145% and still counting

145% and still counting
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Într-o primă etapă de taxare a tuturor produselor care intră în SUA, Donald Trump a început luna trecută cu o impunere de 25% asupra importurilor de oţel, aluminiu, vehicule şi componente auto, indiferent de ţara de origine.

În a doua etapă, președintele american a anunțat o taxă de bază de 10% pentru toate importurile (cu excepția celor deja taxate cu 25%), la care pentru zeci de țări se adaugă taxe vamale suplimentare, în funcție de excedentul lor comercial cu SUA.

Pentru produsele importate din China, procentajul suplimentar a fost de 34% (nu cel mai mare!), la care s-au adăugat taxe de 20% deja existente, ajungându-se astfel la 54%. China a răspuns cu taxe vamale de 34%, iar Trump a replicat imediat, crescând nivelul la 104%. Beijingul nu s-a lăsat şi a majorat din nou taxele pe importurile din SUA la 84%. Miercuri, după ce numeroase țări au solicitat negocieri, nu însă şi China, Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele suplimentare (cele de peste 10%), cu excepția celor aplicate Chinei, pe care le-a crescut la 125%, care se adaugă celor 20% în vigoare din martie, ajungând așadar la 145%. 125% au plusat imediat asiaticii şi, vorba americanului, still counting (numărătoarea continuă), pentru că nu se ştie cât de încăpăţânaţi vor fi protagoniştii acestei dispute.

La drept vorbind, ideea de bază de la care a plecat Trump este una corectă, cea de a relocaliza industriile strategice americane, împrăştiate acum peste tot în lume, dar mai cu seamă în Asia de Sud şi Sud-Est. Oţelul, aluminiul şi sectorul auto sunt evident strategice pentru orice ţară, acestora adăugându-li-se semiconductorii, produsele de înaltă tehnologie sau cele din zona energetică. Problema este, însă, că o astfel de relocalizare nu se poate face peste noapte decât teoretic, deoarece costurile suplimentare dintr-o ţară dezvoltată ar face orice produs să ajungă la preţuri prohibitive. Apple, spre exemplu, îşi face telefoanele iPhone în India şi China, iar costul de producţie al acestora în SUA ar duce preţul de la 1.100 la 3.500 de dolari. Evident, piaţa nu va suporta astfel de majorări, iar ieşirea dintr-o astfel de criză majoră nu se poate face decât prin trei modalităţi: schimbare de sistem politic, revoluţie tehnologică sau... război.

Uniunea Europeană, aflată în acest moment în categoria cu taxe generale de 20% (10% taxă de bază şi încă 10% taxă suplimentară), a suspendat deocamdată pachetul de 10-25% stabilit ca răspuns la taxa americană de 25% la oţel, aluminiu şi sectorul auto, un al doilea set, care viza replica la taxa generală de 10%, fiind încă în discuţie la Bruxelles. În privinţa Chinei, Uniunea Europeană pare mai degrabă conciliantă, deşi ar avea mult mai mare nevoie decât SUA să-şi protejeze o serie de industrii aflate în colaps tocmai din cauza relaxării fiscale în câteva relaţii comerciale cheie, situaţie de la care a pornit de fapt şi războiul lui Trump cu lumea. Gândiţi-vă ce-ar însemna, de exemplu, pentru combinatul siderurgic din Galaţi, taxarea oţelului chinezesc care a invadat piaţa europeană cu 145%...

Citit 1308 ori Ultima modificare Vineri, 11 Aprilie 2025 18:57

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de florin
    Duminică, 13 Aprilie 2025 13:51
    86.124.201.***
    Pai normal că Trump sau XI iau decizii personale!Nu se duce ca președintele tau Bolojan să primească de la Macron viitoarele decizii personale ale lui! Nu toți au avut șansa ta de a fi născut șef!!!!
    11
    2
  • postat de florin
    Duminică, 13 Aprilie 2025 07:22
    46.97.171.***
    Pentru că știi să scrii și să citești să știi ca le datorezi muscalor mai mult de cît francezilor!Muscalii au murit lîngă români la Mărășești!Scurt este o bătălie între SUA și China care va dura mult
    11
    2
  • postat de Quaestio
    Sâmbătă, 12 Aprilie 2025 18:31
    86.124.200.***
    UE sa se hotarasca . Ori protejeaza industria Europeana/locurile de munca , ori ...profiturile marilor producatori in UE (gen VW ). Observ ca AMBELE industrii se duc in cap .
    18
    3
  • postat de @florin
    Sâmbătă, 12 Aprilie 2025 09:51
    5.13.188.***
    Și la noi,la fel!florin și generația lui de vikingi ceaușiști,pentru care lipsa de educație îi virtute,aplaudă pe muscali și când o să vină,într-un final,mie îmi iau tot și mă trimit la Canal,nu pe ei
    4
    19
  • postat de Gerontocratie
    Sâmbătă, 12 Aprilie 2025 05:44
    5.13.128.***
    Un mosneag paranoic a hotarat ca s-a terminat cu pacea. Alt mosneag, narcisist a hotarat ca s-a terminat cu marfa ieftina. Toata distractia o platesc tinerii, cu ani din viata! De mii de ani e la fel!
    5
    43

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro