Agenții haosului

Agenții haosului
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Strategiile de război neconvențional tind să devină parte a... normalității vieții de zi cu zi. Când în 2014, în Crimeea, au apărut celebrii ”omuleți verzi”, nimeni nu s-a gândit că ei ar veni de pe Marte, ci toate privirile s-au întors către Moscova. La acel moment, regimul Putin nu și-a asumat un atac direct asupra Ucrainei, dar a făcut-o în 2022, chiar dacă în loc de război folosește sintagma de ”operațiune specială”.

Toate acestea sunt partea cea mai vizibilă a neo-imperialismului rusesc. Dar în panoplia ”armelor neconvenționale” pot intra la fel de bine interferențele în procesul electoral din anumite țări - soldate cu succese răsunătoare precum primul mandat al lui Trump sau Brexitul - finanțarea mascată a partidelor radicale din țările europene, atacurile cibernetice sau valurile de dezinformare lansate mai ales în rețelele de socializare.

Iată însă că Vladimir Putin crește miza acestei confruntări, amenințând cu înarmarea dușmanilor Occidentului, ca represalii pentru sprijinul pe care unele țări îl furnizează Ucrainei. Aici nu este vorba neapărat de actorii statali. Între Rusia și Iran sau Coreea de Nord, de exemplu, s-a format deja o axă de colaborare militară, dar la fel de plauzibil este ca Rusia să devină, de exemplu, sponsor al rețelelor teroriste din Occident. Conflictul din Orientul Mijlociu - cu toate implicațiile lui în ceea ce privește pozițiile pro/contra palestiniene sau pro/contra israeliene - poate deveni un catalizator al unor mișcări radicale. S-a văzut că există potențial în această direcție și n-ar fi de mirare dacă Rusia s-ar grăbi să pună ceva paie pe foc.

Punctul slab de care profită Rusia în raport cu Occidentul este acela că o democrație nu-și permite să-și reprime cetățenii pe modelul folosit într-un regim autocratic. Deturnarea unor manifestări civice în scopuri mai obscure s-au mai văzut, iar Moscova are destule resurse pentru a pune în mișcare diverși agenți ai haosului.

Dacă regimul Putin își va pune în aplicare amenințările, cu siguranță vom asistat la o ruptură și mai adâncă în relațiile cu Occidentul. După atacurile teroriste de la 11 Septembrie asupra SUA, a fost prima și singura dată când a fost activat celebrul Articol 5 din tratatul NATO, cu toate consecințele care au urmat. Oare sub ce formă s-ar repeta istoria dacă Putin ar ajunge și el un fel de Osama bin Laden?

Citit 1071 ori Ultima modificare Joi, 06 Iunie 2024 15:56

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de rodax
    Vineri, 07 Iunie 2024 16:47
    92.83.34.***
    Cine își permite să aibă cele mai multe pierderi(de orice natură,economice,umane și materiale) în luptă,acela câștigă războiul.Iar Rusia pare pregătită să sacrifice orice pentru victorie,cum a făcut-o de atâtea ori în istorie.Și i-a ieșit.
    18
    1
  • postat de KN Gura
    Vineri, 07 Iunie 2024 13:16
    86.124.200.***
    Nu mai plangeti pe umarul rusului din vest care este macelarit de rusul din est . Sa ne amintim de parintii nostri care au dat bir multi ani acestor creaturi sovietice . Sa atace o tara NATO si sa vedem dupa .
    13
    7
  • postat de eu
    Vineri, 07 Iunie 2024 08:46
    86.124.202.***
    "Prima"victimă a războiului neconvențional au fost mujicii,împotriva cărora Kaiserul a folosit cea mai puternică armă,Lenin.Revoluția lui Trotki a urmărit răsturnarea Țarului,nu orânduirea,Albii doreau război.Îndemnați-vă cititorii să caște bine ochii la votul PE,dacă e să facem ceva concret!
    0
    19
  • postat de florin
    Vineri, 07 Iunie 2024 06:56
    86.124.201.***
    Așa că în democrație unii au făcut planuri sa câștige bani de pe urma războiului și a pandemiei!Scrieți va rog un articol despre averile care s-au mărit uriaș în democrație din urma vânzărilor de arme!Rusia atacată cu rachete va intra și mai adînc în Ucraina!Distrugerile vor fi uriașe!
    18
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.