Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
3 comentarii

Loviţi de două ori de furia apelor, în septembrie 2013 şi octombrie 2016, localnicii comunei Costache Negri nu-şi vor găsi liniştea până când nu se vor şti la adăpost de vreun alt dezastru. Rezolvarea acestei probleme este şi prioritatea primarului comunei, Emilia Niculescu (PNL), care ştie foarte bine ce înseamnă să-ţi intre apa de-un metru în casă.

„În octombrie 2016 n-a mai fost dezastrul din septembrie 2013, dar nu vrem să se mai repete niciodată asemenea situaţii! De asta nu avem linişte! Nu contează că e noapte şi dormi, oricât ţi-ar fi somnul de adânc, când auzi ploaia, te trezeşti! Că ţi-a rămas în minte ce s-a întâmplat atunci”, spune primarul Emilia Niculescu. Trei morţi şi peste 300 de case afectate, dintre care o sută puse cu totul la pământ, acesta a fost bilanţul oficial al puhoaielor dezlănţuite din septembrie 2013. Iar în octombrie 2016, când inundaţiile au lovit din nou comuna Costache Negri, au fost afectate 120 de gospodarii, între care 27 de locuinţe inundate.

Ce s-a făcut până acum

„Cea mai mare nevoie a comunei este să luăm măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor. Anul trecut, până în decembrie, s-au executat lucrări de decolmatare a pârâului Gologanu pe o lungime de aproximativ patru km, iar din martie probabil vom continua în intravilanul comunei. Am strâns leu cu leu anul trecut şi am asigurat combustibilul necesar utilajelor cu care s-a intervenit. Şi am alocat bani şi în bugetul acestui an. Am asigurat cazare personalului de la Apele Române şi le mulţumesc că, văzând deschiderea noastră, au muncit cu drag şi au făcut lucrări de bună calitate. Apele Române mai au un proiect şi pe cursurile apelor Geru şi Suhurlui, pe care sperăm că-l vor începe anul acesta”, ne-a declarat primarul.
Potrivit Emiliei Niculescu sunt în execuţie, cu fonduri de la Consiliul Judeţean, rigole pentru colectarea şi scurgerea apelor pluviale pe DC27, proiect început în toamna anului trecut pe care vrea ca în primăvară să-l finalizeze.
„Vom încerca să găsim toate căile de finanţare posibile ca să facem celelalte canale prin care se deversează apa. Am făcut ridicările topografice anul trecut, dar ne-am oprit pentru că nu am mai avut bani pentru studiul de fezabilitate, însă sperăm să putem continua. Nimic nu-i mai important decât liniştea locuitorilor. Mai avem nevoie şi de o punte pietonală pentru cetăţeni, pentru că apele ne-au distrus-o”, ne-a spus Emilia Niculescu.

Este nevoie de un alt pod pe DJ251

„Pentru a nu se mai ajunge la situaţia prin care am trecut de două ori, cetăţenii comunei doresc refacerea podului de la drumul judeţean DJ251. În 2012, podul respectiv a fost reabilitat, dar pe pilonii existenţi, şi s-a îngustat deschiderea lui. În comparaţie cu pârâul, care este foarte larg, podul este îngust şi noi suntem inundaţi în amonte, nu în aval. Aşa se face că podul reparat în 2012, a fost stricat în 2013, reparat în 2016 şi stricat imediat în 2016! Nici n-au apucat să facă recepţia lucrării, pentru că a venit apa şi l-a stricat din nou”, ne-a povestit primarul care a comandat un studiu hidrologic special la podul pe DJ251 şi un breviar de calcul pentru măsurile necesare astfel încât comuna să poată fi tranzitată de o eventuală viitură în condiţii de siguranţă.
„Am făcut o adresă către Consiliul Judeţean prin care le-am tras un semnal de alarmă că nu putem să reparăm un pod de trei ori şi să fie mereu în pericol de a fi stricat! Sper să găsim înţelegere şi să se realizeze un studiu de fezabilitate să facă un pod nou. Deja Consiliul Judeţean a început proiectul «Calamităţi 2016» şi lucrează la un podeţ la noi”, spune Emilia Niculescu.

Lucrări de extindere a reţelei electrice

Nu mai puţin de 530.000 de lei cu TVA, bani de la bugetul local, este valoarea investiţiei pentru extinderea reţelei electrice, aflate în derulare în comuna Costache Negri. A fost soluţia Primăriei pentru a alimenta noul cartier de locuinţe care se dezvoltă în comună. Pentru ca lucrarea să fie executată de Electrica, administraţia locală ar fi trebuit să aibă toţi bani alocaţi în buget, iar acest fapt nu era posibil. Prin urmare, Primăria s-a mobilizat, execută investiţia şi ulterior, când o va preda către Electrica îşi va recupera cheltuielile pe partea de eficienţă. Autorităţile speră ca lucrarea să fie finalizată în luna mai.

