Numele primarului va fi secret de stat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am sentimentul ciudat că anul acesta Sărbătorile Galaţiului nu mai sunt organizate pentru toţi gălăţenii, ci doar pentru angajaţii departamentului de relaţii publice din Primărie. Nu de alta, dar altfel nu-mi pot explica faptul că, deşi mai sunt doar 48 de ore până la debutul sărbătorilor oraşului, nimeni nu ştie ce evenimente vor avea loc, cine participă, de la ce oră şi unde. Penibil!

Nu cred că acest vid de comunicare este cauzat de incompetenţă. Sunt convins că s-au făcut eforturi organizatorice şi că, în final, totul va merge strună. Vom avea spectacole, expoziţii, defilări şi tot felul de evenimente destinate publicului larg. Atâta doar că gălăţenii - cei pentru care se pune la cale tot acest program festiv întins pe mai bine de o lună - vor afla în ultima clipă despre ce este vorba, iar riscul ca la unele evenimente să fie o mână de spectatori este foarte ridicat. Iar dacă nu aduci şi oamenii la distracţie, atunci de ce mai cheltui o jumătate de milion de euro ca să organizezi tot bâlciul? Doar ca să dea bine într-un document ce se va cuantifica la capitolul „realizări”?

Nu aş fi făcut atâta caz pe seama lipsei de transparenţă dacă acest incident ar fi unul izolat. Însă edilii noştri au deja un obicei în a-şi da în petic. În ultima vreme, presa este informată doar în cazul unor chestiuni formale, prea puţin importante pentru public. Autorităţile au grijă să ne spună că e serbare la azil, dar „uită” să ne comunice că primarul a fost în control la o societate subordonată CL şi că a găsit acolo nereguli. Aflăm detalii despre un parc de 5 metri pătraţi, dar şedinţele de CL „de îndată” sunt ţinute în secret. Ni se pune la dispoziţie o enciclopedie a mirosului urât din oraş, dar nu ni se furnizează lista străzilor închise pentru lucrări şi programul manifestărilor publice de interes major. Primim invitaţii la lansări de proiecte de incluziune socială a indienilor blonzi cu urechi pătrate, dar nimeni nu se gândeşte că am vrea să ştim - şi să le spunem gălăţenilor! - când se vor repara trotuarele din Ţiglina II.

Evident, se vor găsi unii care să strige că prea vrem noi să le ştim pe toate şi că ziarul nu ar avea dreptul legal să ceară socoteală administraţiei locale. Se poate interpreta şi aşa, căci legea privind accesul informaţiile publice obligă instituţiile să răspundă solicitărilor presei, dar este foarte ambiguă când vine vorba despre informaţiile de interes public despre care ziariştii nu ştiu există, deci n-au cum să le ceară.

Se uită frecvent că presa este o interfaţă absolut necesară între plătitorii de impozite şi taxe şi cheltuitorii banilor. Iar câtă vreme autorităţile locale nu acceptă asta, avem cu toţii o gravă problemă. Mă rog, vor fi unii care vor comenta din nou că „presa coruptă, vândută şi laşă nu reprezintă gălăţenii” (am citat dintr-o postare de pe ediţia electronică a ziarului). Înclin însă să cred că astfel de mesaje nu vin de la publicul larg, dornic de transparenţă instituţională, ci sunt „opera” chiar a celor care fac tot posibilul să împiedice accesul gălăţenilor la informaţie. Se fură/doarme mai bine în linişte, decât pe gălăgie, nu?

Nu e loc de-ntors! Autorităţile trebuie să coabiteze cu presa în slujirea intereselor cetăţenilor, dincolo de orgolii, simpatii sau antipatii. Dacă nu vor face asta, mă tem că în curând va fi trecut la secret până şi numele primarului căci - nu-i aşa? - există riscul să-l înjure „la per tu” nemulţumiţii.

Citit 1844 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2012 21:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.