Fierbe Dunărea ca o oală sub presiune, iar navigatorii se declară gata să dea capacul deoparte, începând cu data de 1 mai, când ar putea declanșa greva generală pe toată lungimea fluviului, de la intrarea în țară și până la vărsarea în mare.
Nu-mi aduc aminte să mai fi fost până acum vreo grevă generală pe Dunărea românească. Un astfel de protest ar însemna, cel mai probabil, blocarea oricărui transport pe Dunăre, pe o lungime totală de 1.075 de kilometri. Ar însemna să nu mai circule nimic, iar sute de nave să „încremenească” la ancoră pe mijlocul fluviului sau în porturi, la mal. Ar însemna mărfuri blocate care nu mai ajung în termen la beneficiari, armatori români și străini care înregistrează pierderi de zeci sau sute de mii de euro pe zi, ar însemna o pată neagră, și încă una neobișnuit de mare, pe imaginea statului român. Așa cum anunță președintele Sindicatului Lucrătorilor de la Dunăre „Farul” și, totodată, vicepreședinte al Federației Trans-Conex, Ștefan Frunză, o grevă generală pe Dunăre ar însemna blocarea în totalitate a șenalului navigabil, a canalului Sulina și a barei Sulina.
Nu e ca și cum, de exemplu, ar fi o grevă generală la metrou în București. Acolo, deşi cumplit pentru oameni, sunt alternative: mai o mașină personală, un taxi, un Uber sau Bolt, o bicicletă, un mers pe jos... Dar dacă navigatorii pe Dunăre opresc toți odată navele, nu există alte opțiuni. În situația blocării șenalului navigabil, a canalului și barei Sulina, România ar fi pasibilă, prin sentințe ale Tribunalului Maritim, de plata unor despăgubiri imense atât armatorilor, cât și proprietarilor sau beneficiarilor mărfurilor care vor fi blocate pe durata grevei generale. Valoarea potențialelor daunelor ar depăși cu mult valoarea salariilor uriașe pe care membrii conducerii AFDJ și le-au stabilit cu de la sine putere, profitând de orice paragraf legal care să le susțină demersul. Pentru că de aici a pornit, de fapt, totul.
Conform bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025, directorul general și cel economic ai AFDJ vor avea o indemnizație lunară brută de 68.725 de lei, adică 824.706 lei pe an. Dacă realizează anul acesta indicatorii de performanță, la anul vor lua încă 12 salarii. În ceea ce-i privește pe membrii Consiliului de Administrație, aceștia vor primi „numai” 31.909,50 lei brut lunar, în condițiile în care participă la una, cel mult două ședințe pe lună. Majoritatea muritorilor de rând merg la muncă opt-zece ore zilnic, lună de lună, și nu câștigă nici a zecea parte din salariul unui director de la AFDJ. De exemplu, angajații AFDJ Galați, pentru care nu s-au găsit bani la buget să li se acopere măcar rata inflației, așa cum prevede actualul contract colectiv de muncă din cadrul regiei, care a fost ignorat de onor conducerea.
Oare unde o funcționa facultatea asta de directori și de membri de Consiliu de Administrație, că văd că numai unii, aleși pe sprânceană, au acces la ea?