Galaţiul anapoda şi iresponsabilii lui

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acesta e Galaţiul, „binecuvântat” în istoria recentă de industrializarea forţată: beton turnat cu ghiotura, cartiere muncitoreşti supraaglomerate şi cea mai mare parte a zonelor istorice rase de pe suprafaţa pământului. Prin urmare, cu atât mai preţioase ar trebui să ni se pară puţinele „insule” de verdeaţă pe care Galaţiul le mai are, clădirile de patrimoniu, muzeele... Din păcate, cu toate minunile pe care ni le profeţeau autorităţile publice de ieri şi de azi, nepăsarea, incompetenţa sau pur şi simplu dorinţa de jecmăneală îngroapă o bună parte din proiectele care ar mai putea salva ceva din faţa oraşului.
Povestea asta merge la nesfârşit, fără ca cineva să răspundă pentru prostiile făcute. Cine, de exemplu, a dat vreo explicaţie pentru proiectul anapoda de la Parcul Rizer? Arhitecţii au catalogat proiectul cu pricina, fără menajamente, drept un „semiavorton” urbanistic. Cuvinte dure, dar pe măsura milioanelor tocate fără cap şi fără coadă, asta fără a mai pune la socoteală că întâi ar fi trebuit să se construiască – dacă se mai construi vreodată – Muzeul de Artă Vizuală, şi abia apoi să se vorbească de parc. Vi se pare un accident? La Grădina Publică, la fel, municipalitatea a făcut un proiect, dar a trebuit să treacă un rând de alegeri până să se prindă cineva că a fost „uitat” taman punctul central al parcului – fântâna arteziană. A răspuns cineva pentru asta? Nu. Ce a ieşit cu chiu, cu vai până la urmă, ar trebui, teoretic, să vedem luna viitoare, dacă autorităţile se vor ţine de promisiune. „Gurile rele” spun însă că, în ciuda milioanelor investite şi aici, nu ar trebui să ne aşteptăm la schimbări care să ne uimească.
Dacă ar fi să privim partea plină a paharului, am putea spune că, fie şi în condiţii mai mult decât controversate, în locurile amintite „s-a încercat ceva”. Dar ce am putea spune, de exemplu, despre măreaţa plajă „Dunărea”, rămasă de ani de zile încremenită într-un peisaj jerpelit şi vai de capul ei? Iată, se apropie începutul de sezon, vine minivacanţa de 1 mai şi de Paşti, dar nu se anunţă nici o mişcare - e linişte şi pace, iar la vară vom avea parte de aceleaşi plaje şi bazine aflate într-o stare deplorabilă.
Ce să mai spunem de ideile de a se face o telegondolă pe malul Dunării, centru de hidrobiciclete, Aqualand sau parc de distracţii pentru potenţarea Galaţiul în zona turismului de tranzit? Proiectele au fost puse la sertar şi probabil că vom mai auzi de ele când va începe un nou ciclu electoral şi vor fi reîncălzite gogoşile cu care suntem aburiţi de mai bine de două decenii. Dacă avem timp liber, să mergem, aşadar, la Brăila, la Tulcea – acolo vom găsi şi parcuri, şi curse de agrement pe Dunăre sau în Vrancea, pe la Lepşa, prin munţii Buzăului, asta pentru a nu mai spune de plajele de la Constanţa. Să păstrăm Galaţiul aşa cum este, anapoda, un monument-beton al proastei administraţii, clientelismului şi butaforiei politicianiste.

