Nu vrem sânge, dar nici țapi ispășitori!

Nu vrem sânge, dar nici țapi ispășitori!
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

"Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă" - un principiu din Dreptul Roman care spune clar că prea multe interpretări și alunecări de la litera regulii i-ar dizolva acesteia esența și scopul. Ei bine, acest principiu nu ar trebui să se aplice când vine vorba de ocrotirea celor vulnerabili, de către instituții în care sunt oameni plătiți să vegheze și să ia măsuri.

Pentru că implicațiile sociale, emoționale, psihologice și de orice altă natură se împletesc într-o multitudine de variante care fac ca fiecare caz să fie unic și să necesite un mod specific de abordare. Nu poți încadra într-un șablon doi oameni, aflați aparent în aceeași categorie, doar bazându-te pe niște prezumții, completând niște tipizate cu care tu, ca funcționar, să fii acoperit. Empatia face diferența majoră între a-ți face cu adevărat datoria și a mima că mergi "la serviciu". Dacă ar fi să dăm crezare unor controale care, din păcate, s-au făcut din nou în ceasul al 13-lea, după ce încă un copil a murit, funcționarii de la Galați s-au scăldat într-o zonă călduță a procedurilor, suficient cât să creeze o aparentă implicare. Atât. Fără a face nici cât le era permis, darămite să forțeze limitele cu scopul legitim de a face "bine".

Ulciorul nu merge de multe ori la apă și, când în ecuație sunt copii și adulți cu probleme ori rău intenționați, nu are cum să iasă bine. Poate ceea ce li se poate reproșa cel mai mult acelor funcționari, dincolo de mântuiala cu care au consemnat niște hârtii sau au omis să aplice ce proceduri trebuiau aplicate, este iluzia aberantă cum că lucrurile nu vor degenera. Dacă au bănuit și nu le-a păsat, tratând copilul și situația lui ca pe "încă un caz nenorocit", e și mai grav. Lucrul cu oamenii nu a fost niciodată ușor, mai ales când trebuie puse în echilibru niște aspecte de ordin etnic, cultural, social sau medical. Funcționarul trebuie: să-și onoreze fișa postului fără a se chinui prea tare, să nu-și supere șefii și să nu-și deranjeze scaunul, obținut el știe cum.

Și, dacă s-o mai putea, să-l mulțumească și pe beneficiarul serviciului cât de cât. În ceasul al 13-lea, corpul de control a descoperit la cele două instituții de asistență socială din Galați un adevăr general valabil între instituții: proceduri lipsă sau deficitare. În spatele acestui termen generic, se ascund tot atâtea drame, poate nu cu conotații tragice, dar împovărătoare pentru noi toți. De aceea, avem toate motivele să ne întrebăm dacă niște recomandări formale, mutarea a doi-trei funcționari dintr-un birou în altul și pretinsa stabilire de proceduri clare au cu adevărat forța de a schimba mentalități și felul de a munci.

Citit 1380 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2024 16:29

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Uhia
    Miercuri, 28 Februarie 2024 08:39
    84.232.140.***
    Spre stupoarea mea, am vazuto la t.v. pe doamna Calcan aruncand in stanga si in dreapta cu acuzatii de parca ea, sar fi ocupat de apacanal, cat tupeu, stiinduse ca aceste institutii, retribuite bine,nu si au facut si nu isi fac treba, si daca si ar fi facuto, acesta copila, azi era in viata.
    2
    10
  • postat de pro
    Miercuri, 28 Februarie 2024 06:32
    5.13.134.***
    E mult mai simplu: intrebati un psihiatru ce discernamant are un om bolnav psihic.
    Veti afla ca in majoritatea cazurilor nu poate avea grija nici de propria persoana si atunci de unde minte si putere sa aiba grija si de copii?
    1
    11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.