Scurtă evaluare, la 12 ani

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Am crescut în Iaşi, deci s-ar putea să fie subiectiv. Luaţi, aşadar, acest text şi sub această rezervă. M-am mutat în Galaţi în urmă cu 12 ani, la exact câteva luni după ce Eugen Durbacă îi lăsa primăria Galaţi moştenire lui Dumitru Nicolae. Aşadar, pot să remarc dacă oraşul meu de adopţie a evoluat într-un fel sau altul. De asemenea, pentru că merg în vizită de cel puţin două, tei ori pe ani la Iaşi, am o idee despre cât s-a schimbat şi locul pe care l-am părăsit. Vă spun cu cea mai mare sinceritate că, la fiecare şase luni, descopeream câte ceva nou în capitala Moldovei.

Ba o clădire nouă, ba un centru comercial, ba un parc, ba nişte locuri de joacă, ba nişte monumente istorice reabilitate de la un cap la altul. În schimb, în Galaţi cu greu pot să realizez ce schimbări s-au produs la fiecare şase luni pentru că am greutăţi în a vedea ce s-a schimbat chiar în 12 ani. OK, au apărut nişte blocuri noi undeva pe la Ultimul Leu şi în cartierul Dimitrie Cantemir, plus câteva birouri prin Ţiglina. Da, mai sunt Metro, Selgros, Billa, Kaufland, Real şi, mai nou, două magazine Carrefour.

S-a deschis şi s-a închis un aşa-zis mall la Casa Roşie, un altul se construieşte de ani buni la Gară, iar al treilea, în Micro 19, abia va face ochi în această vară. Iaşul, în schimb, s-a transformat în cu totul altceva decât am lăsat eu în urmă. Jumătate din zona industrială nu mai există, în loc fiind câteva cartiere bune de blocuri şi spaţii comerciale uriaşe. Când am plecat din Iaşi nu exista niciun mall, acum sunt patru. Cel mai recent dintre toate, Palas Mall, e de fapt un oraş în oraş. Practic, s-a construit ceva de la zero pe o suprafaţă cât tot cartierul Micro 19.

Cu o arhitectură modernă, care înglobează şi locurile istorice din zonă, acest spaţiu urbanistic este o adevărată operă de artă (puteţi citi mai multe în ziarul de astăzi, iar fotografii puteţi vedea pe www.viata-libera.ro). Secretul pentru această distanţă imensă care s-a creat între Iaşi şi Galaţi? Sincer, nu îl ştiu sută la sută, dar, la fel ca şi cei mai mulţi dintre dumneavoastră, îl pot bănui. Şi nu ţine de diferenţe economice semnificative la plecare. Când m-am mutat în Galaţi, salariul mediu şi economie din cele două oraşe erau comparabile.

Deci altceva trebuie să fi făcut diferenţa. Un mic decalaj ar mai putea fi explicat prin faptul că Iaşul e un centru universitar care adună cam tot ce e mai bun din Moldova. Şi atât. În rest, este vorba despre felul în care au fost gospodărite cele două oraşe. De felul în care s-au asociat autorităţile publice cu cele private, de felul în care au fost direcţionaţi banii publici, de felul în care au fost încurajaţi investitorii să facă ceva palpabil. Dacă nu aţi fost recent în Iaşi vă recomand să o faceţi cât mai curând. O să vedeţi singuri diferenţele. Peste exact o săptămână vom şti numele noului primar al oraşului Galaţi. Peste alţi 12 ani vom şti dacă am făcut sau nu alegerea corectă.

Citit 2150 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.