O treime din localitatea Cuza Vodă, inundabilă: Unde să ne mutăm? Pe Lună?

O treime din localitatea Cuza Vodă, inundabilă: Unde să ne mutăm? Pe Lună?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

„O problemă foarte stringentă pentru noi este că, în harta de risc, o treime din comună a fost declarată zonă inundabilă. Durerea cea mare este că au fost prinse în zona inundabilă sute de case care nu au avut niciodată probleme cu apele. Nu ştiu cum au stabilit harta de risc! Din elicopter, din birou?”, ne-a declarat revoltat primarul comunei Cuza Vodă, liberalul Dănuţ Codrescu.

Încorsetată între două comune, Slobozia Conachi şi Pechea, ai căror cetăţeni sunt gard în gard cu propriii localnici, localitatea Cuza Vodă se află într-o situaţie delicată. Din cele peste 1.100 de gospodării, o treime a fost inclusă pe harta de risc în zona inundabilă. Zonă în care, spune primarul Dănuţ Codrescu, au fost cuprinse şi şcoala, inaugurată acum opt ani, şi grădiniţa, care abia a împlinit doi ani, şi clădirea căminului cultural de care primarul vrea să scape şi să construiască în loc un nou centru cultural modern.

Însuşi primarul s-a trezit că locuieşte în zona inundabilă: „Eu mi-am făcut casa în zona bună, numai că ei au declarat-o zonă inundabilă, deşi apa nici n-a ajuns pe acolo! Pe strada unde locuiesc eu apa nu a intrat niciodată. Nici pe strada următoare, ci abia la două străzi! Însă de la drumul judeţean în vale, tot ce se vede, e zonă inundabilă: căminul cultural, şcoala, grădiniţa, toate făcute înainte de a exista această hartă. Iniţial, şi Primăria, şi biserica au fost cuprinse în zona de risc, dar, după ce le-am trimis spre analiză anumite aspecte, s-au retras la şosea”, ne-a explicat primarul.

Spaimele anilor trecuţi

În februarie 2017, când „Viaţa liberă” a ajuns în comuna Cuza Vodă, oamenii făcuseră nopţi albe de planton lângă pârâul Suhu, de teamă că ar putea ieşi din matcă, aşa cum s-a petrecut în 2016, când peste 240 de gospodării au fost afectate de ape. „Ne-a trecut glonţul pe la ureche”, mărturisea primarul, după ce pericolul a trecut.

Tocmai de aceea, s-au luat măsuri: „Am cheltuit banii ca să decolmatăm pârâul, cu utilajele Apelor Române. Acum avem diguri de doi-trei metri. În urma lucrărilor, s-a lărgit albia minoră de zeci de ori. Dacă înainte erau zone pe unde puteai trece cu piciorul, acum are 30 de metri la deschidere, sus. Noi mai avem un alt dig la marginea comunei”, ne-a declarat Dănuţ Codrescu.

„E strigător la cer”

„Toţi cei care s-au perindat pe la noi în timpul inundaţiilor ne spuneau: nu aveţi altă soluţie decât să vă mutaţi! Păi, unde?! Eu sunt încorsetat de celelalte două comune: într-o parte Slobozia, al cărei cetăţean e gard în gard cu cetăţeanul meu, în cealaltă e Pechea. Partea de pe deal este zonă intravilană, drumurile sunt pietruite, dar omului îi trebuie şi utilităţi! Ar trebui făcută sistematizare, dar oamenii au vie pe deal, şi acolo trebuie respectate reglementări legale de urbanism. Aşa vor domnii noştri guvernanţi, să mutăm comuna. E strigător la cer! Mulţumesc Domnului că nu am o zonă cu alunecare de teren, că ne mutam pe Lună, că acolo poate nu plouă”, spune cu necaz primarul.

Soluţia: refacerea digurilor de pe Valea Rea

„Ni se spune, conform legii, să eliminăm cauza! Cauza nu ţine de Cuza Vodă sau de primarii comunelor din jur, ci de cele trei diguri pe Valea Rea, zona Pechea, unde, când plouă abundent, sunt captate apele din jumătate de judeţ. Cele trei diguri au fost distruse şi acum sunt terenuri agricole împroprietărite. Cauza se poate elimina numai prin refacerea acelor diguri! Că, dacă vine puhoiul de la Corod, Corni şi de unde mai vine, nenoroceşte. Mai avem şi valea Lozovei care trece şi prin comuna noastră şi apa care vine de prin Cuca, Băleni trece tot pe la noi! Iar de-a lungul pârâului Suhu ar trebui eliminate toate podeţele care nu au lărgimea normală. Sunt şi poduri mai largi cum avem în comuna Cuza Vodă, dar unde este podeţul îngust, de cinci-şase metri, când vine apa din amonte, se formează efectul de remu şi apa o ia pe alături şi poate să rupă şi digul”, afirmă cu tărie primarul.

Cert este că, în prezent, Primăria Cuza Vodă nu poate elibera autorizaţii de construire pentru partea de comună declarată zonă inundabilă.

Citit 8935 ori Ultima modificare Marți, 24 Aprilie 2018 20:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.