Jaf de 45 de milioane de euro la Apaterm

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Falimentul Apaterm SA, societatea care distribuie gălăţenilor căldura şi apa caldă, a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Orice fel de scuze am căuta directorilor (numiţi politic – atenţie!) companiei publice, e greu de priceput cum au izbutit să ducă totul spre o aşa catastrofă financiară.

În esenţă, societatea a făcut comerţ angro, în cea mai simplă formă a lui, operaţiune care nu te poate duce la faliment decât dacă vrei să speli nişte bani. S-a cumpărat agent termic de la Electrocentrale, apoi s-a distribuit căldura şi apa caldă către populaţie. Piaţa e garantată, ba chiar de tip monopol, iar cheia afacerii e simplă: un adaos cât să acoperi cheltuielile şi – gata! - eşti rentabil. E adevărat, societatea a avut în grijă şi întreţinerea sistemului de distribuţie, însă decontarea cheltuielilor pentru reparaţii s-a făcut din bugetul local, sub formă de subvenţii.

Firesc, toată lumea se întreabă, în condiţiile enunţate mai sus, de unde s-a iscat o gaură aşa de mare în buget. Ani de-a rândul s-a dat vina pe rău-platnici. Da. Ei există şi au de dat, cu tot cu piperatele penalităţi, circa 35 de milioane de euro. Însă datoria Apaterm către Electrocentrale şi alţi furnizori este de peste 80 de milioane de euro. Carevasăzică, la o primă analiză contabilă constatăm că acolo există o gaură de vreo 45 de milioane de euro. Adică un pic mai mult decât suma cu care s-a vândut combinatul siderurgic de la Galaţi către indianul Mittal. Incredibil!

Cum s-a ajuns la asta? Simplu! Genialii manageri ai Apaterm au reuşit, voiniceşte, să încaseze din prestaţiile către populaţie mult mai puţin decât au cheltuit pentru a cumpăra căldura şi pentru a o distribui. Ceea ce nu poate însemna decât trei lucruri: prostie, hoţie sau o combinaţie din primele două.

Că nişte directori s-au dovedit hoţi şi/sau incompetenţi este o conjunctură care poate apărea în orice firmă. S-a întâmplat şi la case mai mari. Însă faptul că prostia şi hoţia s-au perpetuat ani de-a rândul la Apaterm nu mai este de acceptat. Nu pot să nu întreb ce a făcut în toţi aceşti ani Consiliul de Administraţie, format din oameni desemnaţi de Primărie să supravegheze afacerea. Se pare că nimic, iar indemnizaţiile plătite acestora (sute de mii de euro în total) au fost în realitate doar recompense pentru lătrăii de partid.

Bun. Dar ce a păzit Curtea de Conturi? De ce nu a constatat, la acel control anual obligatoriu, că banii publici sunt sifonaţi, furaţi, rispiţi? Unde este profesionalismul atât de lăudat al acestei instituţii? Din două una: ori nu-s profesionişti, ori (cel mai credibil) „au pus botul la savarină”.

Fără îndoială, lucrurile sunt extrem de grave la Apaterm. Altfel nu se ajungea la o gaură atât de mare. Totuşi, nu cred că paguba trebuie acoperită de la bugetul statului, aşa cum se vehiculează în prezent. Ştergerea datoriilor către Electrocentrale ar însemna prelungirea situaţiei mafiote care a dominat societatea aproape două decenii. Alta e soluţia. Trebuie chemaţi în garanţie, cu averile personale, toţi cei care au condus Apaterm în ultimii 15 ani, toţi membrii CA, toţi primarii Galaţiului, toţi cei care au făcut controale şi auditări la Apaterm.Toţi vinovaţii. Dacă e posibilă o astfel de procedură la firmele private, de ce n-ar fi ea aplicabilă şi la o companie publică?

