Noul Cod Rutier, şpăgi mai dese la medic

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul cod rutier, care intră de astăzi în vigoare, nu pare să rezolve problemele de fond. Cozile din ultimele zile de la ghişeele care ofereau permise în condiţiile de până acum demonstrează faptul că şoferii români sunt mai degrabă dispuşi să păcălească sistemul decât să îşi asume o reglementare legală, pe care să încerce să o respecte. Un control medical obligatoriu la anumite intervale mi se pare absolut logic, cu o singură condiţie: să fie făcut cu simţ de răspundere. Şi mai ales să conţină un examen psihologic corect, care să ne scape de demenţii de pe şosele. Ştim cu toţii cum se fac fişele medicale pentru permisul de conducere. O mică atenţie, o şpăguţă decentă şi nu intri decât la oftalmolog. În rest, se ocupă asistenta, care îşi păstrează o parte din bani şi restul îl mai împarte pe la alte câteva cabinete. Şi ne mai mirăm că săriţii de pe fix îţi taie calea doar de-al dracu', fugăresc pietonii pe trecere şi înjură cu spor pe toţi cei care nu se încadrează în stilul lor birjăresc.

E drept, cei mai mulţi dintre şoferii care au decis să îşi schimbe permisul până ieri nu fug neapărat de examinările medicale, ci doar de costurile şi frecvenţa acestora în următorii ani. Sigur e aşa pentru că nu am nicio garanţie că, începând de astăzi, examenele medicale vor fi serioase. Aşadar, ce a rezolvat noul Cod Rutier din acest punct de vedere? Un singur lucru: şpăgi mai dese la cei care fac fişele medicale. Şi dacă fişa medicală tot funcţionează ca o adevărată sperietoare pentru şoferi, poate că ar fi nimerit să se introducă o reglementare care să îi oblige să îşi refacă fişa pe toţi cei care comit diverse tipuri de infracţiuni. Dublată de controale la sânge în policlinici, măsura s-ar putea dovedi mult mai eficientă decât săltarea permisului pentru câteva zeci de zile sau decât amenzile.

Uitaţi-vă la şoferii de maxi-taxi. Mulţi (nu toţi, că mai există şi persoane normale) nu ar trebui să deţină permis, darămite să mai şi conducă vehicule de transport public. Aş fi curios să aflu câţi pretendenţi la permisul de conducere au primit un refuz din partea medicilor, în special din partea psihologului. Şi ar fi foarte simplu să îi afli pe toţi cei care au trişat la acest examen. Îi cauţi în maşină şi, dacă găseşti o bâtă de baseball, umflă-i şi du-i la psiholog. Ce să mai zic de cei care poartă arme prin torpedou. Ăştia ar trebui să primească direct bilet de internare la Socola.

Nebunii nu vor dispărea de pe şosele nici după aplicarea acestui nou cod rutier. Ei îşi vor continua paradele pe şosele, producând victime în dreapta şi în stânga. Nu neapărat victime din punct de vedere fizic, pentru că şi o înjurătură aruncată pe geam poate provoca daune. Aşa că mult calm, domnilor şi doamnelor, vă doresc mult calm ca să îi putem suporta în continuare pe viteji. Şi când primul psiholog va pica un dement care aspiră la statutul de şofer, îl rog să mă caute ca să îmi nuanţez poziţia.

Citit 2365 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2013 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.