De ce-ţi baţi joc, politicianule?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu sunt un fan al politicienilor. Dar îi consider necesari. Cineva trebuie să facă şi politică, aşa cum cineva trebuie să pască porcii sau să cureţe toaletele. E o meserie ca oricare alta, iar dacă e făcută onest, poţi să ajungi chiar să admiri faptele unui politician. E drept, şansa asta se produce rar. Foarte rar. Atât de rar încât aproape că nici nu-mi mai aduc aminte când mi-a trezit ultima oară admiraţie un senator, deputat sau şef de filială judeţeană.
Politicianul gălăţean este o specie cu totul aparte. Cu notabile excepţii, cei mai mulţi dintre cei care ne cerşesc votul sunt indivizi cu o duplicitate dusă până la limita patologicului. Au vieţi duble, mint fără ruşine, fac trafic de influenţă, încalcă legea, scuipă pe bunul-simţ, manipulează sistemul pentru a face profit. Investigând chestiunea afişajului electoral care a împânzit urbea, reporterii Vieţii libere au constatat că TOATE panourile sunt ilegale. Pentru nici unul nu există contract de închiriere, avize legale, nimic!
Este revoltător. Cum adică, domnule candidat, îţi permiţi să-ţi trânteşti mutra pe domeniul public fără să respecţi procedura legală? Vrei să mă reprezinţi în forul legislativ al ţării, dar îţi începi pledoaria încălcând flagrant legea? Ce garanţie am eu că tu, odată ales, vei fi un apărător al interesului public, atâta vreme cât tocmai îmi demonstrezi contrariul?
Penibil este că instituţiile statului, puse să vegheze legalitatea, ridică din umeri şi se bâlbâie. Primăria cică nu-i treaba ei (deşi legea spune că trebuie avizul instituţiei!), Biroul Electoral zice că e o chestiune care ţine de proprietarii stâlpilor pe care s-au pus panourile electorale, iar proprietarii stâlpilor – adică societăţile PUBLICE Electrica şi Transurb o dau din colţ în colţ. De-abia după ce au fost presaţi de ziarişti au recunoscut că, de fapt, afişajul electoral este ilegal, că nu există contracte, că nimeni n-a plătit nici un sfanţ, deşi tarifele sunt expres stabilite prin lege.
Ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, am descoperit şi că, legal, panourile trebuie puse la cel puţin patru metri înălţime şi musai pe partea cu trotuarul, nu spre stradă. A respectat cineva asta? Nimeni! Parcă am trăi într-o ţară bananieră, iar răspunsul şefului uneia dintre instituţiile care ar fi trebuie să dea amenzi candidaţilor pentru că nu au cerut avizul pentru panouri este epocal: „Noi le-am mai zis, dar nu ne-a ascultat nimeni”. De parcă politicianul ar fi deasupra legii. Jenant!
Măgăria cu afişajul electoral vine la pachet cu alte două porcării, pe care, dacă aş fi Biroul Electoral, le-aş sancţiona cu anularea candidaturii. Un tânăr aspirant la Parlament a folosit în pliantele de campanie imaginea unor înalţi prelaţi ortodocşi, fără a le cere acordul. Nu ştiu dacă a făcut asta de capul lui sau dacă aşa a fost sfătuit, dar gestul mi se pare de o nesimţire vecină cu coma. Şi necesită scuze grabnice!
Un alt doritor de deputăţie şi-a promovat candidatura la o reuniune a interlopilor gălăţeni. Poate că nu aflam asta, însă soarta a făcut ca Machena, unul dintre interlopii prezenţi la chiolhan, să producă un accident grav, în care au murit două femei nevinovate.
În goana lor după putere, politicienii noştri au abandonat toate valorile morale. Îşi bat joc de lege, de instituţii, de oameni, de Dumnezeu. Pe mine, unul, situaţia mă înspăimântă!