Citit 1184 ori Ultima modificare Vineri, 26 Aprilie 2013 14:54

8 comentarii

 • postat de mihaela
  Duminică, 28 Aprilie 2013 20:05
  Orasul Galati este in topul celor mai urate orase din tara asta. Este un oras din beton, lipsit de spatii verzi, unde sa te poti relaxa cu prietenii sau familia la un picnic., sau pur si simplu sa te relaxezi cu picioarele goale in iarba. Orasul Galati= cotet, daca ne uitam la gradinile imprejmuite cu garduri strambe, ruginite, si transformate in spatii de depozitat tot felul de obiecte nefolositoare, spatii de intins chilotii, izmenele. F rar se intampla sa vad ceva in orasul asta care sa-mi incante privirile. Ar mai fi multe de spus. In concluzie, traim intr-un oras jalnic din multe puncte de vedere.
  0
  0
  Raportează
 • postat de italag
  Duminică, 28 Aprilie 2013 15:59
  degeaba a pus primarul cea mai penibila sigla, din scirtiitoare " noul galati"... galatiul nu-I de acum cu fundul in sus si capul in jos, el e asa dupa '90 cind toti cei ce au condus si avut putere in orasul si judetul asta au stiut ca cea mai buna pusculita e cea cu gaura in jos, care curge continuu. acum pusculita s-a golit asa ca toata lumea e "cinstita si saraca" . in tara asta s-au mai indreptat pe alocuri situatia dar la noi toti scutura pusculita si cred ca "daca nu curge, pica". asta e noul si vechiul (de dupa revolutie) galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Titirez
  Duminică, 28 Aprilie 2013 09:01
  Glumiti, cine sa schimbe fata orasului, noii edili? Nuuuuuu, ei impart punguta cu galbeni intre ei si stapini. Se alege praful de orasul asta. Fac cite o spoiala ici-colo sa justifice banu' cheltuit dar in realitate e cea mai mare batjocura, nici bordurile alea nu-s puse ca lumea, sunt niste santuri in asfalt pe care le-au umplut cu ciment, deci despre ce sa mai vorbim? Stanica sportivul si Popica taranoiul fudul, nu-s nici pe departe ceea ce si-ar fi dorit cetatenii Galatiului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pupi-n cotism
  Sâmbătă, 27 Aprilie 2013 09:58
  @hh
  Ma bucur ca-mi dai dreptate in privinta lui Chebac. Mai ramane sa recunoasca si autorul :))
  Ideea cu G. Publica era ca nu se compara situatia cu Rizer-ul. La GP e un singur "beneficiar", nu a zis nimeni ca totul e perfect, dar nici sa arunci cu ra.hat inainte de a vedea realitatea nu mi se pare corect.
  PS: Unde erau marii arhitecti atunci cand s-a lansat proiect cu Rizerul? Dupa razboi...
  PS2: De mizeria din completul Tiglina I ce parere au "marii" arhitecti galateni?
  0
  0
  Raportează
 • postat de hh
  Sâmbătă, 27 Aprilie 2013 09:40
  @pupi-n cotism Judeci inainte de a posta ? Trebuie oare ca „pt. G.Publica sa astepti sa vezi” ? Nu trebuie verificat din timp proiectul pt. a preintampina punerea-n opera a unei porcarii costisitoare precum cea din parcul Rizer ? Doar in privinta lui Chebac ai dreptate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pupi-n cotism
  Sâmbătă, 27 Aprilie 2013 08:19
  Ce treaba are Lepsa si cu atat mai mult muntii Buzaului, bre ziaristule??? Cine naiba sa-ti faca munti in Galati, esti tampit? Pentru situatia de la Rizer e vinovat si marele Chebac, pe care l-ati pupat in cot vreo patru ani, de vi s-au tocit buzele, nu crezi? Iar pentru G. Publica, de ce nu vrei tu sa astepti sa vezi, inainte de a vorbi "pe surse" = la fel de imbecile ca si tine?
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigi
  Sâmbătă, 27 Aprilie 2013 07:44
  Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa ne hotaram ca boldea nu trebuie sa ramana singur acolo unde e acum.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 27 Aprilie 2013 07:10
  Ar trebui ca portretele primarilor care au distrus zona Selgros-Cozamin, zona care putea sa devina un adevarat parc de odihna si distractii , sa l i se puna portretele pe margine strazii ,sa-i stie toti cetatenii orasului ,si poate ii si.........
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.