Oraşul care a expirat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Dubai, un zgârie nori e ridicat în doar câteva luni. În Turcia, o autostradă de sute de kilometri se construieşte într-un an. În Ungaria au terminat cu autostrăzile şi acum construiesc poduri şi şosele suspendate. Austria se întrece în tuneluri săpate în munţi.

Fiecare ţară mai inventează câte ceva pe scara evoluţiei. Noi nu inventăm nimic, doar căscăm gura la ei şi wooooow, ne mirăm ca proştii că ei pot. Civilizaţia s-a oprit la noi la tradiţionala inaugurare cu panglici tăiate pentru 5 kilometri de autostradă şi ăia neterminaţi.

La Galaţi pare mai rău ca oriunde: nu merge nimic, spaţiile comerciale au rămas goale, poate doar cazinourile mai învârt ruleta.

Oraşul nostru arată ca autostrăzile din România. Care autostrăzi? Păi asta ziceam: care oraş? Spunea cineva că de aia se droghează tinerii, că de aceea stau adolescenţii în cafenele şi trag la măsea: pentru că nu au unde să se ducă. Şi chiar aşa: unde să se ducă?

Am ajuns de căruţa României, nu mai avem nimic din ce am fi putut păstra măcar: un bazin, o bază sportivă, un parc accesibil pentru role şi biciclete şi picnic (cum sunt parcurile în orice ţară civilizată), am reuşit şi pe plan local să distrugem totul, aşa cum au reuşit (cu succes!) alţii pe plan naţional.

Pe vremea când Galaţiul se înfrăţea cu orice oraş european dispus să se uite în ochii noştri plin de speranţă, credeam că vom ajunge şi noi măcar la stadiul de a avea trotuare normale sau străzi fără gropi şi fără praf, credeam că vom depaşi nivelul de ţigăneală numită sărbătoarea oraşului, că uite, la Sibiu, Târgul de Crăciun arată cam ca la Viena, adică se poate şi în limba română.

Tot la chioşcuri am rămas, şi la marfa chinezească, şi la fake-uri, şi la praf la noroaie, blocuri văruite pe jumătate în câte zece culori, trotuare-capcană, străzi horror şi un stil de viaţă tot mai înapoiat.

Toţi oamenii aflaţi la conducerea administraţiei locale au fost în străinătate în schimburi de experienţă, cu misiunea clară de a lua modele de acolo şi de a schimba ceva în oraşul acesta.

N-am evoluat însă nici măcar cu un trotuar, nici iarmarocul de sărbătorile oraşului nu s-a transformat într-o sărbătoare civilizată fără corturi de plastic şi chinezării la kilogram, nici zone de divertisment n-au apărut, nici bazele sportive nu au fost reanimate şi nici parcurile nu au devenit zone în care să poţi merge cu rolele, cu bicicletă sau să faci jogging de bună voie şi nu pentru că te aleargă maidanezii.

Am rămas un oraş sărăcuţ, cu hainele rupte, cu încălţămintea scâlciată şi mai neînfrăţit ca oricând cu oraşele civilizate ale Europei, adică un oraş expirat din toate garanţiile. Întrebarea e: care oraş?

Citit 1535 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.