Aplauzele la scenă deschisă pe care președintele Klaus Iohannis le-a primit cu ocazia decernării, la Washington, a premiului Distinguished International Leadership Award acordat de Consiliul Atlantic, a stârnit oarecum rumoare pe plaiurile mioritice.
Elogiile aduse președintelui pentru ”cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european” sunt destul de departe de percepția de care Iohannis se bucură în plan intern. Din acest punct de vedere, să nu uităm că orizontul de așteptare la adresa președintelui Iohannis, în momentul în care a venit la conducerea țării, era unul foarte ridicat. Din păcate, mandatele sale au fost marcate, în plan intern, de destule dezamăgiri...
Iată însă că, în plan extern, președintele Iohannis face o figură bună. Nu e nici primul, nici ultimul politician care arată mai bine ”pe afară” decât ”înăuntru”. Prin urmare, trebuie să admitem că inclusiv această primire cordială la Casa Albă și premiul Consiliului Atlantic sunt semnale puternice în favoarea președintelui Iohannis și a modului în care este percepută România în plan extern. Trebuie, totuși, să vedem unde se termină limitele curtoaziei diplomatice.
Chiar dacă președintele Joe Biden a vorbit la modul superlativ despre președintele Iohannis și rolul României în cadru NATO, mai ales în contextul războiului din Ucraina, laude cel puțin la fel de fervente se cuvin și unor state precum Polonia sau țările baltice, poate chiar mult mai angajate în sprijinirea Ucrainei.
Desigur, și ajutorul României a fost important, fie că ne referim la adăpostul oferit refugiaților de război, la tranzitul de mărfuri ucrainene și, nu în ultimul rând, la ajutorul militar acordat Ucrainei. Ce are România în plus este că, într-adevăr, indiferent de contextul politic, în calitate de membră NATO și ulterior a UE, a fost în ultimii 20 de ani un pol de stabilitate în regiune. Poate că în vremuri mai pașnice acest lucru era mai greu de remarcat. Dar acum, când lumea și-a reamintit unde sunt Marea Neagră și Rusia pe hartă, România a devenit mai vizibilă din punct de vedere geopolitic și geostrategic.
Și ar mai fi un lucru interesant de remarcat. Aflat la Washington, Iohannis a trecut peste ”tăcerea strategică” afișată până în prezent de autorităților române cu privire la ajutoarele militare acordate Kievului și a declarat că România ar putea furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot! Poate și de aici venea o parte din curtoazia președintelui Biden...