Joc de glezne pe tarlaua politică

Joc de glezne pe tarlaua politică
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Luat probabil de valul fierbinte al protestelor fermierilor de zilele trecute, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a luat drumul Bruxellesului, cu un ton războinic și pus pe fapte mari. Ministrul era așteptat să participe la Consiliul pe Agricultură și Pescuit și încă înainte de a urca în avion a prezentat "revendicările" cu care se prezintă în fața instituțiilor europene.

Cele mai importate cereri vizează o serie de derogări de la standardele privind rotația culturilor și condiția de a lăsa nelucrată patru la sută din suprafața fermelor, dar în discuție sunt luate și o serie de măsuri privind o mai bună gestionare a tranzitului mărfurilor - cereale, în special - ucrainene.

Desigur, când ai 10 la sută din suprafața agricolă pârloagă e destul loc pentru a bate cu pumnul în masă pe cei doar patru la sută, dar și mai ușor este când în spatele tău mai sunt vreo 15 țări. Iar când unele dintre ele sunt producători agricoli și cu influență politică și economică, precum Franța, Polonia sau Italia, este loc destul de manevră și pentru negocieri.

Se spune că focul se stinge cu foc, așa că ministrul Barbu nu ezită să arunce vorbe mari, precum cele privind o posibilă cerere de demisie a comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski! Într-adevăr, o astfel de cerere ar fi o premieră în Consiliul UE, dar poate, tocmai de aceea, mai plauzibilă pare varianta că menționarea acestui subiect a avut mai degrabă o tentă retorică, să vadă lumea de acasă cât de "răi" suntem, gata să ne luăm la trântă chiar și cu ditamai comisarul european.

Trecând peste faptul că dl Wojciechowski este polonez, prin urmare are, din punct de vedere personal, dincolo de neutralitatea impusă comisarilor europeni, toată înțelegerea pentru cererile făcute, cel mai probabil, dincolo de jocul de scenă, jocurile... deciziei politice au fost deja făcute. Consiliul pe Agricultură și Pescuit, dacă ar fi să dăm un pronostic, va găsi o formulă de compromis în ceea ce privește derogările de la "pârloagă". Ar fi o soluție pentru a obține un alt... compromis, în spinoasa problemă a importurilor de cereale ucrainene. Se va veni și aici cu soluții mai degrabă de ordin tehnic, dar pare totuși puțin probabil că UE va bloca transporturile Ucrainei, deja afectată de persistența blocajelor ajutoarelor financiare din UE și SUA.

Trăim în politică, iar miniștrii mioritici, în particular, s-au dovedit iscusiți la jocuri de glezne. Ce mai contează o "fentă" de imagine, când oricum toată lumea pare că s-a cam săturat de meciul jucat pe tarlalele țării...

Citit 1072 ori Ultima modificare Marți, 23 Ianuarie 2024 16:53

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de florin
    Miercuri, 24 Ianuarie 2024 13:57
    86.124.202.***
    Politicienii romani au fost de acord cu politica de mediu constienti ca aceste politici duc la saracirea populatiei !Nu poti sa vii sa te ascunzi dupa derogari!O sa fie un balamuc total in Romania cu acest Green Deal!Se va sta in frig,se va minca putin si prost dar vom fi bucurosi ca salvam Pamintu
    2
    2
  • postat de Micul fermier
    Miercuri, 24 Ianuarie 2024 12:19
    89.136.185.***
    Și când ne gândim că lui Dacian Cioloș, când era comisar european pe agricultură, nu i-a cerut nimeni demisia, constatăm că suntem și mai „răi”.
    1
    2
  • postat de florin
    Miercuri, 24 Ianuarie 2024 11:30
    86.124.202.***
    Europarlamentarii romani sunt vinovati ca au votat in PE viitoare strategii in agricultura fara sa le discute in Romania!„De la fermă la consumator” și „Biodiversitate 2030” au fost acceptate de oameni politici foarte bine platiti !Fara sa vorbeasca cu acgricultorii romani!Si chiar europeni!
    2
    4
  • postat de marr
    Miercuri, 24 Ianuarie 2024 00:41
    86.124.203.***
    Asta are o fata de zici ca toata viata lui a intors Micii intr-o crasma de mana a-14-a . Si caracterul e pe masura . Intrebat(intr-o emisiune) dacă se simte onorat că este șeful șefilor familiei lui Daea :
    " Nu sunt șeful lor - M-ați destins cu asta " . Florin-Barbut .
    5
    4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.