Copile, eșecul nu înseamnă sfârșitul lumii!

Copile, eșecul nu înseamnă sfârșitul lumii!
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Lecția despre eșec ar trebui predată de la cele mai fragede vârste, nu doar la școală, ci și în familie. Este, probabil, în vremurile noastre, cea mai teribilă și importantă materie, într-o lume în care goana după confirmare, afirmare și aparentă perfecțiune atinge cote de neimaginat, cu finalități dintre cele mai tragice.

Ajunși la vârste critice, ale pubertății și adolescenței, copiii pică examenul vieții,  fără să fi învățat că a greși e omenește, că nimeni nu poate fi perfect, că toți avem limite și că din eșecuri se naște evoluția. O materie la care, din păcate, și mulți adulți trecuți prin viață sunt restanți. Falsele imagini create prin tehnologia care face totul perfect, falsele standarde promovate pe diversele canale sau exemplul adulților atotștiutori și puși pe critică fac ca noile generații să fie teribil de vulnerabile când vine vorba să facă față provocărilor.

Cu greu un copil mai îndură o mustrare, o dojană, o notă mică, o poreclă răutăcioasă. Și societatea a impus niște standarde absurde, care îi cocoloșesc pe copii și îi fac de neatins. Dar adevărul e că viața te atinge, indiferent de legi și principii psihologice.

Notele mici tot vor veni, școala va fi tot grea și învățătura multă, pretențiile celor din jur vor fi mereu ridicate, iubitul tot te va părăsi, colegii sau amicii din gașcă vor fi poate uneori prea răutăcioși, iar tu, copile, nu vei reuși să primești numai aplauze.

Iar asta se materializează periculos de des sub forma de eșec personal. Copii la vârste la care nici nu au buletin sunt anxioși și depresivi, obosiți de efortul de a face fața unor presiuni pe care nu le-ar resimți dacă ar fi educați că eșecul face parte din viață.

Lipsa unor contra-exemple sănătoase, prin care cei mari din jurul lor să le arate cum un eșec corect gestionat duce la evoluție și experiență, provoacă handicapuri teribile în mințile copiilor care cred că un eșec este sfârșitul lumii. Și a fost pentru două adolescente de 15  ani din Lupeni, care s-au sinucis pentru că erau victimele "bullyingului", pentru o fetiță de numai 11 ani din Iași care s-a aruncat de la etaj pentru că o părăsise iubitul sau pentru puștiul de-a V-a, de la o școală privată, cu pretenții, din București, care nu mai făcea față standardelor educaționale ridicate.

Cum va arăta societatea de mâine, formată din copiii de azi, atât de vulnerabili la eșec? Poate unele dintre greutățile viitorului vor fi diferite de cele ale prezentului, dar vor fi. Vor răzbi doar cei care învață acum că ”a fi” e mai important decât ”a avea” și că orice război câștigat implică și pierderi.

Citit 1455 ori Ultima modificare Vineri, 15 Decembrie 2023 12:43

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de pro
    Duminică, 17 Decembrie 2023 16:17
    5.13.151.***
    Exemplu real:
    Persoana de etnie diferita care a invatat doar sa citeasca in 8 clase a ajuns om cu bani, masina de lux si vila, respectat (mai corect temuta) in comunitate, adica idealul in RSR. Premiantul care invata pe branci a facut cariera de medic si doar atat, nu familie, bani sau distractii!
    1
    1
  • Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 13:06
    89.39.81.***
    Ca o concluzie, ar trebui ca fiecare institutie de invatamant sa aiba cel putin un psiholog in organigrama. Din pacate guvernantii nu acorda nici o sansa generatiilor viitoare care, in fapt, o sa le asigure batranetea. Deci, avem nevoie de psihologi in scoli si de schimbarea mentalitatii...
    1
    5
  • postat de eu
    Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 09:19
    86.124.203.***
    Lipsa de comunicare cu propriul copil nu e același lucru cu demența părinților de a crede că bietul lor copil e un savant...Nu m-aș grăbi să le plâng de milă celor care au sărit de pe bloc sau ăleia care la 11 ani a trăit deja dragostea vieții ei și își refăcea viața înainte de prima teză la mate
    1
    5
  • postat de florin
    Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 09:18
    86.124.203.***
    E naspa ce spun dar conducătorii acestei lumi doresc ca viitoarele generații sa fie cît mai sărace cu duhul!Sa citească cît mai puțin!Sa aibă o demnitate cît mai scăzută!Istoria este minimizata!Vlad Tepes este cih sa fie dat că ex!Fac turcii un serial in care Vlad este erou!La noi tabloidizarea ....
    2
    8
  • postat de eu
    Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 09:14
    86.124.203.***
    Dumnezeu să-i odihnească pe bieții copii,că au fost nevinovați și nu au de ce să fie iertați,dar nu văd legătura între cele 3.Înfricoșător e ce a făcut ăla mic de la școala privată,părinții ar trebui arestați pentru că l-au supus la o asemenea teroare cu pian,matematică,înot,engleză,robotică etc
    0
    8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.