Nu-i mai scoateţi basma curată!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Ia-i pe toţi şi mai vedem noi ce facem după”. Cam aici a ajuns lupta împotriva corupţiei în ultimele luni, când nu e jurnal de ştiri şi cotidian naţional sau local care să nu anunţe aproape zilnic câte un nou chiriaş al arestului preventiv. Să fim cinstiţi. Cel puţin la nivel mediatic, lupta împotriva corupţiei deja a început. E bine că a început, deşi e târziu. Şi nu e bine că se desfăşoară doar la televizor, nu şi în sălile de judecată, acolo unde cei condamnaţi deja cu ajutorul presei îşi câştigă, unul după altul, libertatea.

În timp ce Mihail Boldea, de exemplu, e în plin proces de pierdere iremediabilă a imaginii publice, Adrian Năstase a făcut un prim pas spre a fi declarat cel mai cinstit premier pe care l-am avut vreodată. Achitat într-un proces important, Adrian Năstase nu mai are şanse să se întoarcă în prim-planul politicii, dar poate scăpa lejer de toate cele câte i s-au pus (pe bună dreptate sau nu) în cârcă în urmă cu şase-opt ani, atunci când procesul său public se desfăşura în prime-time.

Nu sunt pesimist din fire, dar dacă tiparele de până acum se vor respecta, Boldea va ieşi şi el lejer din această poveste din care nu pare să mai aibă scăpare. Spuneţi-mi un singur demnitar român care înfundă acum puşcăria pentru fapte de corupţie. Nu în arest preventiv, că din ăştia avem destui, ci în arest pur şi simplu, la închisoare pentru cel puţin cinci ani, după ce Justiţia l-a dovedit cu acte în regulă că ne-a tras în piept în calitate de persoană publică.

Nu îmi vine niciun nume în minte. În schimb, pentru 30 de zile au stat muuulţi tare. Mă întreb dacă în toate aceste cazuri (nu vreau să dau nume, ca să nu le fac un „defavor” celor de care nu îmi amintesc) procurorii nu şi-au făcut treaba, dacă a fost într-adevăr hărţuială politică cu mijloace ale „justiţiei” sau pur şi simplu nu s-a vrut ca aceşti certaţi cu legea să plătească.

S-au înteţit arestările preventive, spuneam. E bine că se întâmplă asta, aşteptăm cătuşe cât mai multe persoane despre care se bănuieşte că au făcut matrapazlâcuri, dar nu e suficient. Şi s-ar putea să fie târziu pentru actuala putere (nu ştiu dacă şi penetru Băsescu). Până la finele actualului mandat parlamentar, PDL nu mai are timp să ne arate condamnaţi. Cel mult pot să umple aresturile preventive din ţară. Dar de condamnat definitiv nu mai au nicio posibilitate.

Poate doar Băsescu să prindă în funcţie ceva nume aruncate cu acte în regulă după gratii pentru mai multă vreme. Dar cred că deja e prea târziu. Ca să nu mai spun că domnul preşedinte ia în calcul demisia, ca să se mai bage la o hârjoneală politică cu Ponta şi Antonescu. Dacă tot aţi dat drumul la dosare, domnule preşedinte, duceţi-le până la capăt (vegheaţi să fie duse până la capăt, ca să respect prerogativele pe care le aveţi). Nu lăsaţi pe altul să vină la Cotroceni ca să spuneţi, atunci, când actualii arestaţi preventiv vor fi scoşi basma curată, dă dumneavoastră i-aţi vrut după gratii, dar alţii, după ce aţi plecat de la Cotroceni, i-au vrut liberi. Rămâneţi acolo până când vor fi condamnaţi cei pentru care se face vâlvă acum.

Citit 1302 ori Ultima modificare Luni, 09 Aprilie 2012 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.