Păpădie-măciulie...
Foto: Anca Melinte

Păpădie-măciulie...
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Da, mă puteți numi nostalgică, ori de-a dreptul retrogradă! Dar tot am să vă spun cât mă întristează starea jalnică în care a ajuns biata noastră "Păpădie". I-a rămas doar măciulia, cheală sub soarele de foc al verii, iar în bazin i se depozitează resturi din dalele sparte ale pavajului. Până și florile arborilor de mătase din jur sunt pălite de arșiță. Și doar curentul autoturismelor care trec în viteză pe Brăilei și Coșbuc îi mai înviorează pe gălățenii care șed pe bănci, imaginându-și răcoarea de altădată.

Adevărul este că "Păpădia" nu se mai simțea bine de anul trecut. "Aura" de apă care, în trecut, împărțea lumina-n curcubeie, ajunsese o bură de apă chioară. Nici măcar cât vlaga unui duș de vară! Dar tot era mai mult decât acum, când "Puful de păpădie" - după cum apare pe lista monumentelor din Galaţi - zace prin cine știe ce depozit al Gospodărire Urbană. Dacă n-o fi ajuns deja la fier vechi.

Firește, "Păpădia" are deja o vârstă respectabilă - fiind realizată în anii 1974-1975, de regretatul tehnician Mircea Roibu - și probabil că nu prea se mai potrivește cu modernismul - na, că era să zic "betonismul" - pe care-l construiește administrația locală.

Între noi fie vorba, fântânile, în genere, n-o duc prea bine în Galați. Ne uităm - cu jale - la fântâna din Parcul "Eminescu": jerpelită și uscată. Dar nici fântânile astea noi și moderne nu-s ce-ar trebui să fie. Jetul de apă al artezienei de la intrarea în Parcul "Eminescu" a rămas cât de-o țâșnitoare. Atunci când e! Cât despre "cursul de apă" care izvorăște din paralelipipedul de beton și străbate jgheabul construit pe aleea de la P-uri e atât de anemic că nici nu-l vezi. Noroc de apa murdară ce băltește în bazinul artezienei. Mai au și porumbeii un loc să se răcorească!

Desigur, înțeleg necesitatea unor lucrări de modernizare pe bulevardul George Coșbuc. Și nevoia de modernizare a piațetei de la "Păpădie". Și a reparațiilor capitale de care are nevoie fântâna pentru a funcționa. Doar în privința planurilor ambițioase ale autorităților de a reinterpreta "Păpădia" actuală sub forma unei fântâni moderne am mari rezerve. Sau de-a dreptul temeri! E suficient să amintesc de "platformele cu jocuri de apă" de la intrarea în Parcul "Carol I" ori de cea din zona Trei Star și o să-mi dați dreptate.

Dar dincolo de nostalgiile mele, dincolo de vechime, de forma - poate anacronică - "Păpădia" constituie, totuși, un reper. Și tare mă tem că dincolo de vara acestui an, în care e clar că va rămâne pe uscat, n-o s-o mai vedem vreodată împărțind lumina-n curcubeie. Păpădie-măciulie...

Citit 2383 ori Ultima modificare Joi, 20 Iunie 2024 17:31

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de paloma
  Vineri, 21 Iunie 2024 23:55
  5.13.164.***
  Ce-ati votat, aia aveti !!! Hai galateni, bateti din palme !!!
  0
  7
 • postat de Violeta Ionescu
  Vineri, 21 Iunie 2024 13:36
  5.13.131.***
  Mare păcat ca nu se conservă ce era mai bun din trecutul acestui oraș! Altădată existau și cișmele/ țâșnitori la colț de strada unde puteai sa bei apă pe gratis si sa te racorești. Si astea au dispărut. Chiar și din Grădina publică! A venit iar vara și acest oraș dintre ape nu are o plajă!
  1
  23
 • postat de florin
  Vineri, 21 Iunie 2024 10:25
  86.124.201.***
  Orașul arata jalnic!Dar cum tocmai a fost reînnoit cu surle și trâmbițe mandatul lui betonel și autorii dezastrului dețin majoritate absolută în consiliu local putem spune fericiți în urale continuați ,continuați gălățenii vă iubește!!!!Noapte buna galateni avem ce meritam!!!!!
  7
  20
 • postat de Maxim
  Vineri, 21 Iunie 2024 08:38
  5.13.182.***
  Eu sper ca se repara si se remonteaza tepii papadiei, chiar este un reper al orasului! Din pacate marmura din jurul ei trebuie schimbata, nu cred ca se mai poate reconditiona dupa zeci de ani de jeg depus pe ea.

  VREM PAPADIA INAPOI!
  0
  24
 • postat de @florin
  Vineri, 21 Iunie 2024 07:40
  86.124.202.***
  Nu le trebe la gălățeni parcuri și fântâni! Le dă iar motiv să iasă la asfalt cu nu știu ce festival în centru,mănâncă, beau, se urcă în autobuzul moacă și se întorc acasă cu barba lucind de grăsime. Iarmaroc adică.Au și pensie majorată acum,nu contează că nu pot cumpăra mai mult dar e mai mare, nu?
  2
  20
 • postat de Nespalatu
  Vineri, 21 Iunie 2024 05:19
  79.112.77.***
  O, mvai, au aparut vocile critice in gazeta. Subiectul este valid, dar are forta critica a unui banc cu chelneri spus de revelion pe timpul lui Ceausescu.
  Inainte de alegeri parca curgea lapte si miere in toate "artezienele" Galatiului, unu' nu critica, deontologi de carton intr un oras de beton.
  2
  16
 • postat de Galatean
  Vineri, 21 Iunie 2024 02:53
  5.13.203.***
  Pai atunci minciunile din timpul campaniei electorale in care primarului ii place sa traiasca intr-un asemenea oras in caere zona de la Elice nici in ziua de azi nu-i gata{are 2 ani si ceva}de cand se chinuie , parcul Closca, parcul Eminescu cu o mica tasnitoare, o faleza cu garduri indoite......
  3
  44

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro