Cât timp durează să iei o viaţă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nenorocirea petrecută joi dimineaţă, la intersecţia de la Tribunal, când o asistentă medicală de 53 de ani şi-a pierdut viaţa doar pentru că a încercat să traverseze corect strada readuce în atenţie o problemă acută a Galaţului: cea a haosului rutier. Conducem prost, conducem imprudent şi, mai ales, o facem pe străzi incorect şi insuficient marcate, semaforizate după nişte reguli care cel puţin mie una îmi scapă. De ce este traficul haotic, de ce accidentele pe trecere de pietoni au devenit un fapt aproape cotidian, de ce nu reuşim să prevenim tragediile, în loc să plângem în pumni după ce ele s-au întâmplat?

În primul rând, infrastructura stradală în Galaţi este o ruşine pentru un oraş cu pretenţii europene. Avem artere mici, întortocheate, sufocate şi gâtuite. După ce că nu avem loc, parcăm ca ghiolbanii pe banda I, deşi în multe cazuri locurile din parcările cu plată sunt libere, dar, ce să-i faci, dacă ai limuzină, nu ai musai şi un leu, doi acolo, pentru tichet. Pe deasupra, tractoarele Gospodărire Urbană blochează, la ore de vârf, banda de lângă scuarul de pe Brăilei, că nu se pot strânge resturile vegetale decât în mijlocul zilei, eventual şi cu camerele de luat vederi prezente la locul faptei de vitejie, să vadă gălăţeanul seara la ştiri că se face curăţenie în urbe.

În al doilea rând, obţinem carnetul de conducere la o vârstă prea fragedă, când tot ce zboară pare că se şi mănâncă, iar noţiunile precum condus preventiv sunt aferente "babacilor", nu filfizonilor "cool" de cartier sau domnişorelelor cu IQ-ul mai mic decât numărul de la pantofi. Eventual, dacă mama şi tata au cont gras în bancă, odată cu carnetul primim şi o supermaşină, cadou de majorat, numai bună de gonit în mod iresponsabil pe şoselele patriei.

În al treilea rând, există persoane care, după ce şi-au obţinut carnetul, constată că nu au niciun fel de talent pentru condusul cu pricina, dar nu se lasă, perseverează. Ba, mai mult, se lansează în depăşiri periculoase, fac slalom printre alţi conducători auto fără păsărele la mansardă, pleacă în trombă de la semafor, forţând galbenul, se răzgândesc în ultimul moment privind direcţia de mers şi schimbă banda fără să semnalizeze, cum pare, din primele informaţii, să fi fost cazul şi în carambolul de joi, care a răpit societăţii un om ce-şi pusese viaţa în slujba binelui.

Evident, o vină mare în haosul de pe străzi o are şi Poliţia Rutieră, fie ea judeţeană sau locală. Controalele în trafic ar trebui să fie mai dese, dar nu să se concentreze exclusiv pe verificarea documentelor operatorilor de transport, cum am văzut că se întâmplă des în ultima vreme - apropo, domnilor agenţi, nu mi se pare corect ca un taxi să fie oprit pentru control pe timpul şi banii clientului - ci mai degrabă pe prevenirea comportamentului riscant în trafic. Îl vedeţi pe unul că face slalom printre benzi? Porniţi girofarul, trageţi-l pe dreapta şi atenţionaţi-l. Poate, cine ştie, data viitoare când îl împinge graba de la spate va fi mai atent.

Şi, nu în ultimul rând, stimaţi edili, puneţi camere de supraveghere în trafic, refaceţi semaforizarea, vegheaţi să-şi facă poliţia treaba, puneţi-vă pe maşini stickere cu "Sunt atent, conduc prudent". Daţi exemplu. Nu de alta, dar fracţiunea de secundă în care un şofer imprudent comite o greşeală în trafic poate costa o viaţă. Pe lângă asta, prevenţia costă întotdeauna puţin.

Citit 2216 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2013 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.