La capătul unei noi "nopți americane", Donald Trump a revendicat victoria în alegerile prezidențiale, marcând astfel o revenire istorică la Casa Albă.
Este un deznodământ așteptat deopotrivă cu teamă și speranță atât de electoratul american, cât și de întreaga lume, mai ales într-un context atât de complicat precum cel de astăzi. În fapt, poate că tocmai acest context complicat - valuri de recesiune economică, imigrație, războaie, controverse rasiale și de "political correctness" etc. - a fost "motorul" campaniei lui Trump. De-a lungul timpului, acesta s-a dovedit abil în a exploata fricile oamenilor, iar acum a avut destule teme pe care să marșeze.
De partea cealaltă, Kamala Harris, care a preluat de la Joe Biden ștafeta prezidențialelor, are meritul de a fi readus speranța în tabăra democraților, într-un moment în care bătălia părea ireversibil pierdută. Mai mult, a reușit în anumite etape să-l devanseze pe Trump și să-l pună pe acesta în reală dificultate. Nu a avut, însă, loc de creștere. S-a văzut aici dezavantajul de a fi stat, în calitate de vicepreședinte, mai degrabă într-o zonă puțin vizibilă. Nici politicile ei economice nu au convins, nici discursul prea înclinat spre "diversitate" nu a fost de natură să capteze încrederea electoratului mai conservator.
Înainte încă de a se da rezultatele alegerilor, un alt sondaj cam lăsa să se întrevadă starea de spirit a electoratului: două treimi dintre americani au intrat în cabinele de vot nemulțumiți de politicile publice din ultimii patru ani... Ne place sau nu, victoria lui Trump exprimă pe deplin voința populară.
În discursul de învingător, Trump a promis "o epocă de aur" pentru Statele Unite. Cert este că ne putem aștepta ca, în interior, SUA să-și consolideze politicile economice protecționiste. În politica externă, Trump a promis "patru ani fără războaie". Deocamdată, avem războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu și, nu în ultimul rând, competiția geostrategică dintre SUA și China din zona Asia - Pacific.
Europa pare a fi asimilat deja șocul unei potențiale victorii a lui Trump. Fie că vorbim de Uniunea Europeană sau NATO, țările europene sunt tot mai convinse, de exemplu, că trebuie să aibă și "un plan B", în situația în care nu se mai pot baza pe umbrela de securitate a SUA. Este îngrijorător însă că Trump se aliniază mai degrabă autocrațiilor și curentelor radicale.
Până una, alta, spre Donald Trump curg mesajele de felicitare. Din toate direcțiile. "Va fi ceva foarte special!", a promis președintele (re)ales. Ei bine, mulți se tem că de data asta Trump se va ține de cuvânt...