Marcă înregistrată topless

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O blondă apetisantă a făcut o prezentare fierbinte turismului românesc. Goală puşcă, dezinvoltă şi sigură că telespectatorii se uită cu ochii ieşiţi din orbite sau cu limba scoasă (după caz!), ea a prezentat România ca fiind cea mai cool destinaţie a verii din Europa şi cea mai complexă destinaţie de iarnă. Nu, prezentatoarea nu era din ţara noastră. Şi nu, Ministerul Turismului de la noi nu a avut nicio legătură cu originala prezentare.

E posibil ca lucrul pe care nu l-au reuşit reprezentanţii ministerului cu miliarde de lei, să-l reuşească blonda-goală-puşcă şi nu pentru că se plimbă pe ecran cu tot trupul ei bronzat, ci pentru că am aflat şi noi românii, stupefiaţi, că ţara noastră e un „amestec de trecut şi viitor”, o destinaţie plină de lux, care are un Braşov cu zeci de pârtii de schi şi locuri de distracţie cu nemiluita, că avem un litoral cu o mare limpede-cristal, cu hoteluri de invidiat, o destinaţie mai ceva ca Hawaii.

Ascultând, aproape că am fi vrut şi noi să mergem în ţara asta – România, să ne facem praf toţi banii în „luxul turismului românesc”. Numai că deşi locuim în EA (în România), ne dăm seama că ne e foarte greu să ne deplasăm în locurile despre care am aflat.

Nu, nu e rău că turiştii străini vor da navală, în urma acestei prezentări cu totul şi cu totul ieşite din comun. E rău de ce vor gândi ei când vor constata că „din trecut” înseamnă chiar mai groaznic de atât când vor nimeri în gropile  luxoase ale patriei, când vor realiza că autostrăzile ţin de un viitor îndepărtat şi că doar preţurile sunt „de lux”.

Nu avem decât vorbe, ca de obicei. Vorbim mult, dăm din mâini, din picioare, încercând să ne facem înţeleşi, remarcaţi. Vorbim fără noimă, stăm bine la teorii şi proiecte goale de sens, care nu se vor materializa niciodată (hai să nu ne aducem aminte de proiectul „Dracula Land”!).

În continuare ne smulgem părul din cap de ciudă şi frustrare, privind la vecinii noştri unguri sau cehi, care sunt cu câteva mii de kilometri de autostradă înaintea noastră, ca infrastructură şi civilizaţie, deşi au pornit de la zero, ca şi noi.

Noi am rămas tot cu gura mare, cu luminiţa-de-la-capătul-tunelului, cu vaca pe drumurile naţionale, cu maidanezii de care nu mai avem loc în ţară, am rămas cu toate locurile minunate şi rupte din Rai care acum sunt în paragină, adică nici măcar nu am rămas pe loc, în timp ce alţii au evoluat, ci am făcut paşi înapoi şi am privit cum totul se dărâmă în jur.

Deci, cum zicea blonda-goală că se ajunge în ţara turismului de lux, unde „trecutul se îmbină cu viitorul”?

Citit 1216 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.