Fără doar și poate, unul dintre cele mai controversate subiecte ale zilei este legat de examenul de titularizare în învățământ. Cu alte cuvinte, acel examen învechit, greoi, care an de an le dă bătăi de cap aspiranților la postul de profesor, chiar dacă uneori este vorba despre un job pe durată limitată. Înainte și după fiecare sesiune de examen, toată lumea are ceva de spus referitor la notele obținute, la modul în care se distribuie posturile șamd.
Una dintre propunerile noului ministru are la bază chiar reformarea acestui examen. Doar ideea în sine a stârnit din nou critici și, culmea, chiar în rândul celor care an de an încearcă să obțină un post de profesor. Chiar dacă nu s-a exprimat foarte clar la ce fel de reformă se gândește, Daniel David a lansat ideea descentralizării, pentru a lăsa la latitudinea directorilor pe cine și sub ce formă angajează în școala lor. Imediat, ideea pilelor, șpăgilor și a relațiilor bune cu directorul a început să prindă contur. Se vorbește deja despre corupție, favoritisme și alte lucruri asemenea, gurile rele spunând că România nu este încă pregătită să adopte un sistem de învățământ ca afară.
În contextul actual, în care profesorii și elevii sunt deja bulversați, în care se vorbește despre renunțarea la unele obiecte de studiu, în care sistemul de notare nu mai reflectă cunoștințele, în care referatele și portofoliile sunt baza actului didactic, vestea schimbării examenului de titularizare pare să fie picătura care umple paharul.
Pe de altă parte, dacă ne gândim la candidații care obțin note maxime sau aproape maxime la titularizare, dar care în final nu ajung să ocupe o catedră, sau la cei ce obțin note mici şi ajung să predea la școli și licee din buricul târgului, ideea schimbării pare a fi una salvatoare. Mi-e greu să cred totuși că cineva va reuși să facă din învățământ un domeniu neutru, fără pile și relații, în care profesorul va fi angajat strict după competențe, iar elevul va beneficia de un act didactic ca în Occident, centrat pe nevoile sale, fără să fie obligat să memoreze pagini întregi de lucruri inutile viitorului adult.
Cum de la vorbă până la faptă e cale lungă, nu ne rămâne decât să vedem ce se va întâmpla la finalul dezbaterilor privind noile planuri-cadru și cum va reuși Daniel David să facă România "educată" să nu mai ocupe un loc fruntaș în Europa la analfabetism.