Cum doarme iepuraşul de criză

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri,  odată cu  programul anticriză al premierului Boc,  au intrat în vigoare şi măsurile de reorganizare a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Poliţia de Frontieră, de exemplu,  va trece şi dumneaei printr-o reorganizare, ne asigură ministrul Internelor. Aha: vom vedea elicoptere, maşini performante, şalupe, arme cu laser, scannere? Sau de fapt vom repartiza mai bine sărăcia existentă? Sigur, dotări s-au mai făcut, ca „utilajele” performante pentru graniţa noastră, pe care le-am văzut într-o expoziţie… imediat ce ne-au fost donate de spanioli, dacă nu mă înşel.

Cea mai radicală mişcare pare însă să fie desfiinţarea Poliţiei de Frontieră pe graniţa de Vest. Pe vremea lui Ceauşescu mi-am „satisfăcut”  stagiul militar ca grănicer, şi pe graniţa de Vest, şi pe cea de Est. Dacă la graniţa cu ungurii, dar mai ales cu sârbii - trambulina „transfugilor” către Italia şi de acolo în Lumea liberă - se făceau şi patrule şi posturi fixe de pază, cu sisteme de alarmare (cam primitive, e drept, sistem Mogoşoaia, cu o cutie de conserve umplută cu pietre care suna când atingea cineva sârma ghimpată), la graniţa cu sovieticii patrulele treceau ca-n poezia „Sara pe deal”, adică lin şi metaforic: cine era nebun să fugă la ruşi?

Acum, că frontiera de Vest este în interiorul unui UE fără graniţe, toată atenţia se poate îndreapta către Est, de unde vin drogurile, armele şi mai ales emigranţii clandestini ai Orientului.

Un banc spunea că iepuraşul doarme cu ochii deschişi pentru că are pielea foarte strâmtă şi, dacă-i închide, pielea îi pocneşte „pe la cusături”. Ei bine, la vreme de criză, „pielea” la Interne chiar s-a mai strâns financiar. Se strânge deci şi la graniţe dar, dacă stăm cu ochii deschişi la Est, nu riscăm să ni se rupă pielea  la Vest.

De fapt, tot MAI-ul se restrânge la vârf, economisind se pare doar vreo două milioane de lei la salarii. Căci, deşi vor rămâne doar opt direcţii din 22, „pielea” e aceeaşi: doar o treime din funcţiile de conducere se reduc!

Şi apropo de reforma reală: şeful Poliţiei de Frontieră tocmai le-a comandat subordonaţilor să zâmbească frumos călătorilor. Dacă vreunul i-o fi zâmbit duminică şi preşedintelui Ungariei, chestorul Nelu Pop îşi putea pierde postul în care activează din 2005…

Cât despre criză şi măsurile Boc(ănite), putem vorbi şi mâine. Abia se mai aşază puţin.

Citit 894 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.