Capete fără limbă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Spre deosebire de guvernarea precedentă, Guvernul Ponta a făcut imediat decontul şi a scos la public nereguli din sistem. Sunt puncte câştigate în faţa cetăţeanului, dar maniera autoritară, de procuror, a premierului Victor Ponta, ne pune pe gânduri: este bine să suflăm şi-n iaurt, cât încă… nu dă în clocot! Iată: deşi a cerut miercuri subordonaţilor din Guvern să nu vorbească public despre impozite şi taxe, chiar premierului i-a scăpat ştirea că intenţionează să mărească impozitul pentru salariile babane.

Ei, n-ar fi nimic, dar partenerul de coaliţie a aflat despre asta din presă. Mai mult, preşedintele PNL Crin Antonescu a şi declarat că nu este de acord cu acest impozit. Dacă Antonescu i-ar fi fost şef lui Ponta, ar fi trebuit să-l demită pentru că a vorbit? Căci premierul a demis, până la sfârşitul lunii, cam doi mari directori pe zi, iar pe ultimii i-a aruncat afară tocmai pentru că s-au trezit vorbind! Dacă pe Petru Lificiu, concediat pentru «aroganţă», n-o să-l regrete nimeni, în cazul şefului penitenciarelor din România pare să fie un semnal periculos chiar. Ioan Bala, director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, s-a simţit dator să relateze despre o acţiune ca în filmele americane: dejucarea unor tentative de evadare în care mari interlopi “internaţi” foloseau reţelele crimei lor organizate din libertate, dotate inclusiv cu uniforme false de poliţist, cu maşini inscripţionate ca de poliţie şi chiar arme!

Este sau nu adevărat acest lucru? Din câte mai «transpiră» lucrurile, deci neoficial, ştim că unii interlopi duc cel puţin la nivel de confort o viaţă mai dulce prin puşcării (spun «unele» puşcării, pentru ca nu cumva să mă bage şi pe mine după gratii…) unde comandă bunătăţuri şi conduc afaceri, au legături lejere cu exteriorul, sunt respectaţi şi respectabili. Păi, de ce n-ar exista şi tentative de evadare, cum au mai fost, dar de data aceasta înarmate, din moment ce tot auzi despre români împuşcaţi în stradă, la coafor, în maşina de la intersecţie? Şi nu este «de bine» când astfel de planuri malefice sunt dejucate ? Nu trebuiau decoraţi poliţiştii care au aflat şi-au dejucat, în loc să dea iar cu caschetele de pământ? Nu, premierul pare să prefere acea linişte oficială invocată altădată de alt preşedinte PSD, mai tătuc: să nu ne sperie, să nu creeze panică-n populaţie.

E de bine, e de rău să ascunzi un adevăr neplăcut? Pe vremea comunismului, ascunsul sub covor era o artă de partid şi de stat… Interesant este şi faptul că ala, bala, portocala, dl Bala nu a fost mustrat, nu a fost pus să nuanţeze ori să retracteze, ci i s-a tăiat, la modul social, capul. Pe loc! Dacă dl Ponta ar fi adăugat că Bala era pe listă pentru că oricum ruinase nişte penitenciare, nu ziceam nimic. Dar a opri declaraţiile prin demisie creează un obicei rău. Şi aşa, în ciuda legii accesului la informaţiile publice, în instituţiile româneşti afli greu, afli doar direct de la şef (în cazul acesta, de la premier), de la purtătorul de cuvânt care nu are voie sau deloc !

Citit 1029 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.