De ce fug gălăţenii din Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul are probleme grave. Oraşul a încetat să mai fie un spaţiu dezirabil pentru locuitorii lui. Economia e praf, infrastructura pare bombardată, şomajul este uriaş, respectul faţă de cetăţeni a ajuns o vorbă în vânt, totul se demolează, se fură… Prin urmare, gălăţenii de calitate pleacă, unul câte unul, către alte zări. În mod cât se poate de evident, străinătatea este ţinta preferată de cei care părăsesc acest areal însă, mai nou, sunt atractive şi oraşe româneşti precum Constanţa, Braşov, Cluj sau Timişoara. Nu vorbim despre Bucureşti, căci el a fost mereu un magnet pentru provincie.

Faptul că ne pleacă tinerii, adică viitorul acestei urbe, este un motiv de adâncă îngrijorare. Şi de reflecţie. Oamenii cred că nu mai este de trăit aici! Stau mărturile faptele, dar şi miile de articole de presă apărute, în toate gazetele locale, în ultimii 20 de ani.

De fapt, totul pleacă de sus, de la cei care se pretind elitele Galaţiului, căci peştele de la cap se-mpute. Nu putem vorbi despre efecte fără a analiza cauzele. Iar faptul că oraşul arată rău, îngrozitor pe alocuri, este „meritul” unei camarile politice ce include reprezentanţii TUTUROR partidelor, care a atras în „combinaţie” oameni de afaceri, funcţionari publici, oameni ai legii. O mafie cu parfum masonic, dar în esenţă o mafie. Nu este o întâmplare că străzile sunt asfaltate prost, dar pe sume exorbitante. Totul e premeditat, căci firmele care fac lucrările proaste „cotizează” către oamenii politici. Şi nu vorbesc aici de donaţiile cu acte, ci de sacoşele cu teancuri de euro livrate pe sub masă. La rândul lor, oamenii politici apasă pe butoanele administraţiei, unde au plasate marionetele lor, iar lucrările făcute de mântuială sunt recepţionate – şi plătite din bani publici – deşi de fapt ar trebui refăcute.

Mai nou, nici măcar lucrările care se strică în garanţie nu mai sunt refăcute de constructori. S-a găsit soluţia: forţa majoră! Aşa s-a procedat, spre exemplu, în cazul găuroiului de pe Faleză. Faptul că Primăria a acceptat această explicaţie este dovada complicităţii la fraudă. Nu de alta, dar forţa majoră a fost explicată prin faptul că stabilitatea terenului nu era cea din proiect. Nu zău? Dar cei care au luat sute de mii de euro pe proiect şi pe expertiza geologică de ce nu-s răspunzători?! De ani de zile expertizele geologice se bazează pe copy-paste după rapoarte vechi de 40-50 de ani, când terenul pe care stă Galaţiul avea o cu totul altă structură. Grav este că aceste copiuţe sunt plătite cu bani grei, ca şi cum ar fi făcute de la zero, la modul profesionist, cu explorări complicate. Nu e o întâmplare, ci doar o „sifonare” de bani publici. Chiar aş fi curios să aflu cine sunt „experţii” cu care Primăria a lucrat în ultimii ani.

Acest caz este doar un exemplu oarecare. Lângă el se pot aduce şi altele. Cum ar fi demolarea întregii industrii a Galaţiului, care a ajuns - prin tot felul de manevre politico-penale botezate „privatizare” - pe mâna unor ţepari care pozează în oameni de afaceri. Şi mai am şi altele: medicamentele care se fură din spitale şi se vând în farmacii, procurorii care fac dosare după cum bate vântul politic, fraudele revoltătore cu terenuri publice (Aviasan e doar vârful aisbergului), încălcarea fără ruşine a legislaţiei muncii, etc, etc.

În aceste condiţii, prieteni, trebuie să ne mirăm că oameni de calitate mai stau în Galaţi, nu că fug unde văd cu ochii. Parol!

Citit 2816 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2013 15:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.