Editorial
Turnura pe care administrația Trump a dat-o Statelor Unite în relațiile internaționale - fie că ne referim la foști/actuali aliați sau actuali/foști inamici - a adus lumea întreagă într-un punct de inflexiune.
După modul brutal și cinic în care Casa Albă a tratat Ucraina, după gratulările pe care le-a avut față de Rusia, o autocrație cu ambiții neo-imperiale, după ce Donald Trump a susținut că ”Uniunea Europeană a fost creată pentru a înșela Statele Unite”, iar JD Vance a pus sub semnul întrebării viabilitatea democrațiilor europene, orice este posibil în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.
Ceea ce pare a speria cel mai mult țările europene este lejeritatea cu care Trump & comp. s-au lepădat de toate valorile și principiile care au stat, în ultimele decenii, la baza alianței transatlantice tocmai în fața unor potențiale amenințări ale unor autocrații. Iar aici nu este vorba doar de Rusia, ci și de potențialele amenințări din Orientul Mijlociu sau zona Asia-Pacific de care nici măcar SUA nu este ferită.
Tranzacționismul lui Trump, zelul lui Musk de a susține mișcările radicale din Europa, epurările care au loc în prezent în sistemul public american, rolul tot mai important pe care exponenții unor clase ultraînstărite îl joacă în conturarea politicilor publice, par a indica faptul că Statele Unite riscă să devină o plutocrație cu acte în regulă.
Altfel spus, în viitor, cel puțin în mandatul lui Trump, "totul e negociabil, totul are un preț", chiar dacă miza ar fi, de exemplu, libertatea statelor europene! Trump, la fel ca și Putin, își dorește o lume a marilor "dulăi", în fața cărora "cățelandrii" mai mici ar face bine să se supună, dacă nu vor să fie sfâșiați. Așa i s-a spus lui Zelenski: cedează mineralele alea rare, dacă vrei să mai ai o țară!
Uniunea Europeană își va schița viitoarea abordare economică, geostrategică, la reuniunea extraordinară a Consiliul European din 6 martie. Agenda cuprinde deja cele două mari probleme ale momentului: Ucraina și apărarea europeană. Dar n-ar fi exclus ca, până atunci, să se adauge și modalitatea de răspuns a UE în cazul în care SUA își pune în aplicare planul de a impune taxe vamale de 25 la sută pentru produsele europene...
Oricum ar fi, Europa trebuie să-și ia soarta în mâni, chiar dacă, ne place sau nu, va fi și pe mai departe "condamnată" să rămână complementară cu SUA în asigurarea unui cadru global de apărare și securitate.