Luat probabil de valul fierbinte al protestelor fermierilor de zilele trecute, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a luat drumul Bruxellesului, cu un ton războinic și pus pe fapte mari. Ministrul era așteptat să participe la Consiliul pe Agricultură și Pescuit și încă înainte de a urca în avion a prezentat "revendicările" cu care se prezintă în fața instituțiilor europene.
Cele mai importate cereri vizează o serie de derogări de la standardele privind rotația culturilor și condiția de a lăsa nelucrată patru la sută din suprafața fermelor, dar în discuție sunt luate și o serie de măsuri privind o mai bună gestionare a tranzitului mărfurilor - cereale, în special - ucrainene.
Desigur, când ai 10 la sută din suprafața agricolă pârloagă e destul loc pentru a bate cu pumnul în masă pe cei doar patru la sută, dar și mai ușor este când în spatele tău mai sunt vreo 15 țări. Iar când unele dintre ele sunt producători agricoli și cu influență politică și economică, precum Franța, Polonia sau Italia, este loc destul de manevră și pentru negocieri.
Se spune că focul se stinge cu foc, așa că ministrul Barbu nu ezită să arunce vorbe mari, precum cele privind o posibilă cerere de demisie a comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski! Într-adevăr, o astfel de cerere ar fi o premieră în Consiliul UE, dar poate, tocmai de aceea, mai plauzibilă pare varianta că menționarea acestui subiect a avut mai degrabă o tentă retorică, să vadă lumea de acasă cât de "răi" suntem, gata să ne luăm la trântă chiar și cu ditamai comisarul european.
Trecând peste faptul că dl Wojciechowski este polonez, prin urmare are, din punct de vedere personal, dincolo de neutralitatea impusă comisarilor europeni, toată înțelegerea pentru cererile făcute, cel mai probabil, dincolo de jocul de scenă, jocurile... deciziei politice au fost deja făcute. Consiliul pe Agricultură și Pescuit, dacă ar fi să dăm un pronostic, va găsi o formulă de compromis în ceea ce privește derogările de la "pârloagă". Ar fi o soluție pentru a obține un alt... compromis, în spinoasa problemă a importurilor de cereale ucrainene. Se va veni și aici cu soluții mai degrabă de ordin tehnic, dar pare totuși puțin probabil că UE va bloca transporturile Ucrainei, deja afectată de persistența blocajelor ajutoarelor financiare din UE și SUA.
Trăim în politică, iar miniștrii mioritici, în particular, s-au dovedit iscusiți la jocuri de glezne. Ce mai contează o "fentă" de imagine, când oricum toată lumea pare că s-a cam săturat de meciul jucat pe tarlalele țării...