Ce păcate au voie preafericiţii?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
30 comentarii

ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul "Dunării de Jos", pozează ţanţoş într-un afiş electoral. Nu o să spun alături de cine, pentru că nu vreau să îi fac şi eu campanie electorală. Motivul e simplu: nu e corect să fac concurenţă reprezentanţilor lui Dumnezeu în teritoriu. Habar nu am dacă afişul / fluturaşul / posterul s-a tipărit cu acordul înaltului prelat, dar, pe de altă parte, nici nu l-am auzit să-i ceară public candidatului să se lepede de astfel de mijloace de promovare. E bine, e extraordinar de bine, mai avem un pas şi chipurile candidaţilor vor migra de pe străzi pe pereţii bisericilor, drept binefăcători ai neamului, în vecii vecilor amin!
Bine, în perioada asta nici nu prea sunt multe de făcut într-o comunitate în care lucrurile merg ca pe roate. Copii nu mai dorm pe străzi, bătrânii singuri huzuresc în aziluri de lux, iar săracii Galaţiului se îndoapă cu icre negre la micul dejun. Nu înainte de a-şi spune rugăciunea.
Impresionat de o scenă din filmul "După dealuri" al lui Cristian Mungiu (pe care gălăţenii îl pot vedea în parohia Dunării de Jos, dar la Brăila), am căutat ieri pe internet cartea "Îndreptar pentru spovedanie", din care citeau la un moment dat personajele filmului. Cartea conţine o listă de 464 de păcate pe care să nu le comiţi în viaţă sau, dacă le comiţi, să le mărturiseşti întru iertare. Ei bine, am parcurs cu deosebit interes rândurile cărţii, v-o recomand, e puţin depăşită, dar merge de-o lectură, în loc de "Codul lui Da Vinci", de exemplu. Şi nu am găsit nicăieri acolo vreo interdicţie legată de participarea la campania electorală a vreunui politician. Ceea ce înseamnă că, dacă nu e interzis, pozatul alături de viitori aleşi ai neamului e perfect permis. Deci nu se va lăsa nici cu canoane, nici cu mătănii. În schimb, am descoperit sute de alte păcate despre care nici nu bănuiam că ar putea atrage mânia celor de sus, de la etajul întâi al Muzeului de Artă.
Bunăoară:
"Păcatul 45: Am citit cărţi schismatice, eretice şi sectare, atee... păgubitoare de suflet, care contrazic, atacă şi batjocoresc religia, Sf. Biserică Ortodoxă, cultul ei şi pe sfinţiţii ei Slujitori".
Atenţie, "am citit", nu "mi-am însuşit", nu "cred" în ceea ce scrie acolo.
"Păcatul 54: Mi-am făcut semnul Sf. Cruci cu capul acoperit când am trecut pe lângă Sf. Biserică..."
Un singur comentariu: era frig şi am încercat să nu răcesc, nu am vrut să consum inutil resursele sistemului medical.
"Păcatul 58: M-am rugat cu faţa îndreptată către apus, miazăzi şi miazănoapte, ca unii păgâni, papistaşi, eretici şi sectari".
Ptiu, piei satană!
"Păcatul 88: Am purtat cercei (buton) în urechi, brăţări la mâini, mărgele, hurmuz, salbă şi zgardă la grumaz".
Fără comentarii.
Şi câte şi mai câte năzdrăvănii. Vă invit să le căutaţi ca să vedeţi ce mai aveţi voie. Eu, unul, o să încerc să ajung la Casian zilele astea să mă spovedesc. O să fie simplu: "iartă-mă, părinte, am păcătuit. De la 1 la 464, cu câteva mici excepţii!"
Şi să nu uit. Am scris acest text, deci mă încadrez sigur la păcatul 46: "am făcut glume răutăcioase şi am vorbit măscăriciuni la adresa Ortodoxiei şi a Clerului". Câte mătănii intră la păcatul ăsta?
Doamne-ajută!

Citit 3746 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 10:40

30 comentarii

 • postat de unu Vineri, 16 Noiembrie 2012 17:09 Link la comentariu
  0
  0

  Mai aveti o inima in voi, dar e prea rea si primitiva pentru a ne pierde timpul noi cu ea. Pana nu se separa biserica de stat 100% nu stau la vorbe, ci doar departe de mocirla in care din pacate m-am nascut si parintii mei inca traiesc. Si nu ma refer la incidentul din articol, ci la faptul ca nu as putea dormi noaptea stiind ca taxele mele se duc pe catedrale visate in noptile albe ale 'preafericitilor', plelatilor, toti acesti 'sfinti'. Numa-n dinti v-as da, prelatilor posesori de AMG.

  Va doresc: Mars! In timp ce eu merg mai departe...

  Raportează
 • postat de omega Joi, 15 Noiembrie 2012 11:13 Link la comentariu
  0
  0

  Mai alfar sau cum ti-o fi numele, du-te unde-a intarcat mutul iapa si sa vii cind s-or potrivi toate ceasurile din lume, ca m-am saturat de toate bazaconiile tale, pe post de adevaruri existentiale.
  In privinta articolului despre ingerinta Bisericii cu politicul, ne-am lamurit, e o facatura a unui "ziarist" ce scrie la comanda politica, atacind pe oricine daca i se cere; nu mai crede deci tot ce apare in mass-media.
  Ai lucrat in Norvegia spui, la vreun azil de batrini unde schimbind scutecul, i-ai studiat continutul raminind impresionat de calitatea resturilor si ai tras concluzia ca se traieste bine si ca acolo , in linistea inserarii, la marginea marii Nordului ai vrea sa mori.
  Du-te linistit si acolo poate ai sa intelegi ca aia de afara au doar bunastare, dar sunt morti sufleteste. Peste noi au trecut 50 de ani de comunism, care ne-au lasat societatea putreda in care traim azi. Suntem saraci, dar mai avem o inima in noi. 70 de ani pe Pamint trec repede si nu ai sa iei nimic din bunastarea si traiul bun la care visezi, dincolo.
  Sa ne ierte Dumnezeu, ca facem pacate in Postul Craciunului!

  Raportează
 • postat de punct pe i Joi, 15 Noiembrie 2012 08:02 Link la comentariu
  0
  0

  țuca a convins cel putin doua sefe ca sa apara materialul, una care ”se scoleste” periodic la la mănăstirea ”Petru vodă” si apoi vine si ne da lectii. și cealalată care e sefă si care are ,mare grija despre cuym si cat trebuei sa se scrie despre Biserica Ortodoxă. scopul este unul singur, de a ”face” imaginea Bisericii Ortodoxe...

  Raportează
 • postat de Jean Miercuri, 14 Noiembrie 2012 23:10 Link la comentariu
  0
  0

  In babilonia europeana strainii sunt sclavi si localnici conduc treburile unitar in interesul lor propriu. Stim bine cum stau treburile.
  Ce e la noi in curte e cu totul altceva iar ideea e cat se poate de simpla: Tuca e mincinosul, vorbele tuturor care au comentat fie pro, fie impotriva lui Tuca sunt sincere deoarece au spus exact ce gandesc.

  Raportează
 • postat de Zalmodegikos Miercuri, 14 Noiembrie 2012 23:05 Link la comentariu
  0
  0

  Situația aceasta este similară cu cea de acum 4 ani, când Traian Sandu (PNL) apărea pe panourile electorale în fața Catedralei Arhiepiscopale. Iar acum văd că o fotografie a Î.P.S. Casian de la un hram este folosită în același scop. Ce să-i faci ... așa înțeleg unii că trebuie făcută politica.
  Cât despre articol, ce să spun ... jenant. S-au epuizat toate temele despre care s-ar putea scrie ceva și ne apucăm să tâlcuim îndreptare de spovedanie! Cine știe, poate mâine-poimâine mă trezesc pe la ușă cu distinsul jurnalist, tâlcuindu-mi Biblia și insistând să trec la mormoni.

  Raportează
 • postat de un alfar ce m-am saturat sa va spun ceea ce voi nu vreti sa vedeti, sau nu stiti. Miercuri, 14 Noiembrie 2012 22:33 Link la comentariu
  0
  0

  sustinatori a minciunii, va intreb un lucru: ati lucrat, trait , onest intr-o lume civilizata ? ati vazut babilonul din orice stat european? ati vazut ca acolo toti se aliaza corect la ce trebuie facut ca sa mearga treaba. ati vazut turci ce coboara din avion cu sacose de rafie si pantofi calcati pe staif si a doua zi lucreaza in germania si pun gunoiul selectat. nu stiti decit sa comentati pe interes . ce interes? sinteti bolnavi. interesul e national , nu cum credeti voi , pe o slulba de doi lei si o smecherie de fraier. interesul ca sa va fie bine vine din o gindire si o ordine stabilta de stat. o sa comentati o mie de ani timpenii la postari dar nu realizati ca totul o reprezinta o uniune de personalitati , politice, specialisti in domenii, biserica, ce chiar isi doresc binele celor ce muncwesc si locuiesc in tara pe care ei o conduc cu responsabilitate. bai, voi chiar nu intelegeti ca acum in ROMANIA se traieste atit de rau incit nici nu se mai poate numii tara asta, europeana.?

  Raportează
 • postat de alfar care a cunoscut o civilizatie pe care o doresc si in tara mea Miercuri, 14 Noiembrie 2012 21:52 Link la comentariu
  0
  0

  pina la urma , hai sa o spunem pe aia dreapta: cind biserica atot adulata de credinciosi pune umarul la imaginea unui partid si candidat si soarta unui popor e pecetluita. ceva nu e in regula. politicul ce v-au facut vietile triste daca se mai uneste cu biserica atot cuprinzatoare in venituri neimpozabile e solutia fara iesire din timpenia ce ne dirijeaza viata. adevar. doamne, am trait in norvegia o perioada. eu cred ca acolo e un rai, cred ca acolo oamenii sint asa de destepti incit stiu ca nu mai ei pot sa-si faca soarta. in ROMANIA, numai timpenii. chiar numai timpenii. fiti voi superordoxi, fiti voi pe interes de partid. eu cind o fi sa mor acolo o fac, in tarile nordice. aia sunt cu adevarat oameni ce stiu sa munceasca si sa traiasca, in ROMANIA, e numai minciuna. bucurati-va de ea si puneti si un umar ca sa fiti siguri cao sa fie in veci. asa va trebuie mincinosi prin nascare si aparatori de minciuni si promosiuni inchip[uite.

  Raportează
 • postat de ila Miercuri, 14 Noiembrie 2012 21:21 Link la comentariu
  0
  0

  problema este ca țuca a reusit sa o convinga si cel putin doua sefe ca sa apara materialul, una proaspat venita de la mănăstirea !petru vodă”, unde se pregateste in ale bisericii”... și cealalată care e sefa.... cu bruiajele și cu aprobările. Se lucreaza greu la imaginea Bisericii ortodoxe...

  Raportează
 • postat de Jean Miercuri, 14 Noiembrie 2012 21:18 Link la comentariu
  0
  0

  Toate comentariile la adresa lui Ţuca pleaca de la nemultumirea audientei cu privire la fituicile lui de articole. Sunt ziaristi care in mod deliberat creeaza controverse intr-un mod inteligent, din pacate acest pseudoziarist nu provoaca controverse decat din pura lui prostie....mai ales ca nu are coloana vertebrala si scrie si articole la comanda.
  Are un numar corespunzator de afisari, e ceea ce doreste, dar nu stiu daca sa fie etichetat si huiduit in modul asta il face sa fie potrivit pentru aceasta meserie. Mai bine se lasa cat mai are timp. Peste 20 de ani tot in aceeasi pozitie profesionala va fi in cel mai bun caz.