Citit 2601 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2013 17:31

12 comentarii

 • postat de femei in varta au gacut inchioare pentru o amenda IAR altii au LIBER la JAF
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 19:37
  Aici s-a furat in gasca. Nimeni nu va fi gasit vinovat. Noi traim din programe sociale si suferim precum cei din Africa din mila occidentului iar altii fura ca in codru. Ai Doamne grija de noi!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 18:27
  Da,toti care se fac raspunzatori de acest mare furt sa fie adusi in fata galatenilor,sa li se confiste toate averile si sa faca puscarie.Sa li se confiste si la neamuri averile, ca au fost smecheri si au trecut totul la neamuri,ca sa nu poata fi trasi la raspundere. Daca cei ce sint acum la guvernare vor sa fie corecti,sa faca acest lucru si ar cistiga politic.Rebuiesc luate niste masuri drastice,indiferent din ce formatiune politica sint hotii si numai asa vom avea incredere in ei.Sa confiste macar jumatate din citi bani au fost furati in aceasta tara si sa vezi cum apar bani la buget.Sa dea fostul director de la apaterm miliardele de lei vechiluate ca prima inapoi,toata camarila lui, la fel sa dea banii inapoi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de corneliu z.c.
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 18:16
  ROMANIA E CONDUSA DE HOTIII SI MAFIOTII DIN PARTIDELE POLITICE SI FURA SI DISTRUG TOT PT CA SUNT MITUITI DE OCCIDENT SA TRADEZE! MAI INTERESATI-VA! DE CAND AM INTRAT IN UE O DUCEM FOARTE RAU SI AM AJUNS IN STARE DE FALIMENT! NE-AU BAGAT IN UE CA SA NE FURE SI SA NE IA RESURSELE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 13:35
  Inca nu sunteti destul de enervati pt o noua revolutie? Ca demult a trecut vremea 'vorbei" cu acesti nemernici.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gogu
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 13:21
  Alo! Galagia! Scoateti banii ca vine fluturasul de la baietii destepti (ista, elsaco). Ce daca nu va incalziti si tineti caloriferele inchise? Si frigul costa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de WWWWW
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 13:05
  cei care au condus societatea ,,SEFI ..MENEGERI ..SPECIALISTI DIN CA=URI SI MULTE ALTE SUGATIVE CE ACTIVAU '''IN SOCIETATE A U V R E U N //// S T R E S ? ? ?????????????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de suparatu
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 10:27
  Bravo Costele, bun articol !
  0
  0
  Raportează
 • postat de CalorGal se manifestă prin dictat și monopol, fără obligații a parametrilor tehnici(fizico-chimici) minimi de livrare a agentului termic sau a apei calde.
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 10:15
  Păi văd că facturile au crescut brusc în valoare pentru acoperirea furtului și hoției celor de la ApaTerm, azi CalorGal. Păi tot pe buzunarul nostru vă recuperați banii furați? Ce aduce nou pentru consumator noul CalorGal? O convenție de tip monopol, prin dictat? Atât v-a dus capul sclipitor? O convenție cu drepturi minime și obligații multiple, chiar riscante, pentru consumator ? Obligațiile CalorGal sunt minime, de tip funcționăresc , de plimbă facturi. Păi dacă vrem să reziliem contractul-convenție, de ce nu o putem face simplu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 08:55
  Cele mai multe hotii s-au petrecut in timpul guvarnarii PSD. Daca va imaginati ca USL-ul (de fapt aceiasi membri din PSD...) va face ceva pentru demascarea si condamnarea hotilor inseamna ca sunteti mai naivi decat copii de gradinita...Numai o noua revolutie ne mai poate salva!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 08:06
  Nea Costele esti tare ,dar ai sa fii tare dezamagit ,ca de altfel noi toti ,fiindca nu se v-a intampla nimic , mai ales acum cand pe valul puterii sunt cei care au provocat acest dezastru. Nu se v-a intampla nimic asa cum nu se intampla nimic cu cei care au provocat si provoaca pierderi la CFR ,Hidroelectrica ,Oltchim,Tarom etc ,adica la aproape toate societatile controlate de stat si dotate politic cu manageri gilgutori nu profesionisti . Ca tot ai amintit de valoarea cu cat a fost vandut combinatul ,aia platita de indian este un mizilic , valoarea imensa este cea a datoriilor de care a fost iertat combinatul ,datorii care sunt platite si acum mai ales de pensionari ,fiind una din cauzele ,alaturi de altele de acelasi fel de la alte "iertari" ale guvernantilor ,care au condus la pensiile mizere. Oare o sa fie trasi vreo data la raspundere si sa plateasca ? Semniticativ unul din cuvintele ce trebuie introdus ca sa fie primit mesajul - hoatele ,si calculatorul VL stie despre hotii............
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 06:44
  Bun articol, bun comentariul. Mai departe? Ne organizăm, protestăm? Scoatem banii și plătim?
  0
  0
  Raportează
 • postat de SteelGalati
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 02:21
  Felicitari domnule ,ca ai ceva mai mult curaj in pix ! Intrebarea pe care o am si te rog sa o analizezi cu maximum de profenionalism este:daca am fost furati,tot noi suntem buni de plata iar INTERMEDIARII CARE AU INCASAT SALARII NESIMTITE VOR RAMANE BASMA CURATA IAR PROSTII SAU PROSTIMEA VA FI BUNA DE PLATA CHIAR DACA FACTURILE LOR NU_SI GASESC ACOPERIRE IN REALITATE???Imi permit cateva sugestii:pretul agentului termic rezultat din procesul tehnologic de la Electrocentrale care e de fapt un reziduu la ce pret a fost vandut?Cat costa "caratul"(in carca,cu galeata?) de la Electrocentrale la preluarea in gestiune a Apaterm,care este pretul de la"schimbatoarele' de caldura si plimbarea pana la beneficiar sau fraierul de consumator;daca am fost FURATI cine ne despagubeste?Cunoasteti ca si mine analiza pertinenta facuta de Dl.C.Frosin care demonstra clar ca suntem furati!Imbunatatirile individuale facute de fiecare consumator pt reducerea cheltuielilor gen izolatii exterioare,interioare,geamuri termopane,repartitoare,etc n-au dus la micsorarea costurilor! IN FINAL noi suntem buni de plata iar cei care au furat raman cu ce au furat(CINSTIT)???P.S.O analiza la sange a celor care au fost directori si de la ce partide au provenit si cat au cotizat si pe acolo ar fi o MARE BILA ALBA !!!P.S.Platim de atatia ani taxa de ecarisaj dar noi suntem in continuare TERORIZATI de cainii patrupezi de asta data!!!UNDE S-AU DUS BANII RESPECTIVI???
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.