Prea mici pentru o lume atât de mare

Prea mici pentru o lume atât de mare
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

După o perioadă de ani de zile în care opinia publică românească a fost mai degrabă indiferentă față de ceea ce se întâmpla pe scena internațională, iată că, în ultima perioadă, evenimentele de pe alte meridiane vin pur și simplu peste noi. În astfel de situații ne dăm seama și cât de vulnerabili suntem, în anumite privințe, atunci când suntem puși ”în fața faptului împlinit”.

Din păcate, cam de la pandemia de COVID-19 încoace parcă tot suntem, de voie, de nevoie, actori într-un tablou global în care nu știm întotdeauna cum trebuie să reacționăm. De exemplu, pandemia de COVID-19 a fost o criză sanitară, însă în aceeași măsură a fost și o criză economică și socială. România a mers mai degrabă pe un soi de mimetism, încercând să pună în practică măsuri întâlnite în alte state europene. Numai că, una este să ”arunci bani din elicopter” în Germania, care a intrat în pandemie cu un excedent bugetar și alta e să intri, precum România, cu un deficit bugetar deja foarte mare. Ponoasele le tragem acum, într-o perioadă cu inflație uriașă și chinuitoare eforturi de reducere a cheltuielilor.

A venit și războiul din Ucraina. Societatea civilă a reacționat foarte bine încă din primele zile ale războiului, dar autoritățile publice și-au dat luni de zile cu stângul în dreptul cu tot felul de scheme de sprijin pentru refugiați, unele dintre ele cu o finalitate cel puțin îndoielnică. Mai putem adăuga și secretomania în materie de sprijin acordat Ucrainei de către România. Cică s-a mers pe principiul de ”a tace și a face”. Există, totuși, și un mental colectiv, iar din acest punct de vedere am merita și noi să aflăm mai multe. Zelenski, în România, a făcut, de altfel, cunoscute unele lucruri și nu s-a făcut gaură în cer.

Nu în ultimul rând, războiul din Israel a fost prilej de bâlbe peste bâlbe. De la cetățenii români părăsiți pe aiurea sau puși să plătească sume exorbitante pentru biletele de avion până la ”deplasările de compasiune” ale premierului Ciolacu la Tel Aviv care mai degrabă au avut aerul unor oportunități foto. Dincolo de politețea diplomatică, Netanyahu părea nerăbdător să se termine odată conferința de presă cu Ciolacu... Asta poate că și din cauză că România are în prezent un rol secundar în tabloul diplomatic din Orientul Mijlociu, deși altădată era bine ancorată în regiune și ar fi putut juca un rol de mediator important pentru salvarea de vieți omenești.

Desigur, acestea nu sunt decât câteva exemple. Și nu putem să ne dorim decât ca lista să nu devină, pe zi ce trece, mai lungă...

Citit 1632 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Octombrie 2023 17:53

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de nu avem coloana, dar nici nationalisti nu e ok. avem nevoie de oameni destepti sa ne conduca, nu politicieni flaminzi.
    Joi, 19 Octombrie 2023 14:41
    89.39.81.***
    noi sintem un neam dezbinat. asa s-a vrut dupa 90. s-a realizat cu mijloace specifice si de persoane din fosta securitate care erau la momentul ala bine instruiti si pregatiti. oamenii de rind au pus botul, dupa 90 si poate ceva timp lupii au pazit turma de miei. acum tragem ponoasele.
    0
    11
  • postat de comunismul
    Joi, 19 Octombrie 2023 13:35
    5.13.144.***
    adevarul este ca in tara noastra niciodata nu a fost bine! nici cand erau ceausescu basescu iliescu constantinescu boc sau acum cu ciolacu ciuca orban sau care mai este! greu a fost mereu! ce ii drept ca acum niciodata! razboaie in israel sau in ucraina!
    5
    1
  • postat de florin
    Joi, 19 Octombrie 2023 12:21
    86.124.200.***
    Diplomația tarii noastre a fost reprezentata de Ciolacu ieri in Ucraina!In 20 de paging se vorbește doar de obligatiole pe care le luam fata de Ucraina! ROMÂNIA nu are nevoie de nimic!Sclaveti asta suntem!
    4
    2
  • postat de Pacat
    Joi, 19 Octombrie 2023 08:26
    213.233.110.***
    Modul cum aleșii noștri după 90 au gestionat tara ne-au făcut atit de mici.... Bine și noi i-am lăsat.
    1
    10
  • postat de florin
    Joi, 19 Octombrie 2023 08:26
    86.124.200.***
    continuare
    Suntem mindrii conform explicatiilor unui presedinte de 2 ori ales ca este important sa sugem de la cel mai mare licurici!Dar ce ne facem daca a aparut un licurici mai mare?Si de la care nu o sa putem suge chiar daca o sa dorim vehement?????
    8
    1
  • postat de florin
    Joi, 19 Octombrie 2023 08:23
    86.124.200.***
    continuare
    Stiu o sa apara comentariile patriotilor care o sami explice ca ceea ce facem noi de 20 de ani adica atitudinea slugarnica si incovoiata este ok!Ca sapca primita de Romania este mai importanta de cit un acord cu cea mai mare banca din lume!Stiiiiu e important sa sugi cel mai mare licuric
    7
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.