  Raportează
 • postat de chichirichimichi Miercuri, 14 Noiembrie 2012 20:51 Link la comentariu
  0
  0

  Văd aici, în articol şi în comentarii, îndărădnicie, rea-credinţă şi lipsă de profesionalism, păcate mult mai mari decât habotnicismul.
  Pliantul reprezintă iniţiativa unui liberal ce dovedeşte ,cu prisosinţă, năravurile amintite.
  Jurnalistul ori este jalnic în meserie ori este mânat de interese care-i dovedesc lipsa de scrupule.
  Fotografia-i făcută la un hram la Călmăţui şi a fost inclusă în pliant din exclusiva iniţiativă a candidatului liberal, fără acordul IPS Casian.
  O minimă documentare lămurea problema.
  Mă miră aserţiunea precum că USL-ul a lăsat ca fiecare candidat să lipească pe garduri orice tâmpenie îi trece prin cap. Apar, după cum vedeţi, surprize neplăcute.

  Pentru cel/cea care semnează "alfar".

  Misogin este cel care urăşte femeile şi în comentariu se potriveşte ca nuca-n perete. Doar dacă alfar, el/ea, este mult mai apropiat/ă de un/o el/ea decât îngăduie morala creştină.:)
  În fine, pentru cultura generală, asin înseamnă măgar. Pe latineşte. Hibridul, corcitura, produsul încrucişării dintre un măgar(asin) şi o iapă fiind catârul. Adicătelea, dacă încrucişezi afişul electoral cu domnul scarlat îţi dă o...tucă:))

  Raportează
 • postat de alfar Miercuri, 14 Noiembrie 2012 19:33 Link la comentariu
  0
  0

  parerea mea. tuca e unul din putinii buni editorialisti a V.L. . el vrea sa va spuna un lucru pe care nu are voie sa-l spuna. religia nu trebuie amestecata cu scirbosenia de politic. cind se intimpla, rezulta o alianta anti-natura, gen magar cu iapa rezulta asin. el e steril pentru ca s-a nascut anti-normal si nu va mai face in veci urmasi. asta e scris doar pentru cine vrea sa inteleaga. politicul e o treaba, sprijinul sufletului e treaba religiei, a bisericii. daca se unesc in interese va rezulta tot ceea ce traiti. deschideti mintea si judecati lucrurile dupa realitatea crincena, nu dupa dogme facute pe inghenuncierea spirutului. dupa cum ginditi, asa viata o sa aveti. dar poate unii din voi sint misogini. noi, restul ce vina avem ca traim odata cu voi, minti incatusate de fericirea de a fi sarac cu duhul. dar macar lasati pe altii sa fie cu spiritul si mintea deschisa. lasa d-le tuca, cei ce sint habotnici dispar in max. 10 ani. dupa aceea vor ramine cei ce au credinta cu judecata.

  Raportează
 • postat de Jean Miercuri, 14 Noiembrie 2012 19:30 Link la comentariu
  0
  0

  Tuca, esti pierdut

  Raportează
 • postat de him Miercuri, 14 Noiembrie 2012 19:26 Link la comentariu
  0
  0

  Inca odata ai demonstrat bai gaoziaristule Tzucarici cat de prost si de sclav esti. De asta ai luat o pauza de cateva zile se pare......sa ai timp de citit. Baga repede capul sub sutana la preot si mai departe fa ce esti obisnuit sa faci.

  Raportează
 • postat de unu Miercuri, 14 Noiembrie 2012 17:21 Link la comentariu
  0
  0

  Addendum: vai de noi ce hominizi comenteaza aici...

  Raportează
 • postat de unu Miercuri, 14 Noiembrie 2012 17:19 Link la comentariu
  0
  0

  Foarte bun articol!

  Raportează
 • postat de leon Miercuri, 14 Noiembrie 2012 16:08 Link la comentariu
  0
  0

  marius tuca, te cred ca esti refulat pe casian, dar nu este el de vina pentru ca tu te-ai nascut prost. un ziarist destept ar fi scris articolul abia dupa ce ar fi aflat si varianta celui implicat, adica a lui casian. iar pentru penticostala ana: sa postezi despre morminte varuite la penticostalii tai, aia care au penetrat pedeleul si care fac politica pe fata, transformand locasurile lor de cult in trambuline pentru discursurile politice ale lui blaga, boc, ungureanu, ghimpu.

