importante din emisfera sudică fac tot ce pot pentru a limita influenţa americană, cel puţin în zonele lor. Un singur conflict în plus ar aduce SUA în postura de a renunţa la unul dintre fronturi, ceea ce ar echivala cu un dezastru în plan global. De altfel, graba cu care Joe Biden a solicitat o întrevedere urgentă cu preşedintele chinez, fiind chiar dispus să meargă la Beijing pentru asta, arată că perspectivele nu sunt deloc roz la Washington, iar americanii sunt conştienţi de asta.

Cum China e gata de o prăbuşire economică majoră, e suficient ca liderii săi politici să fie dispuşi să înlocuiască imobiliarele cu războiul ca principal motor de creştere economică şi lumea va ajunge în pragul unui nou război mondial. Care, iată, se poate declanşa de la rachetele trimise peste graniţă de Hamas...

Citit 1513 ori Ultima modificare Luni, 09 Octombrie 2023 22:23

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Marți, 10 Octombrie 2023 20:43
    86.124.201.***
    Statele Europene (greii europei) ...au bani , nu-i asta problema . Stau cu fundu' pe-un munte de bani .
    Ar fi ideal ptr ei (industriasii care alimenteaza bugetele) sa Plateasca altii Factura .
    Intre timp , situatia in lume s-a Schimbat . Butoiu' banilor Americani are mai multe Gauri .
    2
    1
  • postat de eu
    Marți, 10 Octombrie 2023 18:28
    86.124.201.***
    Dl. ziarist,aș intra în depresie să aflu că singurii interesați de munca mea sunt câțiva vikingi sidex,înecați în tulburel acum cât au ori în bere la pet mai des,cu ochii în televiziunile-latrină,care vă redau atât cât îi duce pe ei capul din ce văd și aud.De ce le permiteți să comenteze?
    1
    4
  • postat de oportunistii: industria pharma, cea de armament si firme de inmormintari.....din pacate
    Marți, 10 Octombrie 2023 11:59
    89.39.81.***
    ce ar fi o lume fara razboie si pandemii? oamenii s-ar inmultii fara masura, ei sint ca omizile, devoreaza tot. clima se schimba si nu in bine, necesarul de hrana creste, nu-l mai poti obtine natural...atunci chimicale si modificari genetice fara numar. boli si degenerarea rasei.
    8
    4
  • postat de florin
    Marți, 10 Octombrie 2023 10:12
    86.124.202.***
    Lumea cu un singur jandarm s-a terminat!China se vrea ascultata!India!Rusia!Africa de sud!De fapt BRICS se vrea ascultat!Nu toti sunt popoare yesmene ca Romania!Sunt popoare care detin resurse naturale si vor sa vinda aceste resurse pe bani multi!S-a terminat cu moaca pt Europa si SUA!
    10
    5
  • postat de eu
    Marți, 10 Octombrie 2023 08:57
    86.124.201.***
    Numai boul de Hitler a pornit război pe două fronturi și a făcut praf singura armată capabilă să pună piciorul pe gâtul mujicului în mia asta de ani.Iar noi,pe mâna "patriotului" de Antonescu,ne-am făcut frați în aventura lui.Nu scăpam de ruși oricum dar măcar negociam,nu ne aruncam cu capul înainte
    6
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.