Lecția despre eșec ar trebui predată de la cele mai fragede vârste, nu doar la școală, ci și în familie. Este, probabil, în vremurile noastre, cea mai teribilă și importantă materie, într-o lume în care goana după confirmare, afirmare și aparentă perfecțiune atinge cote de neimaginat, cu finalități dintre cele mai tragice.
Ajunși la vârste critice, ale pubertății și adolescenței, copiii pică examenul vieții, fără să fi învățat că a greși e omenește, că nimeni nu poate fi perfect, că toți avem limite și că din eșecuri se naște evoluția. O materie la care, din păcate, și mulți adulți trecuți prin viață sunt restanți. Falsele imagini create prin tehnologia care face totul perfect, falsele standarde promovate pe diversele canale sau exemplul adulților atotștiutori și puși pe critică fac ca noile generații să fie teribil de vulnerabile când vine vorba să facă față provocărilor.
Cu greu un copil mai îndură o mustrare, o dojană, o notă mică, o poreclă răutăcioasă. Și societatea a impus niște standarde absurde, care îi cocoloșesc pe copii și îi fac de neatins. Dar adevărul e că viața te atinge, indiferent de legi și principii psihologice.
Notele mici tot vor veni, școala va fi tot grea și învățătura multă, pretențiile celor din jur vor fi mereu ridicate, iubitul tot te va părăsi, colegii sau amicii din gașcă vor fi poate uneori prea răutăcioși, iar tu, copile, nu vei reuși să primești numai aplauze.
Iar asta se materializează periculos de des sub forma de eșec personal. Copii la vârste la care nici nu au buletin sunt anxioși și depresivi, obosiți de efortul de a face fața unor presiuni pe care nu le-ar resimți dacă ar fi educați că eșecul face parte din viață.
Lipsa unor contra-exemple sănătoase, prin care cei mari din jurul lor să le arate cum un eșec corect gestionat duce la evoluție și experiență, provoacă handicapuri teribile în mințile copiilor care cred că un eșec este sfârșitul lumii. Și a fost pentru două adolescente de 15 ani din Lupeni, care s-au sinucis pentru că erau victimele "bullyingului", pentru o fetiță de numai 11 ani din Iași care s-a aruncat de la etaj pentru că o părăsise iubitul sau pentru puștiul de-a V-a, de la o școală privată, cu pretenții, din București, care nu mai făcea față standardelor educaționale ridicate.
Cum va arăta societatea de mâine, formată din copiii de azi, atât de vulnerabili la eșec? Poate unele dintre greutățile viitorului vor fi diferite de cele ale prezentului, dar vor fi. Vor răzbi doar cei care învață acum că ”a fi” e mai important decât ”a avea” și că orice război câștigat implică și pierderi.