Arta, ca o pradă

Arta, ca o pradă
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor ar fi trebuit să fie prilej de bucurie atât pentru iubitorii de artă, dar care poate nu mereu reuşesc, din pricina programului încărcat, să viziteze muzeele în timpul programului normal, cât şi pentru artişti, curatori, muzeografi, educatori muzeali, îngrijitori de colecţii, restauratori (şi să mă ierte membrii breslei dacă nu le ştiu toate meseriile), care aveau posibilitatea să se întâlnească altfel cu publicul, să-şi popularizeze munca, să creeze punţi, să convingă suflete, într-un context mai relaxat.

Din păcate, anul acesta, sărbătoarea e umbrită, marcată de proteste şi de încercarea unor manageri de a acoperi nemulţumirile oamenilor, organizând, împotriva voinţei majorităţii, evenimente cu sprijinul unor terţi, evident, mult mai sărace decât ce ar fi putut face specialiştii îndreptăţiţi. Să ne înţelegem, nu este rău că există evenimente culturale, dar faptul că nişte spaţii expoziţionale sunt folosite drept suport pentru alt tip de eveniment artistic, doar pentru a oferi publicului impresia că participă la Noaptea Muzeelor, este o atitudine profund eronată şi nu rezolvă problemele de fond ale sistemului. E ca şi când, extrapolând, medicii şi asistentele ar face grevă, iar managerul spitalului ar aduce nişte sanitari voluntari să îngrijească pacienţii. Evident, aşa ceva nu se întâmplă. Dar Cultura, Cenuşăreasă mai mereu, poate fi lăsată la urmă, fără remuşcări, mai ales că suntem în campanie electorală şi Doamne fereşte să se facă prea multe valuri... 

Sunt convinsă că gălăţenii vor merge la evenimentele organizate sub umbrela Nopţii Muzeelor şi este normal să fie aşa, până la urmă, acolo sunt nişte artişti care evoluează şi merită public. Dar ceea ce mi-ar plăcea să se reţină este că, de fapt, Noaptea Muzeelor fără muzee nu poate exista, iar muzeele, la rândul lor, chiar dacă au ditamai patrimoniul, ba chiar şi sediu cum trebuie, şi mijloace tehnice, tot au nevoie de oameni, ca să poată funcţiona şi să-şi deschidă uşile cu adevărat către public. Emoţia care se crea, în anii anteriori, în muzeele participante la această sărbătoare internaţională, aparţinea oamenilor, celor care vizitau şi celor care ne primeau. Şi despre care puţină lume ştie că sunt din ce în ce mai puţini, fiindcă se îmbolnăvesc sau ies la pensie ori pur şi simplu aleg să plece fiindcă nu mai fac faţă cerinţelor, iar în locul lor, din cauza blocajelor împotriva cărora se protestează acum, nu poate fi angajat nimeni. Arta cere sacrificii, se spune şi nu în van. Ce păcat că, şi atunci când acestea ar putea fi sub reflector, solidaritatea de breaslă nu atârnă mai greu decât cea de partid.

Citit 1352 ori Ultima modificare Vineri, 17 Mai 2024 18:01

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de Alex
    Marți, 21 Mai 2024 15:28
    5.2.209.***
    In muzee de exemplu, cercetarea si evidenta patrimoniului se poate face si fara public desi acesta este beneficiarul ultim. Fiecare a muncit cat a putut, cum a putut si cat l-a impins constiinta sa faca. Aceeasi constiinta care impinge la sacrificii toata cultura cum s-a mentionat in articol.
    0
    1
  • postat de un observator
    Duminică, 19 Mai 2024 07:22
    5.13.180.***
    Nu avem mentalitate! Tot comuniști am rămas!
    0
    15
  • postat de Ion
    Duminică, 19 Mai 2024 06:01
    5.13.149.***
    2 ani de stat acasa platiti degeaba, din banii nostri, imprumutati, conteaza in ecuatie? Teatre, muzee, sali de expozitii, biblioteci, agentii, gradini botanice si zoo, etc, a caror angajati au fost platiti fara sa presteze 1 ora de prezenta- nu de munca... Au uitat deja?
    3
    14
  • postat de Era și politia națională acolo
    Sâmbătă, 18 Mai 2024 14:26
    93.120.27.***
    Astăzi, ora 10.30, dl.pucheanu face baie de mulțimi. Urit mirositoare. D-l. Pucheanu e în piață tiglina 1 și însoțit de persoane în rosu cam la 100 kg și cu spate mare dar și doamne bine ii îndruma pe oamenii străzii ce sint acolo prezenți sa se ducă sa depună pentru ajutor social. Bravo lui, voturi
    1
    20
  • postat de 3,14 Casso
    Sâmbătă, 18 Mai 2024 14:04
    86.124.203.***
    Un director , de ar ta , sa spunem , intrebat de ce calareste invers magarul , a spus ca nu sta el invers pe magar , magarul sta cu capul in directie gresita si il lasa sa creada ca avanseaza .
    16
    2
  • postat de marr
    Sâmbătă, 18 Mai 2024 12:37
    86.124.200.***
    Da , Partidu' care nu mai poate si nici nu mai vrea ...sa faca ce e in Fisa Postului . Economia/productia/banul e un punct important de care depind Multe intr-o societate . De unde sa le dea la Toti , daca Statul nu mai vrea sa se Implice in Economie , sa produca ceva ?!
    13
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.