Citit 1664 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 18:25

14 comentarii

 • postat de Leo
  Miercuri, 28 Noiembrie 2012 06:53
  Excelent, Aurel! O intepatura de spadasin iscusit incheiata cu o parada prelungita. Ai punctat direct ,letal ,in insasi esenta jurnalismului ,dincolo de preocuparea pentru forma,considerand fondul total viciat si nefondat ,subliniind doar stridenta zgomotoasa a goarnei de cazarma intr-un concert pentru flaut.
  Chiar daca jurnalistul ar fi acuzat fondat si obiectiv un aspect profund negativ din urbea sa ,lipsa de moderare in tonul articolului ii consuma esenta mesajului.Acesta considera ca publicul este avid de acest mod de exprimare si urla ca un parinte isteric corectii de viata.Ce pretentii sa ai de la un politician sa-si transmita mesajul altfel decat cum manuitorul cuvintelor ii arata?Sintetizand ,mesajul lui Aurel este "Tonul face muzica".
  0
  0
  Raportează
 • Joi, 15 Noiembrie 2012 16:44
  To VOYO: Eu nu am culoare politica, deci n-am cum sa fiu de culoarea politica a lui Marius Stan. Rezultă asta din paragraful 4, unde spun clar că Primăria nu-şi face treaba.

  To "Aurel": Aşa-i, M.C., ce faci tu, prin acestă încercare de discreditare, duplicitate se numeşte! Tu ar trebui să ştii mai bine, că doar de aia te-ai imflamat. VOYO era cât pe ce să nimerească ţinta la remarca legată de "culoarea politică". Nu intru in amănunte, că imi e jenă... Poate ne lămurim la o cafeluţă!
  0
  0
  Raportează
 • postat de aurel
  Joi, 15 Noiembrie 2012 16:31
  Este necesara inca o precizare
  - eu comentariul l-am scris inainte ca dl Cringan sa-si publice opinia si i-am deturnat atentia de la panoul vietii libere care este - cu toate actele in regula - pus la fel de strimb ca alea electorale.
  Tehnica de deturnare se numeste Nokia - este telefonul cu care am facut fotografiile.
  Daca panourile Vietii Libere ar fi fost ok, nu mai aveam ce fotografia.
  Pe panouri nu e trecuta autorizatia. Iata o scapare atit a legii cit si a finului simt de observatie din dotarea dlui Cringan. A carui acuratete in documentare o contest. Nu e 100%. Nu a fost in stare sa-si vada propriul panou. Crede dl Cringan ca daca dai cu capul intr-un panou electoral pus sui doare mai tare decit daca te lovesti de unul comercial pus la fel de sui?
  Unul, o mie sau cinci, electorale sau nu, astazi dimineata erau la fel de strimbe.
  Daca n-ar fi fost, dl Cringan n-ar fi "cerut sa fie mutate" asa cum, scrupulos, mentiona intr-un email.
  Probema e ca in urmatorul zice "În argumentaţia dumneavoastră, care se vrea profund moralizatoare, mă luaţi "la pachet" cu o firmă privată care nu-mi aparţine şi care nu-mi dă socoteală despre afacerile ei. Eu nu sunt Viaţa libera! " Adica la unspe cere, pe circuit intern, sa fie puse bine iar la cinci n-are nicio gara cu ce se intimpla in srl
  Bineeeeee!
  Daca dl Cringan ar fi un jurnalist adevarat - ceea ce ma indoiesc - n-ar fi in public un leu si in privat un mielusel
  "Eu sunt doar un om care vrea să militeze pentru moralitate şi ordinea socială. Sunt un simplu plătitor de impozite şi taxe şi - norocul meu! - am şansa să-mi fac publică părerea. "
  Asta se cheama duplicitate.

  -
  0
  0
  Raportează
 • postat de voyo
  Joi, 15 Noiembrie 2012 16:05
  pentru dl. Crangan

  Nu a contestat nimeni ca platit sau nu platit chirie. E doar o diversiune , gen Fane Gheorghiu, specialitate dvs. De ce nu l-ati chemat pe M Stan la raport? Parca e primar, nu? O fi si de culoare dvs., dar totusi...
  0
  0
  Raportează
 • Joi, 15 Noiembrie 2012 15:16
  Este necesară o precizare:

  DOMNUL AUREL STOICA (dacă acesta este numele real, desi mă îndoiesc) încearcă să MANEVREZE în mod grosolan opinia publică.

  Panourile publicitare ale Vieţii libere (în număr de 5) sunt amplasate cu avizul autorităţilor şi cu plata chiriei aferente. În cazul politicienilor nu există nici avize, nici plată, adică legea este încălcată.