  Raportează
 • postat de dorin Miercuri, 14 Noiembrie 2012 16:03 Link la comentariu
  0
  0

  dupa ce s-a intalnit cu cumnatul sau de la Casa de Cultura a Studentilor, Cristi Mortu si cu Dinu Gandu, Marius Tuca a decis sa -l atace pe Inalpreasfintitul Casian Craciun in plina campanie electorala. O fi o coincidenta? Rusine sa le fie!!!! Un telefon inainte sau un punct de vedere cerut de la Arhiepiscopie ar fi fost de ajuns pentru ca acest jurnalist sa inteleaga ca vorbeste prostii!!!! Dar el stia foarte bine ce face....din cate se vede in articol. Mai jos punctul de vedere oficial al Arhiepiscopiei
  "Este un abuz al acelui candidat, o îndrăzneală din partea acestuia. Fotografia a fost fãcută la sfinţirea unei biserici din localitatea Călmăţui, iar candidatul a folosit fotografia făcută la acel eveniment fără să aibă acordul Arhiepiscopiei sau al IPS Casian al Dunării de Jos. De altfel, există hotărâri clare ale Sfântului Sinod în legătură cu neimplicarea Bisericii în politică sau campanii electorale", a declarat preotul Gabriel Molocea, reprezentantul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunărea de Jos."

  Raportează
 • postat de Gica contra Miercuri, 14 Noiembrie 2012 13:25 Link la comentariu
  0
  0

  Un articol superficial, despre lucruri pe care nu le intelegeti in profunzime. Parca e scris la norma. Nu va face cinste, chiar daca va aduce aplaudaci si felicitari. Mai conteaza si calitatea aplaudacilor. O fi tineretea de vina, trebuie sa va mai coaceti, domnule Tuca. Peste cativa ani s-ar putea sa-mi faca placere sa va citesc, deocamdata...salbut, foarte slabut...

  Raportează
 • postat de ana Miercuri, 14 Noiembrie 2012 13:05 Link la comentariu
  0
  0

  Va exista un moment cand vom vedea cine e varuit pe dinafara si plin de necuratie pe dinautru, sa l asteptam si sa facem comentarii la articolele pertinente ale ziarului ,nu l a parerile celorlalti, E PAREREA MEA DESPRE INALTII PREAFERICITI, SI MI O MENTIN.Iti respect parerea ,daca ai alta referitoare la ei, NAN!

  Raportează
 • postat de nan Miercuri, 14 Noiembrie 2012 12:20 Link la comentariu
  0
  0

  Ana, si tu si cei pe ceare i admiri sunt ca niste morminte varuite pe dinafara.

  Raportează
 • postat de Cititor de bine Miercuri, 14 Noiembrie 2012 12:15 Link la comentariu
  0
  0

  Cine este cel cu care apare intr-un afis cu IPS? Este liberalul george Scarlat, care, o fi ajuns si el la vreun eveniment al bisericii si care de la sine putere si-a facut un afis! Ca sa nu va mai deranjati asa de tare, ca nu face bine la neuroni, uitati ce scrie Concurenta... Informati-va ca , nu de alta, dati in depresie! ”Misterul a fost elucidat de către primarul Tecuciului, Daniel Ţuchel, liberal cu ştate vechi într-ale campaniei electorale. Plin de fairplay, Ţuchel a precizat: „într-adevăr, a fost o eroare a tânărului George Scarlat, care a luat această decizie fără să se consulte cu cineva… Am luat act de această gravă eroare, afişele respective le-am distrus, iar domnul Scarlat rămâne să îşi ceară scuze faţă de IPS Casian”.

  Totuşi, contracandidaţii liberalului Scarlat, deputata PDL Carmen Axenie şi Eugen Chebac (PP-DD) sunt decişi să sesizeze şi BEJ-ul în acest caz. „Am înţeles că este vorba despre nişte pliante, în care apare fără acordul său, IPS Casian, alături de George Scarlat şi cu un mesaj electoral. Nu este în regulă, vom face plângere la BEJ”, a declarat deputata Carmen Axenie.

