Localnicii din Costache Negri vor să fie feriţi de inundaţii

Localnicii din Costache Negri vor să fie feriţi de inundaţii
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Loviţi de două ori de furia apelor, în septembrie 2013 şi octombrie 2016, localnicii comunei Costache Negri nu-şi vor găsi liniştea până când nu se vor şti la adăpost de vreun alt dezastru. Rezolvarea acestei probleme este şi prioritatea primarului comunei, Emilia Niculescu (PNL), care ştie foarte bine ce înseamnă să-ţi intre apa de-un metru în casă.

„În octombrie 2016 n-a mai fost dezastrul din septembrie 2013, dar nu vrem să se mai repete niciodată asemenea situaţii! De asta nu avem linişte! Nu contează că e noapte şi dormi, oricât ţi-ar fi somnul de adânc, când auzi ploaia, te trezeşti! Că ţi-a rămas în minte ce s-a întâmplat atunci”, spune primarul Emilia Niculescu. Trei morţi şi peste 300 de case afectate, dintre care o sută puse cu totul la pământ, acesta a fost bilanţul oficial al puhoaielor dezlănţuite din septembrie 2013. Iar în octombrie 2016, când inundaţiile au lovit din nou comuna Costache Negri, au fost afectate 120 de gospodarii, între care 27 de locuinţe inundate.

Ce s-a făcut până acum

„Cea mai mare nevoie a comunei este să luăm măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor. Anul trecut, până în decembrie, s-au executat lucrări de decolmatare a pârâului Gologanu pe o lungime de aproximativ patru km, iar din martie probabil vom continua în intravilanul comunei. Am strâns leu cu leu anul trecut şi am asigurat combustibilul necesar utilajelor cu care s-a intervenit. Şi am alocat bani şi în bugetul acestui an. Am asigurat cazare personalului de la Apele Române şi le mulţumesc că, văzând deschiderea noastră, au muncit cu drag şi au făcut lucrări de bună calitate. Apele Române mai au un proiect şi pe cursurile apelor Geru şi Suhurlui, pe care sperăm că-l vor începe anul acesta”, ne-a declarat primarul.

Potrivit Emiliei Niculescu sunt în execuţie, cu fonduri de la Consiliul Judeţean, rigole pentru colectarea şi scurgerea apelor pluviale pe DC27, proiect început în toamna anului trecut pe care vrea ca în primăvară să-l finalizeze.

„Vom încerca să găsim toate căile de finanţare posibile ca să facem celelalte canale prin care se deversează apa. Am făcut ridicările topografice anul trecut, dar ne-am oprit pentru că nu am mai avut bani pentru studiul de fezabilitate, însă sperăm să putem continua. Nimic nu-i mai important decât liniştea locuitorilor. Mai avem nevoie şi de o punte pietonală pentru cetăţeni, pentru că apele ne-au distrus-o”, ne-a spus Emilia Niculescu.

Este nevoie de un alt pod pe DJ251

„Pentru a nu se mai ajunge la situaţia prin care am trecut de două ori, cetăţenii comunei doresc refacerea podului de la drumul judeţean DJ251. În 2012, podul respectiv a fost reabilitat, dar pe pilonii existenţi, şi s-a îngustat deschiderea lui. În comparaţie cu pârâul, care este foarte larg, podul este îngust şi noi suntem inundaţi în amonte, nu în aval. Aşa se face că podul reparat în 2012, a fost stricat în 2013, reparat în 2016 şi stricat imediat în 2016! Nici n-au apucat să facă recepţia lucrării, pentru că a venit apa şi l-a stricat din nou”, ne-a povestit primarul care a comandat un studiu hidrologic special la podul pe DJ251 şi un breviar de calcul pentru măsurile necesare astfel încât comuna să poată fi tranzitată de o eventuală viitură în condiţii de siguranţă.

„Am făcut o adresă către Consiliul Judeţean prin care le-am tras un semnal de alarmă că nu putem să reparăm un pod de trei ori şi să fie mereu în pericol de a fi stricat! Sper să găsim înţelegere şi să se realizeze un studiu de fezabilitate să facă un pod nou. Deja Consiliul Judeţean a început proiectul «Calamităţi 2016» şi lucrează la un podeţ la noi”, spune Emilia Niculescu.

Lucrări de extindere a reţelei electrice

Nu mai puţin de 530.000 de lei cu TVA, bani de la bugetul local, este valoarea investiţiei pentru extinderea reţelei electrice, aflate în derulare în comuna Costache Negri. A fost soluţia Primăriei pentru a alimenta noul cartier de locuinţe care se dezvoltă în comună. Pentru ca lucrarea să fie executată de Electrica, administraţia locală ar fi trebuit să aibă toţi bani alocaţi în buget, iar acest fapt nu era posibil. Prin urmare, Primăria s-a mobilizat, execută investiţia şi ulterior, când o va preda către Electrica îşi va recupera cheltuielile pe partea de eficienţă. Autorităţile speră ca lucrarea să fie finalizată în luna mai.

Case noi, pe loturi concesionate de la Primărie

Primăria din Costache Negri a fost obligată să extindă cu zece hectare intravilanul comunei pentru a putea răspunde cererilor depuse de cetăţenii dornici să-şi construiască locuinţe. "Ei se bucură să concesioneze un teren de la Primărie, iar cu banii pe care ar trebui să-i dea ca să cumpere terenul pot începe să construiască o cameră, două. Sunt concesionate peste 130 de loturi de casă de câte o mie de metri", ne-a declarat primarul Emilia Niculescu.

Citit 5399 ori Ultima modificare Marți, 13 Februarie 2018 19:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.