  Tehnica de deturnare a atenţiei folosită de acest domn se numeşte "DISCREDITAREA SURSEI DE INFORMAŢIE" şi este, potrivit literaturii de specialitate, specifică unei instituţii comuniste de tristă amintire: Securitatea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de aurel
  Joi, 15 Noiembrie 2012 13:12
  Mi-a scris dl Cringan. Daca va dori, poate va publica mesajul pe care mi l-a trimis.
  Am un raspuns. Iata-l:
  Buna ziua.
  Regret ca imi creati frustrarea pe care poate o are judecatorul care trebuie sa elibereze criminalul prins de un politist care a contaminat proba adn.
  Cu totul alta valoarea avea demersul dumneavoastra daca, la inceputul materialului, precizati faptul ca cele x panouri ale vl sunt in regula. La citime.
  Situatia dumneavoastra e cu atit mai penibila cu cit unul dintre ele este fix dincolo de strada. Nu l-ati vazut. Nu v-ati dat seama. Pentru ca, ma tem, n-ati fost educat sa va vedeti lungul nasului si va raportati in activitatea profesionala doar la altii, oricine si oriciti ar fi ei. Costel Cringan e asa, asa va fi si Nicoleta Onofrei. Sau Crina Iancu. Sau chiar copilul meu, daca mai citeste mult Viata Libera.
  Imi dati impresia unui salau. Viata spectaculoasa, dar scurta.
  Iar panourile vl nu sunt doar azi ci au fost orientate spre strada din prima zi.
  Fix la fel, organizatiile politice pot afirma ca vor face si vor drege.
  Iar despre idealul cu tipii care sunt platiti inclusiv din taxele si impozitele generate de munca breslei, va sugerez sa treceti pe modul stand by. E valabil doar in cazul veniturilor fiscalizate. Si pentru unii si pentru ceilalti.
  Nu m-am trezit dimineata ca nu-s fanul jurnalistilor. Am o suma de motive care tin de ce/cum/cind functioneaza media in general.
  Si trebuie, macar acum, sa intelegeti cum functioneaza societatea. Ii cer politicianului sa nu fure in primul rind pentru ca eu nu fur. Ii cer jurnalistului sa nu minta pentru ca eu nu mint. Eu pun egal si intre papa si vecinul de la doi, si intre prim ministru si administratorul de bloc si intre ziarist si politician si intre mine si oricine. Pentru ca, guess what - chiar suntem egali.

  Mai mult, ipocrizia va apartine toata ziua. Pentru ca daca nu va semnalam, fie si asa, brutal, habar nu aveati de panourile Viata Libera, habar nu aveati daca sunt cu plata la zi, habar nu aveati in general. Dar vai, ce ati mai combatut! Abia dupa ce ati verificat astazi ati putut afirma ca sunteti in regula cu unele aspecte. Ce puls ati avut intre momentul in care ati citit mesajul si cel in care ati aflat ca sunteti la zi cu plata? Sunteti mostra excelentei - dar una involuntara, post-factum, degeaba.

  Si daca nu aveti habar de dumneavoastra ma tem ca nu aveti habar de ceilalti. Decit fuserit, interesat, la pont, daca sclipeste. Salau.

