În urmă cu vreo 30 de ani, auzeam pentru prima dată, ca elevă a unui liceu din Galați, despre droguri și consum de droguri
Nu în filme, ci la un alt liceu, de frunte și pe atunci, astăzi colegiu de top. Din școala cu pricina, un fel de Mecca, au ieșit generații "cu mințile deschise", care acum sunt părinții altor generații, de la care pretindem să spuă "NU" tentațiilor.
Despre faptul că la liceul X "se luau droguri" vorbeau mai toți liceenii din oraș. Știa tot satul că acolo, unde (încă) se intra greu, erau profiluri de studiu inovative și de unde (încă) ieșeau absolvenți cu perspective mărețe, circulau tot felul de "prostioare" la prețuri prohibitive și la care aveau acces doar copiii cu oarecare stare. Și, încet-încet, cei scăpați din frâul unor familii ori prea sus-puse, ori lovite de la fel de democratica dezbinare.
Citește și Percheziții la Galați printre elevii care vând droguri în școli (foto/video)
Mi-e greu să cred că o știau doar elevii, dar cert este că niciodată, nici atunci, și nici în deceniile care au urmat, nimeni nu a recunoscut și nici nu a luat vreo măsură ca să tragă un semnal de alarmă și să extirpeze "viermele". Pe principiul "la noi nu se practică", cei care au avut în mână frâiele prestigiosului liceu, până când acesta a ajuns colegiu reputat, au ținut batista pe țambal cu concursul tacit și continuu al societății. Societate formată din părinți, din autorități, din orice element care ar fi putut scoate mizeria de sub preș.
Au trecut deceniile, iar copiii care "prizau prostii" la liceu au devenit părinții generațiilor de azi. Și, probabil, la fel ca ei, și alți copii din alte școli "de top", unde s-a copt flagelul ținut cu abilitate sub capac de profesori, directori, inspectori. Asta deși au mai apărut în timp cazuri de elevi leșinați prin baie după ce s-au intoxicat cu diverse sau au fost chiar prinși cu marfă în clasă ori la gardul școlii. Chestiuni izolate, trecute sub tăcere, cu abilitate, pentru că printre consumatori, sau colegi cu aceștia, au fost mai mereu copii ai protipendadei. Așa că nu s-a stârnit nimic. Din acei copii, au rezultat, așa cum spuneam, noile generații, pentru care niciodată nu e prea devreme "să-și trăiască viața".
În plină campanie electorală, instituțiile de forță anunță că fac treabă. DIICOT tocmai a dat de veste că "a spart" o rețea de elevi-traficanți care vindea droguri prin licee și universități, în condițiile în care societatea geme de neputința salvării copiilor prinși de mici în capcana otrăvurilor la plic. În ceasul al 13-lea, s-a mai bifat o lucrare la care au muncit, 30 de ani, "ctitori" de pe băncile școlii, scăpați din frâie de părinți, ascunși sub preșul prestigiului de dascăli fricoși și protejați de legile debile ale unui stat care a uitat să mai închidă robinetul.