  Raportează
 • postat de ana Miercuri, 14 Noiembrie 2012 11:55 Link la comentariu
  0
  0

  Am vrea un crestinism adevarat, plin de sacrifiuciu, care sa mearga pe urmele lui Isus sau macar sa si de a silinta , nu acesti oameni fatarnici care spun ca i slujesc lui Dumnezeu si care ii slujesc lui satan prin fapte si conduita , mai rau e ca atrag si pe altii dupa ele , citit Matei cap 23 tot , sa vedeti ce bine seamana acesti fatarnici cu scribii si farisei din timpul lui Isus.Matei 23:23-25 "VAI DE VOI SCRIBI SI FARISEI IPOCRITILOR, PENTRU CA VOI SEMANATI CU MORMINTELE VARUITE CARE PE DIN AFARA PAR FRUMOASE , DAR PE DINAUNTRU SUNT PLINE DE OASELE MORTILOR SI ALTE NECURATII"
  Articolul e foarte bine scris, felicitari, continua , poate se trezesc oamenii si nu se mai lasa furati de capii religiosi!
  SI SA POSTITI CAND SIMTITI NEVOIA SI SA FIE UN LEG INTRE VOI SI DUMNEZEU , NU CAND VOR ALTII!

  Raportează
 • postat de pinguinu Miercuri, 14 Noiembrie 2012 11:04 Link la comentariu
  0
  0

  Vad ca majoritatea pacatelor pedepsesc concurenta cu alte secte sau descurajeaza gandirea libera. Acum cativa ani se vorbea la catolici de includerea intre pacate si neachitarea impozitelor. Felicitari pentru curaj!

  Raportează
 • postat de Intre dealuri Miercuri, 14 Noiembrie 2012 10:02 Link la comentariu
  0
  0

  Dati si poza "fara titlu", ca sa pacatuim si noi ,privind-o !

  Raportează
 • postat de tepescu Miercuri, 14 Noiembrie 2012 09:52 Link la comentariu
  0
  0

  Sincer aveam oarece respect ptr articolele dv dar ...la comanda si cu multa prostie te rafuiesti cu divinitatea.Si nu este cazul sa arati cat de bogat este vocabularul indoienlic de care dispui.Dar banuiesc ca ai fost botezat .Desi nu sunt sigur.Este usor sa gandesti grosier .

  Raportează
 • postat de cionut Miercuri, 14 Noiembrie 2012 09:24 Link la comentariu
  0
  0

  de curioziitate care este canduidatul...?

  Raportează
 • postat de grigoar Miercuri, 14 Noiembrie 2012 08:11 Link la comentariu
  0
  0

  Si pentru ca IPS Casian nu va face nimic mai mult decat a facut - o poza - va intra in scena medicul tra-la-la de la CJ, care cu privirea incerta, tulbure de furie, va spune - Chebac a furat Laptele si cornul - si el a semnat contractul pentru lapte si corn tot cu firma RISK - aia care a furat cu Chebac, cot la cot! Cine Inalt Prea Sfintia voastra sa-i mai creada???

  Raportează
 • postat de sand Miercuri, 14 Noiembrie 2012 07:37 Link la comentariu
  0
  0

  marius, vai de tine... Te-ai gandit ca pentru tot mercenariatul acesta vei plati intr-o buna zi? Voi vreti o biserica dupa mintea voastra si dupa interesul vostru. ,mai vreti si niste preoti care eventual sa se roage ca voi sa o tineti in continuare tot asa, sa fiti judecatori, in timp ce voi sunteti plini de bune si de râie.
  Cât despre preudoîndreptatul acesta, îți recomand unul al Sfinților Părinți al BOR, și nu tâmpenii marca ”mungiu”.
  Vei culege roadele, în curând...

  Raportează
 • postat de livia Miercuri, 14 Noiembrie 2012 05:38 Link la comentariu
  0
  0

  Superb articol!
  Felicitari!

  Raportează
 • postat de Basil Miercuri, 14 Noiembrie 2012 05:12 Link la comentariu
  0
  0

  Nu este un pacat prea mare astazi 14 noiembrie.Maine incepe postul CRACIUNULUI si nu este necesara derogare pentru consumat KKT,asa ca se poate continua.''Pacatul 69''

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.