  -
  0
  0
  Raportează
 • postat de @ aurel excelent comentat (inversare pe copy -paste )
  Joi, 15 Noiembrie 2012 10:19
  Ar fi interesant si educativ un editorial despre" ziaristul_politician" devenit curea de transmisie a "mitei","catre esalonul superior al vanturatorilor politici. Mai da c hix cate unul ,divorteaza altii,iar noi simtim miros de fum insa nu ajungem sa vedem "Focul de tabara " dupa vanat. Munca grea ,riscanta obtinerea probelor,amenintatori mistretii,unii"CU" altii"FARA" plombe in coltii de argint . Munitia ,armele, sunt marci inregistrate ,insa gravitatia face ca glontul sa inconjoare de trei ori pamantul pana nimereste "tinta" . O fi de vina fizicianul roman Nicolae Teslea,inventatorul cutremurelor artificiale ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de aurel
  Joi, 15 Noiembrie 2012 09:32
  0
  0
  Raportează
 • postat de alix
  Joi, 15 Noiembrie 2012 09:15
  @aurel
  Super comentariul.
  Dar stai linistit. Panourile VL vor fi acolo si maine, si poimanine si dupa campania electorala. Pentru ca daca de promisiunile si moacele "catindatilor" scapam intr-o luna, de aroganta si duplicitatea unora - niciodata.
  0
  0
  Raportează
 • postat de aurel
  Joi, 15 Noiembrie 2012 09:08
  Am trimis fotografiile pe adresa redactie@viata-libera.ro. Insotite de urmatorul text:
  Nu sunt un fan al ziariştilor. Dar îi consider necesari. Cineva trebuie să scrie si in ziar, aşa cum cineva trebuie să pască porcii sau să cureţe toaletele. E o meserie ca oricare alta, iar dacă e făcută onest, poţi să ajungi chiar să admiri faptele unui ziarist. E drept, şansa asta se produce rar. Foarte rar. Atât de rar încât aproape că nici nu-mi mai aduc aminte când mi-a trezit ultima oară admiraţie un reporter, un editor sau un redactor şef.
  Ziaristul gălăţean este o specie cu totul aparte. Cu notabile excepţii, cei mai mulţi dintre cei care ne cerşesc votul sunt indivizi cu o duplicitate dusă până la limita patologicului. Au vieţi duble, mint fără ruşine, fac trafic de influenţă, încalcă legea, scuipă pe bunul-simţ, manipulează sistemul pentru a face profit.
  Investigând chestiunea afişajului electoral care a împânzit urbea, am vazut şi panouri ale Vietii Libere care sunt amplasate ilegal. Nu la patru metri, nu orientate catre trotuar.
  Este revoltător. Cum adică, domnule ziarist, îţi permiţi să-ţi trânteşti sigla pe domeniul public fără să respecţi procedura legală? Vrei să mă reprezinţi în faţa aleşilor, dar îţi începi pledoaria încălcând flagrant legea? Ce garanţie am eu că tu vei fi un apărător al interesului public, atâta vreme cât tocmai îmi demonstrezi contrariul?
  Penibil este că instituţiile statului, puse să vegheze legalitatea, ar ridica din umeri şi s-ar bâlbâi şi în cazul panourilor Vieţii Libere. Primăria cică nu-i treaba ei. Poate că e o chestiune care de proprietarii stâlpilor – şi nu ştim dacă există un contract între ziar şi societăţile PUBLICE Electrica şi Transurb.

  blab la bla

  În goana lor după audienţă, bani şi influenţă, ziariştii noştri au abandonat toate valorile morale. Îşi bat joc de lege, de instituţii, de oameni, de Dumnezeu. Pe mine, unul, situaţia mă înspăimântă!
  0
  0
  Raportează
 • postat de aurel
  Joi, 15 Noiembrie 2012 08:43
  @ alix: "minim 4 metri, orientate catre trotuar". In drum spre job, pe faleza si domneasca, am vazut si panouri ale vietii libere. Nu la patru metri, nu catre trotuar. Scot pozele din telefon si le trimit si redactiei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alix
  Joi, 15 Noiembrie 2012 08:31
  @aurel
  Excelent comentariu.
  Altfel, actualul primar a avut contracte pentru TOATE panourile, bannerele utilizate in campanie? Dar pentru afisele lipite aiurea? A platit ceva pentru ca afisele nu erau numai pe panourile montate special? Plateste ceva acum pentru ca nu sunt respectate prevederile legale? Daca cineva face un accident poate da vina pe primar ca din cauza (in)activitatii lui s-a produs nenorocirea? Binenteles, intrebari retorice.
  Car despre "daca as fi eu Biroul Electoral" as face si as drege... caz de predat la facultatea de psihiatrie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de aurel
  Joi, 15 Noiembrie 2012 06:29
  Nu te da izbit, Costel ... toata lumea isi da seama ca fiecare panou inseamna minim un euro din publicitate electorala mai putin pentru ziar.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Joi, 15 Noiembrie 2012 06:17
  Excelent portret al politicianului nostru, ai făcut, domnule Crângan.
  Începutul campaniei, ca și lista de candidați, întrec cu mult suportabilitatea și omoară orice urmă de speranță în viitor. E din ce în ce mai rău. Ar trebui să se întâmple ceva, să înceteze batjocura oamenilor.
  Primăria și Consiliul local nu vor face nimic. Nu sunt tot ei? Ar trebui să se pedepsescă singuri.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.