De două zile, întreaga țară este solidară cu drama prin care trece familia tinerei de 19 ani care a murit sfâșiată de urs, în timp ce se afla cu prietenul pe un traseu montan din România. Este greu de spus acum dacă ursul e vinovat sau dacă tinerii care s-au aventurat singuri pe un asemenea traseu au riscat, cert este că acest eveniment nefericit a făcut vâlvă până în Parlament şi a generat valuri de comentarii, unele avizate, alte nu prea. Animalul, destul de agresiv, a fost împușcat mortal de echipa de salvare sosită la fața locului, acesta fiind, se pare, singurul mod de a recupera trupul adolescentei.
În condiţiile în care respectivul drum montan este unul foarte cunoscut și intens circulat atât de turiștii români, cât și de străini, autoritățile din zonă, care se confruntă des cu prezența urșilor, nu au făcut altceva decât să le transmită oamenilor sfaturi referitoare la comportamentul pe care ar trebui să-l adopte în situația în care se află în fața unui animal sălbatic. Din punctul meu de vedere, ne aflăm în fața unei tragedii imense care are la bază neglijența unui stat ce se vrea european, dar care se preface că încearcă să găsească soluții doar atunci când se întâmplă o nenorocire de asemenea proporții.
Discuțiile despre ce ar fi trebuit să facă sărmana adolescentă în fața pericolului, despre cum ar fi trebuit să acționeze prietenul acesteia sau echipa venită în ajutor sunt inutile acum. Cred că problema care ar trebui să îi preocupe pe iluștrii noștri conducători este cea legată de modul în care facem turism. Din punctul lor de vedere, este mai simplu să pui la baza traseului o plăcuță pe care scrie "Atenție, urs!" și apoi să dormi liniștit că ai făcut totul ca să previi o nenorocire, în loc să te implici la modul real, prin găsirea unor soluții de a duce animalele în rezervații naturale și a te asigura astfel că turismul în România se poate face în condiţii de siguranţă.
Nu știm încă dacă ne dorim turism de calitate sau dacă vrem doar să profităm de ceea ce există de zeci de ani, cu implicare aproape de zero, iar soluţii să căutăm doar când se întâmplă accidente nefericite ca acesta de acum două zile. Sper ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, cineva mai luminat la minte să facă ceva cu bietele animale, dar și cu turiștii care iubesc drumeţia și care, mai ales vara, aleg să se relaxeze pe traseele montane.