Vreau să fiu şmecher!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu sunt interlopi, sunt oameni de afaceri. Nu te bat, fac presiuni. Nu te împuşcă, îşi spun părerea. Nu se adună în cârciumi pentru a-şi stabili noile ţinte, ci fac şedinţe constructive. De când sunt în presă aud obsesiv aceeaşi placă din partea oamenilor legii, fie că ei sunt din Galaţi, Brăila, Bucureşti sau Constanţa. „Nu există interlopi!”. Justiţia în cazurile de faţă este mai mult decât oarbă. Există dosare instrumentate, ajunse pe mesele completurilor de judecată, dar  aceste dosare sunt fie tergiversate, fie se lasă cu decizii extraordinar de blânde. La un moment dat, actul de justiţie se fracturează, iar ce iese din nou pe stradă naşte reacţii monstruoase.

Cu ceva timp în urmă, nouă inşi au fost bătuţi regulamentar pe Garofiţei pentru că au avut tupeul să fure de unde nu trebuie. Cine altcineva putea să-i bată decât alţi hoţi, mai mari, care însă nu fură cu roaba, ci cu wola. Dar nu există grupări infracţionale! Deci, nici pedepse.

Acum vreo lună, 70 de inşi au coborât din maşinile cumpărate în leasing pentru o şedinţă de tir la Umbrăreşti. Rezultatul: un mort şi doi răniţi. Mai mulţi dintre cei implicaţi aveau deja dosare penale instrumentate, însă niciunul nu fusese arestat, deoarece nu reprezenta pericol public. Nu avem interlopi, n-aţi înţeles?

În urmă cu vreo două săptămâni, două femei au fost spulberate de o maşină condusă de un şmecher. Numele de cod al vinovatului: "Machena". Băiatul tocmai ce a ieşit din spatele gratiilor, chiar dacă pe lângă accident mai are în cârcă un dosar de trafic de persoane şi unul de trafic de droguri. Ca o întâmplare bizară, sora judecătoarei care l-a lăsat liber lucrează în acelaşi birou cu avocatul interlopului.

Şi, tot din ciclul coincidenţe, nevasta unui şef din Poliţie lucrează pentru nişte inşi ce au dat un mega-tun cu afacerea Hortigal.

Toate exemplele de mai sus sunt absolut adevărate, iar asemănările cu persoanele reale nu sunt deloc întâmplătoare. Într-o perioadă în care ni se cerşeşte votul, poate ar trebui cineva să bage de seamă că problemele societăţii gălăţene sunt grave şi tind să se adâncească. Degeaba studiezi, degeaba încerci să faci o muncă cinstită, dacă în fiecare zi vezi numai maşini de şmecheri preumblându-se prin urbe. Autoturismele cu pricina sunt conduse de băieţi cu cefe late, certaţi cu alfabetul şi matematica, dar foarte buni prieteni cu buzunarele lor şi cu lipici la ale altora. Nu contează dacă au furat, au omorât, au dus fete „la produs” prin Spania sau Italia. Ceea ce contează este că sunt din ce în ce mai mulţi, n-au nici cea mai mică frică să iasă pe stradă şi, mai mult, ne sfidează cu orice ocazie. Recent, unul dintre colegi povestea cum a fost nevoit să aştepte cuminte în spatele unor BMW-uri, alături de alţi câţiva plătitori de taxe. Motivul? Cefele late blocaseră o stradă şi se apucaseră să depene amintiri.

Dar, cum ziceam, oficial nu există lume interlopă pe malurile Dunării. Există doar şmecheri şi fraieri. Eu unul, m-am săturat să fac parte din a doua categorie. Vreau şi eu să fiu şmecher. Dar punem pariu că, pentru mine, legea o să funcţioneze ceas?

Citit 2506 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2012 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.