O soartă mult prea crudă pentru copiii României

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, întreaga ţară a fost şocată de gestul unei femei din Braşov care şi-a ucis copilul. Motivaţia a fost însă şi mai şocantă. Micuţul de doar şase luni a fost oferit drept jertfă lui Dumnezeu. Femeia, mamă pentru alţi şase copii, este din nou însărcinată. Indiferent ce vor decide medicii, cu privire la discernământul femeii, şapte suflete vor creşte fără a cunoaşte dragostea de mamă. Cazul de la Braşov nu este însă singular. Luna trecută, o profesoară din Tecuci şi-a luat viaţa după ce şi-a omorât pruncul. Copilul, ucis în casa bunicilor, avea patru luni şi avea probleme de sănătate, motiv pentru care viaţa i-a fost curmată chiar de cea care l-a adus pe lume.

Sâmbătă, o altă femeie, din Galaţi, şi-a abandonat fetiţa pe care o născuse cu doar două zile în urmă. Micuţa a fost lăsată în scara unui bloc, în condiţiile în care termometrele arătau temperaturi cu minus. Din fericire, fetiţa a fost salvată şi se află acum sub supravegherea medicilor. Soarta ei a fost mult mai blândă, chiar dacă riscă să ajungă într-un centru de plasament.  

Toate aceste cazuri ne îngrozesc. Cu ce au greşit aceste fiinţe neputincioase? Au cerut ele să fie aduse pe lume? Aceleaşi întrebări sunt valabile pentru toţii copiii care se află în orfelinatele din România.

Copii care, din cauza legislaţiei, aşteaptă ani buni să ajungă într-o familie. Şi în multe cazuri nu au această şansă. În România, adopţia este parcă făcută să descurajeze cuplurile care îşi doresc să facă acest pas. Familiile care doresc să înfieze un copil sunt supuse la zeci de teste. Au de completat zeci de formulare. Au de răspuns la sute de întrebări. Şi asta doar pentru că îşi doresc să ofere o viaţă mai bună unui micuţ şi aşa prea încercat de o soartă vitregă. După ce toate aceste încercări sunt trecute, iar adopţia este îndeplinită, urmează alte şi alte probleme. Anchete sociale, vizite din partea oficialităţilor, pentru ca acestea să se convingă că totul este îndeplinit conform legii etc. Şi toate acestea din cauza unor legi, gândite sau nu, care nu reglementează decât o parte a situaţiilor ce pot apărea.

În cazul celor trei femei de care am vorbit mai sus, cine le-a făcut teste? Cine le-a luat la întrebări să vadă dacă pot fi sau nu mame? Cine le-a făcut vizite la domiciliu pentru a vedea în ce condiţii vor fi crescuţi micuţii? Nimeni. Pentru că legile prevăd astfel de reguli doar în cazul părinţilor adoptivi. Pe cei care dau viaţă nu-i întreabă nimeni nimic. Oricine poate deveni părinte biologic în România şi riscă, dintr-un motiv sau altul, să facă o greşeală precum în cazurile de mai sus.

Grijile aleşilor noştri sunt cu totul altele. Noroc că mai există oameni cu suflet care vor să schimbe ceva. Oameni care îşi doresc o Românie mai bună, cu cât mai puţini copii în orfelinate. Dar, până se va schimba mentalitatea va mai dura ceva timp. Şi, până atunci, nu putem decât să sperăm că fetiţa abandonată sâmbătă în scara unui bloc va avea parte, până la urmă, de o familie în care să crească înconjurată de dragostea pe care o merită.

Citit 1169 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2012 20:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.