S-a răsturnat căruţa "integrării"

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Prezent la Galaţi, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, Niculae Idu, a amintit la un moment dat de discuţiile pe care le-a avut nu cu foarte mult timp în urmă „cu reprezentanţii unui partid politic” apropo de unde este, ce vrea şi încotro se îndreaptă România în Uniunea Europeană. „Păi, obiectivul nostru în continuare este integrarea europeană”, au recitat automat politicienii cu pricina. „Bine, bine, dar ce înseamnă pentru dumneavoastră „integrarea europeană”? Ce înseamnă ea, la modul concret?”, a întrebat oficialul european. Din acel moment, s-a cam lăsat tăcerea…
Sunt convins că, indiferent de ce partid politic ar fi vorba, răspunsul ar fi fost la fel de înceţoşat. Asta pentru actuala clasă politică, la fel ca şi cea din timpul Epocii de Aur, a descoperit destul de repede „limba de lemn” şi a schimbat rapid şabloanele din perioada comunismului cu cele din perioada europeană. Rezultatul, pe de o parte, este că liderii noştri politici au învăţat să jongleze cu termeni mai mult sau mai puţin pompoşi şi în rest Bruxellesul cu mila…
De partea cealaltă, sătul să i se plimbe prin faţă tot felul de forme fără fond, la nivelul cetăţeanului se manifestă aproape instinctiv o respingere a tematicii europene. Un fel de „UE să-şi vadă de treaba ei, că noi le avem pe-ale noastre: întreţinere, rate, şomaj”.
Din păcate, dincolo de „poeziile” despre integrare, nimeni nu-i explică omului că, în fapt, de la preţul pătrunjelului din piaţă până la facturile de curent sau politicile sociale, totul are într-un fel sau altul legătură cu Uniunea Europeană. Iar dacă unele lucruri merg alandala - de exemplu, efectele liberalizării preţurilor la energie, costul certificatelor verzi, normele comunitare de acordare a unor subvenţii de stat sau, mai nou, procesul de regionalizare - vina nu este neapărat a Bruxellesului, ci şi a celor care vorbesc papagaliceşte despre integrare, fără a-şi bate capul să înţeleagă ce înseamnă ea cu adevărat.
Ce n-au priceput politicienii din povestea noastră este că, dacă aplici orbeşte nişte norme europene, fără a realiza, în fapt, la ce servesc ele, s-ar putea să te duci nu spre „integrare” ci, mai degrabă, spre… „dezintegrare”. A se vedea ce s-a întâmplat cu societăţile sau regiile de stat în care „sistemul corporativ” de management a fost adus prin tot felul de jonglerii tot în curtea partidelor politice sau „regionalizarea” care tinde să se transforme în oficializarea unor „baroni” politici care n-au nici în clin, nici în mânecă cu principiul aducerii deciziei cât mai aproape de beneficiarii direcţi.
Punem, cum s-ar spune, carul înaintea boilor - neînţelegând că strategiile de dezvoltare trebuie să plece de la nivel naţional, cele europene fiind doar complementare - şi ne mirăm că nu reuşim să urcăm dealul. Se cheamă însă că avem căruţă "integrată", chit că nu reuşim s-o urnim în direcţia potrivită.
Citit 1077 ori Ultima modificare Duminică, 21 Aprilie 2013 20:23

5 comentarii

 • postat de suparat
  Marți, 23 Aprilie 2013 19:43
  @ " NU MAI CONTEAZA"... fUNCTIONEAZA INCA , pt.ca sint interese !!!!!Cine vine si investeste........dau salarii de miserie, nu ca in tara lor de origine !!!AI DREPTATE !!!!EU, as fi pentru o alta dictatura !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de nu mai conteaza
  Luni, 22 Aprilie 2013 16:57
  @suparat, crezi ca fara UE tara asta mai "functiona " cit de cit, acum ? de unde sint banii pentru plati bugetare, constructii si asfaltari si cite si mai cite ? vezi de aia, ce dupa '90 au dus tara asta la starea de fapt actuala. chiar e asa de greu sa realizezi ca distrugerea economiei, si tot ce insemna ceva in tara asta a fost facuta imediat in primii ani dupa "revolutie"? acum se culeg roadele dorite. asa e daca populatia e indoctrinata cu tv-ul si ziare aservite politicului .......spre dezastru iminent de tara, popor si mai ales de sperante de viitor .deja mi-e sila de promisiuni desarte si mincinoase in alegeri si nu vad nici o geana de speranta de mai bine. poate sint eu prea pesimist dar vad viitorul din ce in ce mai inchis la culoare. toate partidele au sectiuni de "tineri" ce se imboldesc la impartit pliante, calendare si alte timpenii. din rindul acestora vor urca in functii de partid doar cei " bine pregatiti", restul vor ramine cu o iluzie de sprijin in cariera si viata. traim intr-o societate bazata pe minciuna, neamuri, relatii, oportunism,, ura, manipulare, puterea partidelor, puterea incompetentilor si a fatarnicilor ce vor sa-si pastreze puterea si ritmul de imbogatire la nesfirsit. traim in galati, ROMANIA, anul 2013, secolul 21. sintem o rusine de organizare statala a acestor timpuri. stima.
  0
  0
  Raportează
 • postat de suparat
  Luni, 22 Aprilie 2013 15:31
  CE mai la deal la vale........politica o face UE, Banca Centrala Europeana, vrind nevrind ne-au adus la sapa de lemn !!!! Si guvernantii nostrii.........fara caracter !!!! Ne trebuie un Vlad Tepes...si de ce nu.....alt Ceausescu !!!!
  Romania ca sa ia o hotarire....nu poate fara nici o comisie din UE !!!!E asa ????? Dupa '90 se striga " nu ne
  vindem tara "......frumoasa amintire....acum Tara e vinduta de tot !!!!PACAT !!Sper sa nu intram.... sa avem euro,
  Atunci va fi jale !!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Damian
  Luni, 22 Aprilie 2013 11:33
  Vorbe goale,nimic concret,de aceea nu reusit sa intocmim programe pentru atragerea de fonduri europene.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Luni, 22 Aprilie 2013 09:38
  Sunt curios ce au gandit reprezentanti europei. Cred ca mi-ar fi crapat obrajul de rusine sa ma fac de ras in asemenea hal.
  Probabil ai nostrii nu au avut nici o treaba...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.