Statul vopsește gardul ca să aibă slujbași

Statul vopsește gardul ca să aibă slujbași
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Cel puțin o dată pe an, fiecare instituție de forță a statului iese la interval, pentru publicul larg, cu tot ce are mai bun, mai frumos și mai reprezentativ. Nu doar ca să arate ”siguranță și încredere”, ci și pentru a atrage viitoare generații de oameni în uniformă. Care ar trebui să slujească patria și pe patrioții din ea, câți au mai rămas.

Exercițiile de marketing prin care poliția sau armata își vând ”marfa” către copii și tineri, prin deja clasicele ”porți deschise” constau în principal în prezentarea de armament și alte dotări cu ”priză” la publicul juvenil, încântat să pună mâna pe lucruri pe care le-au văzut doar în filme sau la desene animate. E pe undeva de înțeles să le arăți minților crude chestii atractive, pe care le pot pricepe, și astfel să le sădești, să le cultivi ideea ca, peste ani, să ajungă să poarte sau să le folosească în calitate de apărători ai legii.

Aceste strategii au funcționat binișor până la un moment dat, reușind probabil să le mai activeze unora dacă nu simțul datoriei și al dreptății, măcar pe cel al teribilismului. Trist este că, de câțiva ani, pe puști, generații tot mai precoce și nu neapărat în sensul bun al cuvântului, entuziasmul îi cam părăsește imediat ce ies pe ”porțile deschise”. Că meseria de polițist sau militar nu mai este atractivă sub niciun aspect se vede acut în numărul tot mai mic de doritori care candidează pe un loc la o școală. Care oricum, numai școală nu se mai poate chema. Dacă înainte stăteai pe băncile școlii postliceale chiar și doi ani, acum, în câteva luni, ieși polițist cu acte în regulă. Examenele nu mai sunt nici pe jumătate la fel de grele ca pe vremuri, iar pregătirea e pe repede înainte.

Deci, teoretic, a ajunge omul legii e o chestiune lejeră, numai că perspectiva își pierde din nuanța de roz din prima zi în câmpul muncii. Ar fi contraproductiv să le explici copiilor la ”porțile deschise” greutățile colaterale ale meseriei și sacrificiile care le implică, sau că structura pe care o promovezi este părăsită anual de zeci, sute, mii de oameni, goniți de nesiguranța că dacă mai stau ”să servească patria” s-ar putea să nu mai mănânce pensie. Sau dezgustați să vadă cum a promova în carieră echivalează cu compromisuri greu ori imposibil de dus. Nu, toate acestea nu li se spun copiilor.

Chiar dacă pe tarabă pune arme strălucitoare și girofaruri zgomotoase, statul prezent nu le oferă potențialilor viitori recruți cea mai importantă garanție: că cinstea, dreptatea, datoria, sacrificiul, calități esențiale în meseriile promovate, nu sunt defecte care îi vor face să își urască meseria și viața și că lenea, hoția, violența, corupția sau viciile nu reprezintă cheile succesului și civilizației, așa cum văd copilașii, zi de zi și pe la toate colțurile.

Citit 1499 ori Ultima modificare Marți, 24 Octombrie 2023 14:36

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Trandafirul Galben
    Miercuri, 25 Octombrie 2023 17:01
    37.251.221.***
    Când se va ajunge ca Instanțele să trateze pe picior de egalitate PRIVATUL în raport cu STATUL,abia atunci începe să miște ceva.
    Ca să nu mai zic ca INSTANȚA ar trebui să facă dreptate,că de aplicat legea intră în atribuția altor Instituții.
    De aia sunt inamovibili.
    Nu-i așa,dragi Judecători?
    0
    3
  • postat de florin
    Miercuri, 25 Octombrie 2023 08:47
    86.124.200.***
    ''Fabrice Leggeri, director FRONTEX: Aproape un sfert dintre membrii structurii de poliţie sunt din România. Chiar acum, 120 din cei 500 de noi membri recrutaţi sunt români. ''
    In Romania ramin pilele,atirnatii politici care aduc coruptia in sistem !Cei bine pregatiti intelectual si fizic pleaca!
    0
    10
  • postat de pro
    Miercuri, 25 Octombrie 2023 06:14
    5.13.210.***
    Nene Jianu, daca mai traia Ceausescu, dispaream toti! De prin 1980 Romania devenise iadul pe Pamant (vezi Coreea de Nord), atasamentul celor abuzati fata de abuzator are o denumire in psihiatrie si se trateaza dar nu poti exorciza o tara intreaga! Executia din 1989 a facut putina dreptate!
    9
    6
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 25 Octombrie 2023 00:48
    5.13.167.***
    Foarte multi corupti, dincolo dezorganizati... val de demisii in ultimii ani! Ca in "injustitie"...tu ca judecator sa cultivi marijuana, sau sa te droghezi in propria casa cu infractorii... pai de traia Ceausescu.. astia dispareau ca-n China! Sunt si profesionisti dar eclipsati de ceilalti...
    2
    26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.