Peri albi în sistemul centralizat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Traiul la comun a fost unul dintre instrumentele de manipulare cele mai la îndemână ale autorităţilor de tot felul. Acesta este motivul pentru care, trecerea de la facturarea la comun a defunctul Apaterm la convenţiile individuale ale viitorului Calorgal va fi un lucru bun pentru consumatori. În „marea masă” se pot ascunde şi datorii de miliarde, se pot da ajutoare sociale unora pe buzunarul altora, se poate pune în cârca vecinului datoria ta, şi toate astea pentru că „aşa este sistemul”. Să-ţi pui, de exemplu, la bloc, o centrală de apartament este şi în ziua de azi o veritabilă aventură, iar pentru a scăpa din sistemul centralizat ai nevoie de un dosar mamut de acte, aprobări şi para-aprobări care îţi scoate peri albi. Asta nu din cine ştie ce grijă pentru clienţi, ci din grija sistemului pentru… sistem, pentru a face ieşirea „din front” cât mai descurajantă.

Desigur, fie şi cu trecerea la noul sistem de facturare nu trebuie să ne ducem cu imaginaţia prea departe. Dacă vom fi facturaţi individual la căldură şi apă caldă nu înseamnă că sistemul va fi, neapărat, unul mai bun. Singurul lucru care ni se oferă este „dreptul” de a nu ni se tăia agentul termic atunci când noi ne plătim facturile şi vecinul nu. Vine, adică, un fel de „poliţie a Calorgal” şi blindează rău-platnicului caloriferul sau robinetul de la apă caldă. Mai sunt însă întrebări la care încă nu se ştie cu ce răspuns ne vom alege. Facturarea individuală poate netezi calea, de exemplu, spre o eventuală majorare a preţurilor, pentru că, individual, şi instrumentele de presiune devin mai puternice. În al doilea rând, cum va rămâne cu datoria de ordinul zecilor de milioane de euro pe care Apaterm o lasă în urmă? Iar aici nu este vorba numai de vina celor care nu şi-au plătit datoriile la întreţinere, ci şi de cei care, de exemplu, au transformat Electrocentrale şi Apaterm în instrumente pentru dueluri politice cu datorii aruncate peste gard de la o tabără la alta. E bine să ne întrebăm asta pentru că o bună parte dintre cei vinovaţi mai sunt încă bine ancoraţi în sistem şi nu dau semne de remuşcări pentru faptele din trecut.

Dar, cel mai mult şi mai mult ar trebui să ne preocupe ce se va întâmpla cu noul sistem centralizat de furnizare a apei calde şi căldurii. Asta pentru că, deşi sistemul centralizat – în teorie cel puţin – ar trebuie să ofere servicii la preţuri mult mai mici decât cele obţinute în mod individual, realitatea este taman pe dos. Lipsa de investiţii notabile în sistemul de prelucrare şi distribuţie a transformat sistemul centralizat într-unul ineficient, plin de pierderi care, în cele din urmă, se regăsesc în factura cea de toate zilele ale consumatorilor captivi. Din această direcţie semnalele sunt destul de timide. Fonduri ioc, proiecte cu finanţare ioc, până în prezent sistemul centralizat a fost fertil doar pentru sămânţa de scandal. Vor fi împărţite, ni se promite, mai bine facturile. Ar fi bine ca mai bine împărţite să fie şi consumurile, iar preţul corect să fie aplicat la servicii corecte.

Citit 1814 ori Ultima modificare Duminică, 20 Ianuarie 2013 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.