„Loviți de două ori de furia apelor, în septembrie 2013 și octombrie 2016, localnicii comunei Costache Negri nu-și vor găsi liniștea până când nu se vor ști la adăpost de vreun alt dezastru”, scriam în februarie 2018, într-un reportaj realizat în comuna Costache Negri. „Nu contează că e noapte și dormi, oricât ți-ar fi somnul de adânc, când auzi ploaia, te trezești! Că ți-a rămas în minte ce s-a întâmplat atunci”, îmi mărturisea primarul Emilia Niculescu, ea însăși afectată de inundații.
Trei morți și peste 300 de case afectate, dintre care o sută puse cu totul la pământ, acesta a fost bilanțul oficial al puhoaielor dezlănțuite din septembrie 2013, în Costache Negri. Iar în octombrie 2016, când inundațiile au lovit din nou localitatea, au fost afectate 120 de gospodării, între care 27 de locuințe inundate. Acum, în 2024, apele învolburate au răpit cel puțin o viață la Costache Negri, iar numărul estimativ al gospodăriilor afectate se ridică la 900. Cumplit!
„O treime din localitatea Cuza Vodă este inundabilă: unde să ne mutăm? Pe Lună?”, îmi spunea cu năduf, tot în februarie 2018, primarul acestei comune, Dănuț Codrescu. „Ni se spune, conform legii, să eliminăm cauza! Cauza nu ține de Cuza Vodă sau de primarii comunelor din jur, ci de cele trei diguri pe Valea Rea, zona Pechea, unde, când plouă abundent, sunt captate apele din jumătate de județ. Cele trei diguri au fost distruse și acum sunt terenuri agricole împroprietărite. Cauza se poate elimina numai prin refacerea acelor diguri! Că, dacă vine puhoiul de la Corod, Corni și de unde mai vine, nenorocește. Mai avem și valea Lozovei care trece și prin comuna noastră și apa care vine de prin Cuca, Băleni trece tot pe la noi!”, îmi explica primarul, tot în 2018.
În cei șase ani care au trecut de atunci nu a stat cu mâinile în sân. Așa cum consemnam în aprilie 2024, la Cuza Vodă s-a decolmatat pârâul Suhu și s-au montat stăvilare la toate rigolele care deversează în el. În vestul comunei, s-au construit un canal colector pentru preluarea în siguranţă a apelor pluviale, precum şi șanțuri betonate pe străzile mai expuse.
În 2016, peste 240 de gospodării au fost afectate de ape. Acum sunt 500, doar la prima estimare... Dar măcar n-a murit nimeni! „Toți cei care s-au perindat pe la noi în timpul inundațiilor ne spuneau: nu aveți altă soluție decât să vă mutați! Păi, unde?! Eu sunt încorsetat de celelalte două comune: într-o parte Slobozia, al cărei cetățean e gard în gard cu cetățeanul meu, în cealaltă e Pechea”. Acum, la Pechea sunt 2.000 de gospodării afectate. Iar la Slobozia – 750.
Cifre seci, în aparență, care înglobează drame cumplite. Lacrimi, spaimă și nămol. Care nu pot fi spălate ori șterse prea curând. Și care așteaptă soluții reale de prevenire... nu planuri pe hârtie.