Rovignetă ca să intri-n cartier

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Au trecut zece ani, iar problema Cartierului Cantemir/Siret de blocuri ANL a rămas tot nerezolvată. Ştiu, există în oraşul acesta situaţii mai grave, avem o mulţime de nemulţumiri, îndreptăţite toate, vizavi de administraţia locală: lipsa parcărilor, străzile şubrede, pline de dâmburi şi gropi, canalizările care, deşi modernizate pe bani grei şi pe nervii noştri, put în continuare îngrozitor, staţii de autobuz fără refugii corespunzătoare etc. Prin comparaţie, situaţia încă nerezolvată a cartierului Siret poate părea mai puţin importantă. Şi totuşi, trăiesc şi acolo gălăţeni care muncesc, plătesc impozite şi taxe şi care nu numai că nu beneficiază de toate drepturile care decurg din aceasta, dar, mai mult, sunt puşi în situaţii imposibile. Faptul că, pe româneşte, casele lor sunt la mama dracului e una. Dar că trebuie să cumpere şi rovignetă doar pentru a ajunge de la serviciu acasă cu maşina e de-a dreptul incredibil. Legea e lege, cartierul se află pe teritoriul judeţului Brăila şi, ca să ai acces la el, trebuie să ieşi din perimetrul municipiului Galaţi şi să intri pe un drum naţional. Pentru că, da, drumul pe dig către Brăila e naţional, oricât de hilar ar părea asta. În consecinţă, orice vehicul care se deplasează pe acolo trebuie să aibă rovignetă. Dacă n-are, ia amendă. Scurt şi creţ.

Situaţia e de notorietate pentru autorităţi, dar nimeni n-a încercat să facă nimic în acest sens. Mai mult, operatorii privaţi de transport care îşi adjudecaseră traseul cu pricina au renunţat la el, în primul rând fiindcă fluxul de pasageri era inegal pe parcursul zilei, dar şi pentru că erau nevoiţi să doteze maşinile şi cu rovignetă sau, dacă nu, să rişte amenzi din partea poliţiei rutiere. Costuri prea mari, care nu se mai justificau.

Operatorul public de transport în comun, Transurb, n-a putut să renunţe însă la traseu şi să lase oamenii din Cantemir fără nicio legătură cu oraşul. Cum spuneam mai sus, cei care au maşină sunt la rându-le obligaţi să cumpere rovignetă, dar cei mai mulţi merg tot cu autobuzul. După ce s-au adunat, din amenzi, sume destul de importante, Transurb a dus problema în instanţă şi acum se judecă. Între timp, autobuzele merg în continuare fără rovignetă, întrucât cheltuiala ar fi prea mare şi nejustificată, atâta vreme cât aceste autobuze nu fac curse intra sau interjudeţene, ci doar duc oamenii la ei acasă, într-un cartier al Galaţiului.

Situaţia este de un absurd dus până la extrem: dacă nu-ţi trebuie rovignetă ca să ajungi până la Barboşi sau Fileşti, acestea fiind şi ele cartiere mărginaşe ale oraşului, incluse însă în perimetrul administrativ al acestuia, pentru Cantemir îţi trebuie. Şi, în timp ce compania de transport public îşi permite să conteste amenzile cu pricina în instanţă - deşi, practic, legea le dă dreptate poliţiştilor - şoferii gălăţeni de rând nu-şi pot permite acest lux.

Ar trebui găsită o soluţie, una echitabilă şi egală pentru toată lumea: poate un protocol între municipalitate şi Poliţia rutieră, astfel încât controalele tematice să se facă dincolo de joncţiunea DN2b cu strada care intră în cartier. Până la urmă, să stai să pândeşti nişte oameni care nu se duc nici la Brăila, nici măcar la Priza Siret, nici la pescuit pe dig, ci doar se întorc acasă, mi se pare, chiar dacă perfect legal, doar o scuză pentru îndeplinit norma de amenzi. Şi de scuze din astea ne-am cam săturat.

Citit 8080 ori Ultima modificare Vineri, 16 Noiembrie 2012 18:51

5 comentarii

 • postat de nicolaie
  Duminică, 18 Noiembrie 2012 15:05
  Este foarte usor sa constati o multime de situatii,care de care mai complicate.Solutiile,se intrevad simple,dar si complicate in acelasi timp.Motivul,a ramas acelasi ca intotdeauna.Mantuiala.Graba de a fi in pas cu vremurile si de a nu pierde momentul,cand putem obtine aprobari de tot felul,ne face sa uitam de detalii.Sau cine trebuia sa gandeasca detaliile a fost incompetent sau inlocuit pe nedrept.De cand s-a gandit la Cartierul Cantemir,trebuiau prevazute si detaliile.Ori nu a fost timp,ori nu a avut cine,ori nu a avut cine sa aprobe.Este rezultatul grav a multor idei marete,transpuse prost in practica.Este rezultatul meschinariilor politice,ce ne sufoca viata cu tot fel de parveniti politici,care mai de care mai dotati in diplome de tot felul.Sperantele,ca sa se rezolve ceva dupa alegeri,nu sunt chiar indreptatite pentru ca rotatia cadrelor,va continua sa complice lucrurile.Sa speram ca bunul Dumnezeu va lumina mintea unora din functii cheie si va reusi sa mai repare cate ceva.Ca este slava domnului,mult de munca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012 23:18
  nu trebuie rovinieta pentru a ajunge la cartierul Dimitri Cantemir, placuta cu terminarea orasului Galati este pusa dupa trecerea sinelor de cale ferata de la Romportmet, imediat dupa curba la dreapta care intra in cartier.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cu t rufandale de sera
  Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012 10:16
  Ei au facut jocurile, s-au propus singuri si dupa 9 dec. vor rade in fata.Mancarica de pui de balta o vom manca inca patru ani . Trei sferturi din parlamentarii tarii ,candideaza din nou ,unii pentru a patra sau a cincea oara,Oare de ce?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012 09:01
  sunteti culmea toti cei de la VL care aveti pretentii d-astea exagerate! Apoi noi romanii platim cu cate un milion de euro deputatul sau senatorul ca sa faca ceva util pe unde i-am trimis in urma votului? sa fim seriosi! Burdihanul lor, al odraslei, amantei si a tuturor neamurilor si prietenilor de la gradinita incoace e mult mai important decat binele comun.
  Ori ii impuscati ori ii lasati in pace ca urechi de auzit si ochi de citit au toti mai putin ei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Necula
  Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012 00:57
  Galateni, multumitii lui Dan Nica, Victor Paul Dobre Mircea Toader si balosului de turnator imputit, Florin Paslaru pentru situatia din Cantemir. Cei ce platesc amenzi sa se gandeasca ca cei de sus au avut puterea in mana pana acum si vad ca tare aproape de oameni au stat.
  Votati secerea si steaua pe Dan Nica, Victor Paul Dobre Mircea Toader si balosului de turnator imputit, Florin Paslaru cu bidineaua, huo la cei ce voteaza acesti jegosi oportunisti.
  Da oare Prefectul ce zice? el reprezinta oamenii sau Politistii?
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.