Profesorul, omul bun la toate

Profesorul, omul bun la toate
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Drama prin care trece o familie care își conduce fiul pe ultimul drum, în aceste zile, după ce acesta a ales să își încheie socotelile cu viața la doar 18 ani, a îndurerat un oraș întreg, cunoscuți sau necunoscuți ai tânărului. Elev la un liceu de prestigiu din oraș, acesta era cunoscut în rândul colegilor și al profesorilor ca fiind un adolescent introvertit, care comunica destul de puțin cu cei din jur. Era, însă, bun la învățătură, se pregătea pentru bacalaureat și semnele că era pe marginea unei prăpăstii nu au fost, se pare, atât de evidente încât adulții din viața lui să-și fi dat seama în ce situație precară se afla.

Deși părinții și profesorii sunt persoanele adulte cele mai în măsură să sesizeze că un copil sau adolescent suferă, ei nu sunt, poate, și cei mai în măsură să ajute. Este nevoie de psiholog, o persoană calificată și capabilă să abordeze situația frontal, în caz de nevoie, trimițând familia la un medic specialist, înainte să fie prea târziu. Din păcate, psihologii școlari sunt insuficienți, iar cei care există sunt sufocați de hârtii pe care trebuie să le facă, la fel ca profesorii, menirea lor primară trecând pe planul al doilea.

Dar, chiar și când școala are psiholog, iar acesta este implicat, tot de la profesori se așteaptă să remarce schimbările de comportament, exact cum, în perioada pandemiei, tot profesorul era cel care trebuia să facă, la prima oră a zilei și pe durata orelor sale, triajul observațional al elevului. Cu alte cuvinte, în loc să se concentreze la ce are de făcut la oră, pentru a da randament maxim, profesorul trebuia să vadă dacă elevului său îi curge nasul sau dacă are febră. Și astăzi, după aproape trei ani de la pandemie, tot profesorul clasei este cel care trebuie să gestioneze și să rezolve problemele elevului, chiar și pe cele emoționale. Una este să acorzi un sprijin atunci când situația o cere, alta este să faci consiliere psihologică.

Deși dascălul, în timpul procesului didactic, observă anumite trăsături de caracter ale învățăcelului său, să ne așteptăm ca acesta să poată să-l sprijine eficient în situații de criză este nu doar lipsit de realism, dar și nedrept. Problemele cu care se confruntă copiii și tinerii în 2023 sunt atât de complexe și, în același timp, diferite de experiențele proprii ale cadrelor didactice din perioada școlară, încât sarcina de a le rezolva le depășește posibilitățile.

Copiii au nevoie de acces nu doar constant, ci și confidențial, la consiliere psihologică. Poate dacă acest tânăr ar fi beneficiat de ședințe de consiliere psihologică, de un specialist care să-i distragă atenția de la gândul morții, ar fi fost și astăzi în bănci, alături de colegii săi. Din păcate, până nu se schimbă ceva profund în modalitatea de acces la psiholog, dar și în mentalitatea colectivă privind necesitatea unui asemenea sprijin, astfel de tragedii se vor repeta.

Citit 2369 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2023 18:14

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 21 Octombrie 2023 15:45
    5.13.167.***
    @eu Am inteles, vorbeste alterEGO din interiorul kinderului... Ionut tu esti? Sau vre-un acolit... faceti-va intai treaba CA VA PLATIM... si apoi gargarisesti DA? Pana acum esti REPETENT LA REALIZARI Si un foarte prost administrator!
    Daca nu erau probleme nu comenta nimeni! Seminte mananca altii!
    0
    0
  • postat de eu
    Sâmbătă, 21 Octombrie 2023 10:52
    86.124.200.***
    Nu trebuie să-mi răspunzi.Muncește,spală-te,votează etc. și nu mai emite sentințe aici.Nici tu,nici celălalt viking florin.Poate sunteți buni în domeniul vostru,lăsați revolta asta permanentă,sindicală
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 20 Octombrie 2023 23:28
    5.13.167.***
    @eu... eu cred ca ai ceva probleme comportamentale... suferi de un Ego cat casa poporului sau ceva... te incadrezi in articol... mult success!
    Este ultimul mesaj care ti-l adresez... spor la comentarii in general de orice fel!
    0
    0
  • postat de Doina
    Vineri, 20 Octombrie 2023 18:56
    95.77.107.***
    Problema reala este (pe langa vina parintilor care-l vor Numarul 1) si cea a profesorului mercenar, lipsit de empatie, care nu-si cunoaste elevii (aici la diriginti ma refer) fiind coplesit de nevoie de bani pentru problemele lui, sau de setea de a avea cat vcinul evazionist cu doua tarabe in piata!
    1
    4
  • postat de Tirpitz
    Vineri, 20 Octombrie 2023 16:32
    82.76.159.***
    Parinti care nu-si cunosc propriul copil sau insista ca acesta sa aiba numai note mari si il mediteaza pana ii sar capacele. Parinti care nu sunt prieteni cu proprii copii, invatamant neperformant, elevi meditati la toate materiile, adolescenti nefericiti, frustrati, neintelesi pana in ultima clipa
    0
    9
  • postat de eu
    Vineri, 20 Octombrie 2023 14:41
    86.124.200.***
    Cealaltă victimă a tulburelului,iancujianu, zice că dacă iei 2 lei, cât crede el că face fiecare roabă de nisip pe care o cară la serviciu, nu te mai îmbolnăvești psihic.Mai rămâne ceva de zis? El zilele ăstea nu iese din beci, până îl termină,de acolo ne scrie de ăstea bune...
    2
    0
  • postat de pro
    Vineri, 20 Octombrie 2023 09:34
    82.208.137.***
    Din experienta (cumplita) cu un membru al familiei scriu ca unii psihologi nu recunosc si nu cunosc procedurile pentru persoane cu afectiuni psihiatrice. A fost o greseala sa apelez la asemenea specialisti.
    Singurul abilitat, care recunoaste, pune diagnostic si trateaza este medicul psihiatru.
    2
    11
  • postat de eu
    Vineri, 20 Octombrie 2023 08:19
    86.124.200.***
    geta,vezi-ți de treabă că pe copilul ăla nu-l salva psihologul școlii. Care nu este. Eu unul refuz să mă încarc cu problemele lui. Nu se mai poate crea o legătură între profesor și elev pentru că mulți dintre părinți și-au făcut un scop în viață din a se război cu profesorii, printre altele
    2
    14
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 20 Octombrie 2023 00:24
    5.13.167.***
    Sanatatea psihica, incepe cu bunastarea materiala corelata in mod direct cu EDUCATIA!
    Nu poti fi cereblal ca si parinte, cand copilul vede ca, muncind la privat cinstit, nu-ti raman suficienti bani pentru cheltuielile lunare decente!
    Si de aici pornesc toate! Stress. etc
    8
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.