Cocoțați pe bancă, limbaj vulgar, sfidare și nepăsare! Aceasta este imaginea pe care o are oricine trece printr-un parc în aceste zile de vacanță. Adolescenţii din zilele noastre, tinerii de 13-14 ani, par să sfideze orice regulă a bunului-simț și a minimei civilizații.
Chiar dacă unii ar spune că e doar rebeliunea adolescenței și că așa am fost şi noi, lucrurile sunt diferite ca de la cer la pământ, iar diferenta între generații pare colosală, deși în realitate e doar de câteva zeci de ani. Nu de puține ori am asistat la discuții în contradictoriu, iscate din senin, între o gașcă de tineri din parc și un cetățean cu spirit civic, deranjat de comportamentul rebel al acestora.
Însă adolescenții de acum sunt ghidați de valorile morale sau mai puțin morale pe care le culeg cu ușurință pe drumul lor prin viața... de la manelele la care au acces inclusiv la școală, până la filmele de tot felul pe care le vizionează nestingheriți pe internet. Este greu de înțeles cum un mesaj dintr-o carte sau dintr-un film bun este greu să le stârnească interesul și cum un clip video face ravagii în mintea lor în doar câteva secunde.
Pe de o parte, ar trebui să-i înțelegem, pentru că astea sunt vremurile în care trăim. Pe vremea adolescenței noastre, prioritățile erau altele, dar nu pentru că eram noi altfel, ci pentru că societatea era alta, mijloacele de informasre erau altele și internetul lipsea cu desăvârșire. Dar chiar și așa, conflictul între generații exista, iar noi eram văzuți și catalogați la fel ca tinerii de azi, ca fiind fără educație și fără bun-simț. Și asta numai pentru că vreo minge deviată ajungea pe mașina cuiva sau găștile care se bucurau de vacanță erau prea gălăgioase. Sau, pur și simplu, pentru că existam prin preajma lor. Concluzia era aceeași și atunci, ca și acum: „tineret needucat!”.
Nu vreau să se înțeleagă că sunt de acord sută la sută cu comportamentul adolecenților de astăzi, căci de multe ori e foarte greu de suportat și gestionat, dar cred că nu e ok să dăm vina doar pe lipsa de educație și pe lipsa celor șapte ani de acasă, ci pur și simplu ar trebui să ne uităm în jurul nostru și să observăm lumea în care trăim, haosul din toate domeniile, dar mai ales faptul că nici acasă și nici la școală nu mai are nimeni nicio influență asupra lor. Li se vorbește peste tot despre drepturile copilului, despre cum îți poți reclama părintele prea autoritar autorităților sau despre cum a reacționat X sau Y la anumite restricții primite în familie. Vulgaritatea și comportamentul împotriva regulilor societății sunt promovate peste tot, iar tânărul de azi este bulversat şi puternic influențat de rețelele de socializare.
Să-i dăm, așadar, Cezarului ce-i al Cezarului şi să vedem realitatea fără a mai arunca vina exclusiv pe părinți și pe școală pentru comportamentul tinerilor de azi.