Case noi, pe loturi concesionate de la Primărie

Primăria din Costache Negri a fost obligată să extindă cu zece hectare intravilanul comunei pentru a putea răspunde cererilor depuse de cetăţenii dornici să-şi construiască locuinţe. "Ei se bucură să concesioneze un teren de la Primărie, iar cu banii pe care ar trebui să-i dea ca să cumpere terenul pot începe să construiască o cameră, două. Sunt concesionate peste 130 de loturi de casă de câte o mie de metri", ne-a declarat primarul Emilia Niculescu.

Citit 3294 ori Ultima modificare Marți, 13 Februarie 2018 19:20

3 comentarii

 • postat de Vali POP Marți, 20 Februarie 2018 14:55 81.12.150.*** Link la comentariu
  0
  2

  M-a sunat domnul Ionescu si mi-a atras atentia ca in comentariul meu de dimineata am omis sa numesc inginerul de imbunatatiri funciare. Asa este si a intuit bine domnul inginer Ionescu bun cunoscator al domeniului, este vorba de domnul inginer, specialist de imbunatatiri funciare Stroila Mihai care de unul singur se ocupa de implementarea lucrarilor de irigatii cu fonduri Europene Masura 4-3 : iNVESTITII PT. DEZV. MODERNIZAREA SAU ADAPTAREA INFRASTRUCTURII AGRICOLE SI SILVICE PT. IRIGATII si din fericire pentru multi ca noi din tagma agricultorilor mai si reuseste. Din pacate nu mai scrie, nu mai apare in public, nu mai critica si nici nu mai corecteaza pe " habarnisti" cum le zice dansul la cei care nu se pricep si mai mult strica de cat fac ceva bun. Domnule STROILA CE FACETI DOMNULE...???

  Raportează
 • postat de Vali POP Marți, 20 Februarie 2018 09:24 81.12.150.*** Link la comentariu
  0
  3

  Domnule IC dumneata ai perfecta dreptate. Sa se consulte specialistii de imbunatatiri funciare. De unde specialisti domnula...!!! ANIF Galati este doar de decor cu Barceanu cu Lefter cu, cu...!!! Directia Agricola, Prefectura nu misca un deget pentru a ne feri de inundatii . Nu mai sunt specialisti... ??? Asa este aveti dreptate. Ce se mai face se face prin efortul inginerului Baltaga de la Sistemul de gospodarirea apelor ,mai misca Inginerul de imbunatatiri funciare care a disparut si el din sistem...!!! De ce....??? de sila, de lehamite, ar mai fi si ing, Lupusoru Valerica in rest nulitati, nulitati. Asta este.

  Raportează
 • postat de IC Joi, 15 Februarie 2018 05:38 100.117.78.*** Link la comentariu
  0
  2

  Bune si necesare lucrarile despre care se scrie ,realitatea este ca ,acestea nu rezolva decat partial problema inundatiilor in C Negri multe alte zone. Cauza inundatiilor si solutiile de a scapa de acestea trebuiesc cautate pe R(P) Gologanu in amonte de C Negri si mai trebuiesc cautate in dezastrul petrecut ,in ultimii 28 de ani , in lucrarile de imbunatatiri funciare .O privire aruncata ,pe Google Earth , in bazinul hidrografic al cursului de apa Gologanu , lamureste totul , araturi ,pe versanti ,din deal in vale( o parcela in imediata vecinatate a satului inundat ) desfiintarea benzilor inierbate , zone intinse terasate lasate acum de izbeliste , pasuni ravenate ,plantatii si lucrarile transversale de pe ravene ,distruse . In concluzie ,aceste distrugeri au condus si conduc la concentrarea scurgerilor de pe versanti si la apariritia de viituri , pericol cert de inundatii ,,oricat de inalte diguri se fac.. Fara refacerea lucrarilor de combaterea eroziuniei solului cel putin la nivelul existent inaite de 1990 , inundatii vor mai avea loc . Apropo ,in aceasta problema o fi fost consultat si un specialist in imbunatatiri funciare ? Mare greseala sa desparti ,in gestionarea guvernamentala , izvorul (bazinul hiddrografic ) de gestionarea cursului de apa ( Ministerul Agriculturii ,Ministerul Apelor si Padurilor , Ministerul Mediului ,ministere care se suprapun in rezolvarea inundatiilor si pana la urma + cu+ cu + da un mare minus )Dumnezeule cati bani si cate munca s-au mai cheltuit cu lucrarile de imbunatatiri funciare ,oare chiar nimeni nu va raspunde ... exista pedeapsa pentru aceast mare dezaqstru ,o adevarata crima ...a-si zice tradare nationala. O ancheta serioasa a Parmentului poate ,nu aiurelile cu care se ocupa ...cine cu cine a fost in sufragerie....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.